Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Η μπίζνα βαφτίζεται προαπαιτούμενο και τα ελληνόφωνα ανδρείκελα νομοθετούν

Η εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας για την ενεργειακή εξοικονόμηση στα κτίρια συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, το οποίο και κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή...
Ποιοι πρέπει να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά θερμομετρητές στα διαμερίσματα
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα αναβαθμισθούν ενεργειακά χιλιάδες «σπάταλα» κτίρια του Δημοσίου νοσοκομεία, σχολεία, κολυμβητήρια, δημοτικά ακίνητα, αντλιοστάσια, ηλεκτροφωτισμός οδών κ.λπ.
Το μέτρο που αφορά μαζικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει να κάνει με...
την εγκατάσταση μετρητών θερμίδων. Συγκεκριμένα γίνεται υποχρεωτική καθιέρωση από το 2016 η εγκατάσταση θερμιδομετρητών σε διαμερίσματα πολυκατοικιών που έχουν κεντρική θέρμανση και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, μετρητών θερμότητας σε κάθε θερμαντικό σώμα.

Συγκεκριμένα, σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, θα εγκατασταθούν υποχρεωτικά ατομικοί μετρητές κατανάλωσης ως την 31η Δεκεμβρίου 2016 για τη μέτρηση της κατανάλωσης για θέρμανση ή για ζεστό νερό, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικώς αποδοτικό.
Αν η χρήση ατομικών μετρητών δεν είναι τεχνικά εφικτή ή οικονομικώς αποδοτική, τότε πρέπει να εγκατασταθούν ατομικοί κατανεμητές κόστους θερμότητας για τη μέτρηση της κατανάλωσης θερμότητας σε κάθε θερμαντικό σώμα, εκτός και αν η εγκατάσταση των εν λόγω κατανεμητών κόστους θερμότητας δεν είναι οικονομικώς αποδοτική. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να αναζητούνται εναλλακτικές, οικονομικώς αποδοτικές μέθοδοι για τη μέτρηση της κατανάλωσης θερμότητας.
Τα παραπάνω σημαίνουν νέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές, ωστόσο οι δαπάνες για την εγκατάσταση των μετρητών αυτών, μπορεί να θεωρηθούν επιλέξιμες δηλαδή να επιδοτηθούν μέσα από κοινοτικά προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου