Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Η επόμενη ημέρα του «κινεζικού ντόμινο»

Μετά τη «Μαύρη Δευτέρα» από το «κινεζικό ντόμινο» η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας λειτουργώντας «πυροσβεστικά» την Τρίτη προσπάθησε να περιορίσει τις αναταράξεις στις αγορές...

Η επόμενη ημέρα του «κινεζικού ντόμινο» 

του ΤΑΣΟΥ ΜΑΝΤΙΚΙΔΗ

Σε αντίθεση με την Ασία, όπου χάθηκαν περί τα 2,7 δισ. ευρώ τις τελευταίες ημέρες, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ τα χρηματιστήρια ανέκαμψαν, ενώ κέρδη 9,38% σημείωσαν και οι ελληνικές μετοχές.

Η PBOC, εντείνοντας τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τις υψηλές εκροές από την αποδυνάμωση της οικονομίας και...

την υποχώρηση του Χρηματιστηρίου της Κίνας, διοχέτευσε την Τρίτη περισσότερο ρευστό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα προσφέροντας 150 δισ. γουάν (23,43 δισ. δολάρια) σε βραχυπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες. Με συναλλαγματικά αποθέματα 3,7 τρισ. δολαρίων - τα μεγαλύτερα στον κόσμο - οι Αρχές της Κίνας έχουν εξάλλου τη «δύναμη πυρός» που απαιτείται  για να συνεχίσουν να ελέγχουν τις εξελίξεις, παρατηρούν ορισμένοι αναλυτές.
Παράλληλα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε μια πέμπτη από τον περασμένο Νοέμβριο μείωση των επιτοκίων της αλλά και σε μείωση για τρίτη φορά εφέτος του επιπέδου ελάχιστων αποθεματικών που υποχρεούνται να διακρατούν οι τράπεζες. Μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, με στόχο, σύμφωνα με τη νομισματική αρχή, τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, ενώ μείωσε το ελάχιστο όριο τήρησης αποθεματικών των τοπικών τραπεζών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.  


Κινεζική «φούσκα» μετοχών;
Αν και οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως και η Wall Street, αντέδρασαν ανοδικά, στην Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite, ο οποίος υποχώρησε πλέον του 8% τη Δευτέρα, διεύρυνε τις απώλειές του κατά άλλο ένα 7,5% την Τρίτη καθώς επιμένουν οι φόβοι αναφορικά με το αν η συμπίεση των μετοχών και του νομίσματος αποτελεί μια παροδική διόρθωση ή ένδειξη πιο ουσιαστικών οικονομικών προβλημάτων. Οι κινεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει εξάλλου πάνω από 22% σε τέσσερις συνεδριάσεις. Να σημειωθεί ότι με την αξία της ελεύθερης διασποράς των κινεζικών μετοχών (free-float) να κυμαίνεται μόλις στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, όταν σε αρκετές ανεπτυγμένες αγορές ξεπερνά το 100%, καθώς οι Κινέζοι ανακάλυψαν τις μετοχές αφού το 15% των νοικοκυριών βρέθηκε πλέον να επενδύει στο Χρηματιστήριο, οι αξίες είχαν εκτιναχθεί και δεν  ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για «φούσκα». Στα μέσα Ιουνίου, π.χ., ο Shanghai Composite είχε αναρριχηθεί στο υψηλό επτά ετών των 5.178,19 μονάδων, με «άλμα» 162% από το χαμηλό του 2014, ενώ οι μετοχές στο Shenzhen είχαν κάνει  επίσης άλμα 131% τους τελευταίους μήνες.
Το αρνητικό κλίμα πάντως συνέχισε να επηρεάζει δυσμενώς και τη δοκιμαζόμενη αγορά εμπορευμάτων. Το αργό πετρέλαιο WTI, αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις όχι μόνο των ανησυχιών ότι η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας θα επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις αλλά και του παγκόσμιου πλεονάσματος προσφοράς, εδραίωσε τη θέση του κάτω από το σημαντικό ψυχολογικό όριο των 40 δολαρίων/βαρέλι.

Η στάση της Fed και της ΕΚΤ
Ενόσω ο προβληματισμός σχετικά με την ικανότητα των κινεζικών αρχών να ελέγξουν την κατάσταση εντείνεται, οι αγορές, όπως παρατηρεί και η Saxo Bank, αναρωτιούνται επίσης έντονα για το αν η παγκόσμια πτωτική πορεία θα αναγκάσει τη Fed να αναβάλει τα σχέδια αύξησης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα εξαιτίας των φόβων ότι μια αύξηση στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να επιβαρύνει περαιτέρω τις ευάλωτες παγκόσμιες οικονομίες.
Στην Ευρώπη η ΕΚΤ συνεχίζει να δαπανά δισεκατομμύρια σε μια προσπάθεια αναπυροδότησης του αδύναμου οικονομικού μηχανισμού της περιοχής. Παρά τις προσπάθειές τους, όμως, εκπρόσωποι κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων επιστρέφουν από τις αυγουστιάτικες διακοπές τους για να αντιμετωπίσουν ένα απρόσμενα ενισχυμένο ευρώ (αρνητικός παράγοντας για τις εξαγωγές) και μια οικονομική ανάκαμψη που παραμένει αδύναμη στην καλύτερη των περιπτώσεων.


Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Κορυφαίοι οικονομολόγοι πάντως υποστηρίζουν πως, αν και η επιβράδυνση στην Κίνα στην περιοχή του 6,5%-6,8% για το 2015 είναι προ των πυλών, ωστόσο οι φόβοι για ύφεση είναι κάτι παραπάνω από υπερβολικοί. Η Goldman Sachs εκτίμησε ότι, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της ανησυχίας στην αγορά, ο αντίκτυπος της αδυναμίας της Κίνας που επηρεάζει και την αγορά εμπορευμάτων δεν θα είναι τόσο μεγάλος στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η «αιματοχυσία» στα παγκόσμια χρηματιστήρια και στις αγορές εμπορευμάτων, απόρροια του κινεζικού ντόμινο, δεν αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία, η οποία είναι εξαιρετικά απίθανο να υποπέσει σε ύφεση καθώς το ρίσκο από τρέχουσες εξελίξεις παραμένει κυρίως για την ίδια την Κίνα.

Από την πλευρά του, ο Mark Haefele, Global Chief Investment Officer της UBS, σε σημείωμά του εκτιμά ότι σήμερα στις ΗΠΑ η καταναλωτική ζήτηση υποστηρίζεται από την έντονη αύξηση της απασχόλησης, τον χαμηλό πληθωρισμό και την ενίσχυση της αγοράς κατοικίας. Παράλληλα η οικονομία της  ευρωζώνης στηρίζεται σε έναν συνδυασμό φθηνού πετρελαίου και επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Επίσης όσον αφορά την Κίνα, όπως εκτιμά, τελικά οι κινεζικές Αρχές θα αποτρέψουν τις όποιες πιθανότητες απότομης προσγείωσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου