Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ποιοι και γιατί δυναμιτίζουν το κλίμα στις Ένοπλες Δυνάμεις με "απαιτήσεις διώξεων" στρατιωτικών... 

του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το κλίμα στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι καλό. Δεν πρόκειται για κάποια… αποκάλυψη. Υπάρχει θυμός μεγάλος και το ΄χουμε ξαναγράψει. Θυμός…πειθαρχημένος,ελεγχόμενος,αξιοπρεπής, χωρίς ακρότητες και υπερβολές. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα και να προσθέσουν προβλήματα στις ΕΔ, αντί να βρουν τρόπους και προτάσεις ώστε να αποφορτίσουν το κλίμα.

Και δεν αναφερόμαστε στο έγγραφο Κωσταράκου ο οποίος θέτει το ζήτημα της "ένστολης διαμαρτυρίας" και της "ένστολης εμφάνισης" σε ΜΜΕ, θέμα που μπορεί να συζητηθεί αναλυτικά, με την κάθε πλευρά να έχει λογικά επιχειρήματα.

Αναφερόμαστε σε πολύ σκληρότερες απόψεις. Πιο συγκεκριμένα... 

Τις τελευταίες ημέρες και ειδικά μετά από τη συγκέντρωση των στρατιωτικών στο κέντρο της Αθήνας στις 12 Σεπτεμβρίου, εκδηλώνεται ένα “κύμα” αντιδράσεων που ζητά …κεφάλια στρατιωτικών και “τιμωρίες” για όσους τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τα εργασιακά τους θέματα.

Διαβάσαμε απόψεις για ενεργοποίηση του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, για στρατοδικεία και τιμωρίες και είμαστε βέβαιοι ότι κάποιοι με δυσκολία κρατήθηκαν και δεν μίλησαν …για εκτελεστικό απόσπασμα! Το πιο παράδοξο; Κάποιοι απ΄ αυτούς που ζητάνε όλα αυτά ...ανακάλυψαν προετροιμασία "κινήματος" στη Πορτογαλία και ...παρότρυναν τους δικούς μας στρατιωτικούς να μιμηθούν τους Πορτογάλους, οι οποίοι ουδέποτε σκέφθηκαν κάτι τέτοιο!

Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι ολιγομελείς ομάδες που αντιδρούν ,χωρίς καμία απολύτως επιρροή στους εν ενεργεία στρατιωτικούς πιστεύουν ότι μ΄ αυτό το τρόπο…προστατεύουν τις ΕΔ! Πολλοί απ ΄ αυτούς που εκφράζουν αυτές τις αστείες απόψεις είναι οι ίδιοι που για πολλά χρόνια επέτρεψαν την απαξίωση των ΕΔ και έχουν τεράστιες ευθύνες για το σημείο που έχουν φθάσει. Με τη σιωπή τους επέτρεψαν:

•την απόλυτη κυριαρχία των κομμάτων μέσα στις ΕΔ.

•τον διαχρονικό “εξευτελισμό” των στελεχών των ΕΔ, όταν δέχονταν με τη σιωπή τους την “επιδοματική” μισθοδοσία που επέβαλαν στους ίδιους και στους συναδέλφους τους οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης

•με τη σιωπή τους επέτρεψαν τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις των πολιτικών στη λειτουργία των ΕΔ

Και ήταν αυτή η σιωπή δεκαετιών που αναγκάζει τώρα τους νέους στρατιωτικούς να εκφράσουν την αγανάκτησή τους και τις αντιρρήσεις τους για ότι με περίσσεια αλαζονεία προσπαθούν να τους επβάλουν αυτοί οι ίδιοι που τους κατέστρεψαν.

Δεν έχουμε καμία δυσκολία να παραδεχτούμε -με την υπογραφή μας κι όχι ανωνύμως όπως κάνουν διάφοροι περίεργοι κονδυλοφόροι- ότι δεν αισθανόμαστε καθόλου άνετα με το να βλεπουμε στρατιωτικούς στο δρόμο να διαδηλώνουν. Όπως υποθέτουμε κι ένα μεγάλο ποσοστό την κοινής γνώμης. Όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι διαμαρτυρίες των στρατιωτικών είναι απολύτως δικαιολογημένες για όλους τους λόγους που προαναφέραμε, αλλά και απολύτως αξιοπρεπείς.

Θα ήταν πολύ εύκολο από την ασφάλεια του γραφείου μας να εξαπολύσουμε …κεραυνούς για τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που “τόλμησαν” να μιλήσουν. Αλλά η λογική μας ,η απλή ανθρώπινη λογική λέει ότι για να αποφασίσει ένας στρατιωτικός να φθάσει στον δρόμο με τη στολή, κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει και δεν μπορεί να ευθύνεται γι΄ αυτό.

Αυτή την απλούστατη λογική φαίνεται ότι κάποιοι -λίγοι ευτυχώς- αρνούνται να την παρακολουθήσουν.

Επί της ουσίας: όλα αυτά περί …κυνηγητών στρατιωτικών που συμμετείχαν στις τελευταίες διαμαρτυρίες είναι ανοησίες. Δεν έγινε τίποτα παράνομο και συνεπώς οποιαδήποτε δίωξη ,όποια μορφή κι αν έχει είναι παράνομη. Το μόνο που θα καταφέρουν όσοι επιχειρήσουν την ανοησία θα είναι να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στις ΕΔ οι οποίες αυτή τη στιγμή αναζητούν ηρεμία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου