Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙΑ - ΤΕΛΟΣ Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΙΜΑΜΗΔΩΝ

“Οι ιμάμηδες θα  διορίζονται από το κράτος και θα έχουν αυστριακή παιδεία...”
Φωτό Reuters
Το αυστριακό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των σχέσεων με τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι πολίτες της Αυστρίας, που ομολογούν φανερά το Ισλάμ, έχουν το δικαίωμα να... μην πάνε να εργασθούν κατά τη διάρκεια των μουσουλμανικών εορτών και προτείνονται ευκαιρίες,  για να προσκυνήσουν ή  να «λάβουν πνευματική διδασκαλία» οι έγκλειστοι στις φυλακές ή οι ευρισκόμενοι στο νοσοκομείο για νοσηλεία.
 
Ωστόσο, ο νόμος έχει ένα σημαντικό περιοριστικό στοιχείο, θέτει σε έντονη κριτική τους ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αυστρία.

Έτσι από τώρα και στο εξής, σε αυτήν τη χώρα, απαγορεύεται οποιαδήποτε χρηματοδότηση από το εξωτερικό στα τζαμιά, στα θρησκευτικά σχολεία, στα ισλαμικά πολιτιστικά κέντρα και θέτονται περιορισμοί στους Ιμάμηδες (ηγήτορες των τζαμιών) καθώς και στους ηγέτες των μουσουλμανικών ενώσεων που θα μπορούν να καταλαμβάνουν  τη θέση αυτή εάν δεν έχουν τελειώσει την εκπαίδευση στα αυστριακά πανεπιστήμια.

Βασικό, επίσης, στοιχείο είναι ότι οι θρησκευτικές θέσεις των μουσουλμάνων θα καθορίζονται και θα ελέγχονται από το κράτος.

Ο υπουργός Κοινοτήτων Σεμπάστιαν Κούρτζ, καθόρισε το νέο νόμο ως «μεροληπτικό» και «αντίθετο με το πνεύμα του Ισλάμ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αυστριακή κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει στη χώρα «ένα Ισλάμ με αυστριακό χαρακτήρα».

Άλλοι μουσουλμάνοι ηγέτες καταδίκασαν επίσης το νέο νόμο, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να προσβάλουν το νόμο στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου