Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017

Η γερμανική μυστική υπηρεσία επιστρέφει στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών,  BND, επικεντρώνει όλο και περισσότερο την προσοχή της  στα Βαλκάνια, ειδικά στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη,  όπως αναφέρει  η Berliner Zeitung στο φύλλο της Τρίτης...


Η γερμανική μυστική υπηρεσία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε όλη την εύθραυστη περιοχή των Βαλκανίων.

Επί πολλές δεκαετίες ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης έχει υιοθετήσει μια πολύ... φιλελεύθερη ερμηνεία της ισλαμικής θρησκείας. Αλλά οι θρησκευτικές  διαφορές αναβίωσαν τη διαδικασία της διάλυσης του σοσιαλιστικού κράτους τη δεκαετία του 1990 και από τότε η επιρροή της θρησκείας στην περιοχή αυξάνεται συνεχώς. Η Βοσνία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη επιρροή από τα κράτη του Κόλπου (Περσικού Κόλπου).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σαουδική Αραβία  και άλλα κράτη του Κόλπου επενδύουν πολλά χρήματα για να προωθήσουν ένα πολύ αυστηρότερο δόγμα Ουαχαμπισμού για την σουνιτική ισλαμική θρησκεία στη βοσνιακή κοινωνία.

Σαουδαραβικά φιλανθρωπικά ταμεία αντλούν  κεφάλαια για την οικοδόμηση ισλαμικών κέντρων καθώς και τζαμιών για τους ουαχαμπίτες.

Τα εύθραυστα κράτη
Εκατοντάδες μουσουλμάνοι από τις μουσουλμανικές περιοχές της Βοσνίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, έχουν πάει στη Μέση Ανατολή  εδώ και χρόνια για να ενωθούν με τους τζιχαντιστές του ‘ισλαμικού κράτους’.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο επικεφαλής της BND, Μπρούνο Καλ, μίλησε για την εμφάνιση αδύναμων κρατών στην περιοχή, τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να δημιουργήσουν εμφυλίους πολέμους, ώστε να καλύψουν τρομοκράτες  σε μια ‘ζώνη υποχώρησης’ ή επιχειρησιακού  χώρου.
Σε ομιλία του στο CSU ο Καλ δήλωσε συγκεκριμένα ότι κράτη όπως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Σερβία,  πΓΔΜ,  Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία και Ρωσία  ομαδοποιούνται  σε κατηγορίες ‘προειδοποίησης’ και ‘υψηλής  προειδοποίησης’.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το κρατικό σύστημα έχει καταρρεύσει σε αυτές τις χώρες. Αλλά, «προφανώς δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης».
(Στοιχεία από politiko.al)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου