Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Απειλή θεωρεί η Ισπανία την κλιμάκωση του αποσχιστικού κινήματος στην Καταλονία

Σοκαρίστηκαν οι ακροατές όταν ο Καταλανός υπουργός  Δικαιοσύνης, Γκέρμα Γκόρντο,  προέβη σε σκανδαλώδη δήλωση στη Γαλλία, στη διάρκεια ομιλίας του,  στο καλοκαιρινό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας στην πόλη Πράντε, στα ανατολικά Πυρηναία, περιοχή της Γαλλίας...


«Η Καταλονία ποτέ δεν ξέχασε τις άλλες περιοχές που ο πληθυσμός τους μιλάει καταλανικά», είπε. Ο Γκόρντο διευκρίνισε ότι η Μεγάλη Καταλονία, περιλαμβάνει το...
βόρειο τμήμα της Καταλονίας (τους ιστορικούς νομούς της Ρουσιλιόν και Σερντάνια που επί του παρόντος είναι στα ανατολικά Πυρηναία) την αυτόνομη κοινότητα Βαλένθια, τη δυτική περιοχή (ένα μέρος της Αραγονίας στα σύνορα της Καταλονίας) και τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Οι αρχές των περιοχών αυτών ενοχλήθηκαν από τις θρασείς δηλώσεις του,  γράφει η ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς.

«Η Κυβέρνηση της Αραγωνίας και οι ντόπιοι, πιστεύουν  ότι είναι Ισπανοί και Αραγωνοί και έχουν σοκαριστεί από αυτές τις δηλώσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Αραγωνίας, Ξαβιέρ Λαμπάν.

Ο επικεφαλής της πολιτείας της Βαλένθια, Ximo Puig, επέκρινε τον Γκόρντο για «κατάφωρη ασέβεια» που έδειξε.
«Οι ακτιβιστές που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας παίζουν ρωσική ρουλέτα,  και συμπεριλαμβάνουν όλη την ισπανική κοινωνία» προειδοποίησε ο  επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος.
Υπήρξαν εκκλήσεις από τους Σοσιαλιστές, από το Λαϊκό Κόμμα και από Εθνικιστές για εξηγήσεις από τον Καταλανό επικεφαλής της πολιτείας, Αρτούρ Μας, ο οποίος θεωρείται ένας από πιο παθιασμένους αυτονομιστές.

Σύμφωνα με το αυτονομιστικό μπλοκ, εάν οι πολίτες της Καταλονίας επιλέξουν βουλευτές που θα είναι υπέρ της ανεξαρτησίας και αποτελέσουν πλειοψηφία, θα ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου