Η διάσκεψη του Μπαχρέιν που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ για την παρουσίαση του οικονομικού σκέλους του σχεδίου τους για «συμφωνία Ισραήλ - Παλαιστινίων», με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ειρήνη για ευημερία», μπορεί να απέτυχε να δελεάσει τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν, ωστόσο είναι βέβαιο ότι ανοίγει το παζάρι που επιδιώκουν ΗΠΑ και Ισραήλ, με πρωταρχικό στόχο την παγίωση των βασικών δεδομένων της κατοχής...
Την παρουσίαση έκανε ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος και γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η βασική του ιδέα ήταν η χορήγηση 50 δισ. δολαρίων για επενδύσεις σε υποδομές και η υπόσχεση για δημιουργία 1 εκατ. θέσεων εργασίας για τους Παλαιστίνιους σε 10 χρόνια, υποτίθεται για να ξεπεραστούν τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και να «υπάρξει ευημερία». Ομως, το γεγονός ότι...
στην εν λόγω συνάντηση συζητήθηκαν πολλά εκτός από το βασικό, δηλαδή το ζήτημα της κατοχής, δίνει το στίγμα για τη συνέχεια. Το «παρών», εκτός από τους αξιωματούχους του βασιλείου του Μπαχρέιν, έδωσαν αντιπροσωπείες από τις πετρελαιομοναρχίες της περιοχής, την Αίγυπτο, αλλά και την ΕΕ, το ΔΝΤ, με την επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ παραβρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ (που ήταν διαμεσολαβητής σε παλιότερες διαπραγματεύσεις). Ολοι τους χαιρέτισαν την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και έμειναν στα ευχολόγια για τις ...ευκαιρίες ανάπτυξης και «αμοιβαίας συνεννόησης».
Η Παλαιστινιακή Αρχή, που δεν συμμετείχε στη διάσκεψη, στηλίτευσε την επιχείρηση αλλά κυρίως ο Παλαιστινιακός λαός πραγματοποίησε μαζικές διαδηλώσεις με κεντρικά συνθήματα «Η Παλαιστίνη δεν είναι προς πώληση!» και «Από το Μπαχρέιν έως τη Σαουδική Αραβία, δεν μπαίνουμε στον πειρασμό από τα εκατομμύριά σας!». Στις διαδηλώσεις καταγράφηκαν τα δίκαια αιτήματα του αγώνα του για τη δημιουργία ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τερματισμό του εποικισμού και επιστροφή των εκατομμυρίων προσφύγων στις εστίες τους.
Πάντως, ο Κούσνερ σε δηλώσεις του σε πολλά ΜΜΕ χαρακτήρισε τη διάσκεψη «μεγάλη επιτυχία» γιατί, όπως είπε, «αναγνωρίστηκε ότι το σχέδιο συνδυάζει τις ιδιωτικές επενδύσεις και την κυβερνητική στήριξη για να μετατρέψει την παλαιστινιακή οικονομία σε θεμέλιο οποιασδήποτε ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας». Αρκέστηκε δε να δηλώσει ότι το πολιτικό σκέλος του σχεδίου δεν μπορεί παρά να ανακοινωθεί το φθινόπωρο. Αυτό προφανώς και λόγω του ότι έχουν ανακοινωθεί βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ στις 17 Σεπτέμβρη. Η αμερικανική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προτείνει ένα σχέδιο που δεν θα είναι η Αραβική Πρωτοβουλία του 2002, η οποία προέβλεπε τα βασικά στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω, αλλά πολύ πιο κοντά στις ισραηλινές θέσεις για την «εξασφάλιση της ασφάλειάς του». Ετσι αφήνεται όλο και πιο πολύ να εννοηθεί πως το «ανεξάρτητο κράτος» δεν πρέπει να θεωρείται θέσφατο και ότι πρέπει να εξεταστεί μια πιθανή διευθέτηση εδαφών.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αναλυτές σε διεθνή ΜΜΕ, όπως το αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», τονίζουν ότι η πραγματική διαπραγμάτευση δεν έγινε στο Μπαχρέιν, αλλά στην Ιερουσαλήμ στην τριμερή συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα ανάμεσα στους συμβούλους Ασφαλείας των ΗΠΑ - Ρωσίας - Ισραήλ, όπου εκτιμάται ότι μπήκαν οι βάσεις για τη νέα μοιρασιά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που περιλαμβάνει και τη Συρία και το Ιράν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου