Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Νέες επιθέσεις τζιχαντιστών με στόχο τις βόρειες γραμμές ανεφοδιασμού

Σε μια προσπάθεια να «ξανανοίξουν» τους διαύλους επικοινωνίας και ανεφοδιασμού με όπλα, πυρομαχικά, μισθοφόρους και άλλα εφόδια από την Τουρκία, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» ξεκίνησαν χτες τα ξημερώματα επίθεση στο Κομπανί της βόρειας Συρίας, πέντε μήνες αφότου το έχασαν από τους Κούρδους μαχητές των μονάδων Λαϊκής Προστασίας «YPG», υπό την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους...
Στιγμιότυπο από το βίντεο κάμερας που κατέγραψε την πρώτη ισχυρή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Κομπανί
Στιγμιότυπο από το βίντεο κάμερας που κατέγραψε την
πρώτη ισχυρή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Κομπανί
Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση και πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς», οι τζιχαντιστές ξεκίνησαν την επίθεσή τους στο Κομπανί λίγο μετά τις 5.00 π.μ. ορμώντας στην πόλη από...
τα τουρκικά σύνορα και την περιοχή Σουρούτς της νοτιοανατολικής τουρκικής επαρχίας Σανλιούρφα, σκορπώντας τον τρόμο καθώς άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. 

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν τρεις ισχυρές επιθέσεις αυτοκτονίας, χρησιμοποιώντας ως μέσο αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά προκαλώντας πολλές δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλί Ιμπραχίμ, μέλους της ΚΕ του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος Συρίας, στο κουρδικό ειδησεογραφικό δίκτυο RUDAW, από τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άτομα και τραυματίστηκαν 70 με 90 άλλοι.Ο Ιμπραχίμ σημείωσε ότι στο Κομπανί, πέντε μήνες μετά την ανακατάληψη της πόλης, ζουν περίπου 20.000 άτομα, εκ των οποίων το 20% είναι μόνιμοι κάτοικοι και οι άλλοι πρόσφυγες.
Παράλληλα, με τις τρεις πολύνεκρες επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Κομπανί, μία άλλη ομάδα τζιχαντιστών που επέβαινε σε αυτοκίνητα φορώντας τις στολές των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG και είχαν υψώσει τη σημαία του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», χτύπησε το χωριό Μπάκχα Μποτάν (νότια περίχωρα Κομπανί), εκτελώντας εν ψυχρώ πάνω από 20 μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους.
Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Κομπανί και στο χωριό Μπάκχα Μποτάν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των συριακών αρχών που μίλησαν για νέα «τρομοκρατική σφαγή» αμάχων και του Προέδρου του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί που ζήτησε από τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα» να συμπαρασταθεί στους Κούρδους της Συρίας και από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να «στηρίξουν τον αγώνα τους» κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Σε κάθε περίπτωση, οι νέες επιθέσεις των τζιχαντιστών μετά από πέντε μήνες φανερώνει το «στρίμωγμα» που υφίσταται το «Ισλαμικό Κράτος» όσον αφορά στις γραμμές ανεφοδιασμού του στη μεθόριο της βόρειας Συρίας με την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την προ περίπου 2,5 βδομάδων απώλεια της βόρειας συριακής κουρδικής (παρακείμενης στο Κομπανί) πόλης Ταλ Αμπιάντ.
Το ίδιο 24ωρο, Σύροι υποτίθεται «μετριοπαθείς αντικαθεστωτικοί» από ομάδες που συνιστούν το λεγόμενο «Νότιο Μέτωπο», ξεκίνησαν επίθεση για την ανακατάληψη περιοχών της νότιας συριακής πόλης Νταράα, σημαντικό μέρος της οποίας ελέγχεται από το συριακό στρατό. Από εκρήξεις όλμων σε ιορδανική αγορά της πόλης σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα. Οι μάχες αναφέρθηκε πως κράτησαν αρκετές ώρες δίχως να είναι ξεκάθαρο εάν οι «αντικαθεστωτικοί» ένοπλοι κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους κάποιες περιοχές...
Η αντίδραση της Αγκυρας
Οι τουρκικές αρχές δεν καταδίκασαν τη νέα σφαγή σε βάρος των Κούρδων της Συρίας. Αντ' αυτού, προτίμησαν να εστιάσουν στις έμμεσες πλην σαφείς κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της Αγκυρας σχετικά με (μία ακόμη...) διευκόλυνση της μετακίνησης τζιχαντιστών από τα νότια σύνορα της Τουρκίας προς τη βόρεια Συρία. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις σχετικές πληροφορίες «ψεύδη», ενώ ο κυβερνήτης της νότιας τουρκικής επαρχίας Σανλιούρφα ισχυρίστηκε ότι οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στο Κομπανί από τη βόρεια συριακή πόλη Τζαραμπλούς. Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα στο Κομπανί προκάλεσαν χτες δύο ξεχωριστές συναντήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τους επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ).
Από την μεριά του, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) - το νέο πολυτασικό κόμμα με κυρίαρχη τη σοσιαλδημοκρατική γραμμή που εισήλθε στην τουρκική Βουλή - μέσω της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, ηγετικού στελέχους του, εκτίμησε πως «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα» οι τζιχαντιστές να μπήκαν στο Κομπανί από την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, η Γιουκσεκντάγ τόνισε ότι η χτεσινή σφαγή στη συριακή κουρδική πόλη ήταν «το αποτέλεσμα της υποστήριξης που εδώ και χρόνια παρέχει η τουρκική κυβέρνηση στο "Ισλαμικό Κράτος"». «Τα σχόλια των Τούρκων πολιτικών είναι για εμάς κενά περιεχομένου. Η τουρκική κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να αποδείξει ότι δεν υποστηρίζει το "Ισλαμικό Κράτος"», πρόσθεσε.
«Λύπη» στον ΟΗΕ από την έλλειψη πόρων για τους πρόσφυγες
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και οργανώσεων αρωγής εξέφρασαν χτες «λύπη» για τη σοβαρή έλλειψη πόρων και τη «μαζική κρίση» που μειώνουν τη βοήθεια προς εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, καλώντας τους διεθνείς δωρητές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Σύμφωνα με δηλώσεις των παραπάνω αξιωματούχων, από τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών των Σύρων προσφύγων, έχουν δοθεί μόνο 1,06 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου