Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΩΝ

Τό σκηνικό βέβαια που θα ακολουθήσει και ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα γεγονότα είναι γνωστός. Και τ αόργανα ήδη άρχισαν... 

«Τρομοκρατικά στοιχεία» βρίσκονται πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, προσπάθησε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη.

Η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, συγκλόνισε την τουρκική πρωτεύουσα και σήμανε συναγερμό στις τουρκικές αρχές που έχουν λάβει προληπτικά μέτρα υπό το φόβο δεύτερης βομβιστικής επίθεσης.

Μάλιστα, το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη συνέστησε στους Αμερικανούς πολίτες... 


Να αποφεύγουν να επισκέπτονται τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία μέχρι νεωτέρας, μετά την επίθεση αυτή.

Από την επίθεση έχασε τη ζωή του ένας από τους φρουρούς ασφαλείας της πρεσβείας, ο 36χρονος Μουστάφα Ακάρσου, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά μια γυναίκα και ένας δημοσιογράφος.

Νεκρός είναι και ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, είναι Τούρκος πολίτης.

Ο Γκιουλέρ δεν θέλησε να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία, ωστόσο, πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δράστης ήταν ο 30χρονος, Ετσεβίτ Σανλί, μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις αυτοκτονίας κατά αστυνομικών τμημάτων τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, πιστεύεται ότι είχε φυλακιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα με κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο TRT, ο καμικάζι χρησιμοποίησε πλαστικά εκρηκτικά C-4 στην επίθεση.

Πάντως, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα είπε ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα συνεχιστεί κανονικά.

«Δεν θα βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η έκρηξη στην αμερικανική πρεσβεία» δήλωσε ο πρεσβευτής, Φράνσις Ρικαρντιόνε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τους Τούρκους αξιωματούχους για να αρχίσει έρευνα για την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την τουρκική κρατική αστυνομία για να κάνουμε μια πλήρη αποτίμηση της ζημιάς και των απωλειών και για να αρχίσουμε μια έρευνα» σημείωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νάλαντ.

Η ίδια υπογράμμισε επίσης ότι πρόκειται για μια «τρομοκρατική έκρηξη».

Εν τω μεταξύ, ταξιδιωτική οδηγία προς τους αμερικανούς πολίτες εξέδωσε το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, συστήνοντας τους να αποφεύγουν να επισκέπτονται τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία μέχρι νεωτέρας, μετά την επίθεση.

«Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται σε ταξίδι ή διαμένουν στην Τουρκία να επαγρυπνούν για την πιθανότητα βίας, να αποφεύγουν τις περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί ταραχές και να αποφεύγουν διαδηλώσεις και μεγάλες συναθροίσεις», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού προξενείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου