Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΕΛΟΣ - ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΓΚΕΣΤΑΠΟ - ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΝΤΡΟΠΗΣ - ΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

“Βλέπουν” μέσο όρο ηλικίας τα 83 για τους άνδρες και τα 85 για τις γυναίκες - Δεν βγαίνουν τα Ταμεία και αυξάνουν τα όρια για τη σύνταξη - Αλλαγή κάθε τρία χρόνια με αύξηση των χρόνων εργασίας - Μειώνονται ταυτόχρονα οι συντάξεις και βάζουν στο παιχνίδι ιδιωτικές εταιρείες... 

Και... ξαφνικά θα γίνουμε όλοι... Μαθουσάλες! Τουλάχιστον στα χαρτιά η Ε.Ε. βλέπει ότι οι κάτοικοι των χωρών μελών ζουν περισσότερο και έτσι για να μην πληρώνουν για πολλά χρόνια συντάξεις τα ασφαλιστικά ταμεία πάρθηκε η απόφαση να αυξάνονται ανάλογα και τα όρια συνταξιοδότησης.
Η έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, κάνει προβλέψεις για...
αύξηση των ορίων στο μέσο όρο ζωής των Ευρωπαίων με τους άνδρες να ζουν κατά μέσο όρο 83 έτη και τις γυναίκες 85.
Έτσι η έκθεση βλέπει αύξηση και των ορίων συνταξιοδότησης ως το 20130 στα 68 έτη, από τα 65 που είναι σήμερα ο μέσος ευρωπαϊκός όρος.

Βέβαια η Ελλάδα ελέω τρόικας ήδη έχει αυξήσει τα όρια στα 67 έτη και δεν απέχουμε και πολύ, ωστόσο ήδη ... πρωτοτυπούμε, έχουμε από τα υψηλότερα όρια στην Ευρώπη.

Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για μεγαλύτερη αύξηση των ορίων στην Ελλάδα καθώς βάσει νόμου από το 2021 ανά τρία χρόνια και με βάση το προσδόκιμο ζωής τα όρια μπορούν να αλλάζουν, κάτι που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου για τη χώρα μας η επόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ταυτόχρονα όμως φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος και για κούρεμα συντάξεων. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε με την θεσμοθέτηση της κατώτερης σύνταξης την οποία εγγυάται το κράτος.

Ουσιαστικά όλη Ευρώπη κινείται με γνώμονα τη μείωση της κρατικής δαπάνης για της συντάξεις και έτσι όλα δείχνουν ότι οι συντάξεις θα μειωθούν ώστε από το κράτος να μην προέρχεται παρά ένα ποσοστό κοντά στο 1/3 της σύνταξης που θα λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος.

Κάπου εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι οι ιδιωτικές εταιρείες που ετοιμάζουν πακέτα για επιπλέον σύνταξη στους δικαιούχους, την ώρα όμως που οι ασφαλιστικές εισφορές δεν μειώνονται για τους εργαζόμενους και έτσι ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα μπορούν στην πράξη να κάνουν μια επιπλέον ασφάλιση που θα τους εξασφαλίσει καλύτερο εισόδημα όταν βγουν σε σύνταξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου