Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στο εσωτερικό της Τουρκίας

Τα κάρβουνα από την υποβόσκουσα σύγκρουση στη Νοτιοανατολική Τουρκία, άναψαν με καταστροφικές συνέπειες, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές...


Την περασμένη Δευτέρα ένα συγκλονιστικό βίντεο δημοσιεύθηκε που δείχνει ένα αυτοκίνητο των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας να... σέρνει στους δρόμους της πόλης Σιρνάκ, έναν νέο άνδρα.

Το θύμα ήταν ένας 24χρονος Κούρδος, ενδεχομένως κουνιάδος Κούρδου πολιτικού και μέλους του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, που εισήλθε στο τουρκικό Κοινοβούλιο με τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, για πρώτη φορά ξεπερνώντας το όριο του 10%,  του εκλογικού νόμου της Τουρκίας, γράφει το ‘focus’ επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδα «The Irish Times».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός και ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Parti), Αχμέτ Νταβούτογλου, καταδίκασε την επίθεση, αλλά επίσης έκανε μια συγκαλυμμένη προειδοποίηση στα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι η δημοσίευση της φωτογραφίας (που σέρνεται η σορός του  Κούρδου) είναι απαράδεκτη.

Την ίδια μέρα,  στη μεγαλύτερη κουρδική πόλη, Ντιγιαρμπακίρ,  κυκλοφόρησε ένα βίντεο που έδειχνε έναν αξιωματικό των δυνάμεων ασφαλείας να πυροβολεί έναν δημοσιογράφο στο κεφάλι, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Στο μεταξύ, σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη συνοριακή πόλη Νουσαϊμπίν, την περασμένη εβδομάδα, οι κάτοικοι έπρεπε να κλείσουν τα παράθυρά τους προκειμένου να αποφύγουν πυροβολισμούς από τους ελεύθερους σκοπευτές της κυβέρνησης.

Την περασμένη Παρασκευή, ήταν η ετήσια επέτειος για το θάνατο ενός οκτάχρονου, του Ρεμεζάν Αρίφ, που σκοτώθηκε από τον τουρκικό στρατό.
Ο τουρκικός στρατός έχει  πολιορκήσει την πόλη Νουσαϊμπίν και επί τρεις ημέρες απαγορεύεται κάθε κίνηση των κατοίκων.
«Δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα, φάρμακα», δήλωσε ένα κάτοικος.
Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας αυτής από τις δυνάμεις ασφαλείας της τουρκικής κυβέρνησης, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, όταν άρχισαν συγκρούσεις του στρατού με ομάδες  Κούρδων νεαρών της πόλης που αντιδρούσαν στο μέτρο αυτό, γράφει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου