Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΛΙ - Η ΑΦΡΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΛΑΦΥΡΟ ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΤΟΥ "ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ"

Με την επέλαση των Ισλαμιστών-φονταμελιστών στο Μάλι από το βόρειο τμήμα της χώρας και την στρατιωτική υπεροχή που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, δόθηκε η αφορμή που είχε ως αποτέλεσμα την στρατιωτική «βοήθεια» της Γαλλίας στις 11/1/13, με την αποστολή εκατοντάδων επίλεκτων στρατιωτικών μονάδων και επιθετικών ελικόπτερων, στην πρώην αποικία της, με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ...

Τον Μάρτη του 2012, η νόμιμη κυβέρνηση του Amado Toumani Toure, εκδιώχθηκε από την πολιτική ηγεσία της χώρας από μια ομάδα στρατιωτικών. Οι Τουαρέγκ πρόσκαιρα αποκόμισαν κάποια οφέλη στο Βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ σε πολύ σύντομο διάστημα εκδιώχθηκαν από τους ακραίους Ισλαμιστές, που ισχυροποίησαν την παρουσία τους και επέβαλαν τον Ισλαμικό νόμο. Οι στρατιωτικοί αντιμετώπισαν μεγάλη εσωτερική αλλά... 


Και διεθνή πίεση, και παρέδωσαν την εξουσία σε μεταβατικό πρωθυπουργό, τον Dioncounda Traore, και στον επίσης μεταβατικό πρωθυπουργό με διπλή υπηκοότητα, Αμερικανική και Μάλι, Cheick Modibo Diarra, πρώην αστροφυσικό της NASA.

Τον Μάη του 2012, διαδηλωτές μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο και άφησαν τον πρωθυπουργό σε κώμα  μετά από ξυλοδαρμό και  νοσηλεύτηκε στο Παρίσι για δυο μήνες. Επέστρεψε στα καθήκοντα του τον Ιούλιο. Μέσα σε ένα σύνθετο διαλυτικό τοπίο από κάθε άποψη, ανθρωπιστικό, θεσμικό, και εν μέσω μιας στρατιωτικής σύγκρουσης, ο ΟΗΕ, ενέκρινε να σταλεί μια ειρηνευτική δύναμη 3.000 αντρών με την συνδρομή της Νιγηρίας και άλλων Αφρικάνικων κρατών. Η αργή διαδικασία εμπλοκής για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων από τις όμορες χώρες, είχε ως αποτέλεσμα,  την ουσιαστική ιμπεριαλιστική επέμβαση της Γαλλίας, που δεν έχει απλά ιστορικά «αποικιακά» κατάλοιπα στην χώρα και στην Αφρικάνικη ήπειρο αλλά και τεράστια οικονομικά, γεω-ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Το Βόρειο τμήμα της χώρας, που έχει περίπου την έκταση της Γαλλίας και που στο μεγαλύτερο μέρος είναι άνυδρο και έρημος,  υπήρξε ένα κέντρο αντίστασης των Τουαρέγκ, που διαχρονικά αντιδρούσαν στην οικονομική, πολιτική και πολιτισμική τους καταπίεση από το Μπαμάκο, την πρωτεύουσα της χώρας. Την ίδια περίοδο, οι Τουαρέγκ εκδιώχθηκαν από φονταμενταλιστές – Ισλαμιστές, που οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να συρρέουν  προς νότο, δημιουργώντας μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση εν μέσω μιας άγριας στρατιωτικής σύρραξης.

Για ακόμα μια φορά ο πιο άγριος ιμπεριαλισμός στον 21o αιώνα  ταυτίζεται με την «ειρηνιστική φιλανθρωπία προς αναξιοπαθούντες λαούς», μια φάρσα που επαναλαμβάνεται και πάλι ως τραγωδία. Εξάλλου «πρόβα τζενεράλε», είχαμε ήδη στην Λιβύη, με την δολοφονική κυνική στρατιωτική επέμβαση των «προθύμων γερακιών» του ΝΑΤΟ.
Οι λαοί του Μάλι, δεν έχουν άλλη επιλογή από τον πολιτικό διάλογο και την ειρηνική διευθέτηση. Η συνεχιζόμενη βία λειτουργεί ως «καύσιμο» για τις παλιές αποικιοκρατικές δυνάμεις, που αποφάσισαν να δώσουν την νέα τους μάχη για την Μαύρη ήπειρο. Ένας νέος γεωπολιτικός ανταγωνισμός αναδύεται με λάφυρο την Αφρική, τον πλούτο της, σε έναν κόσμο, όπου ο μιλιταρισμός στην πιο επιθετική του μορφή πάει χέρι, χέρι με το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό δόγμα.

Δυστυχώς, ο αναβαθμισμένος επιστημονικός ρόλος των κυρίαρχων ΜΜΕ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια η «αλήθεια των λίγων» να ταυτίζεται με τις ανάγκες του 99%...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου