Καθώς οι σχεδιασμοί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο φουντώνουν, το στίγμα δίνει μεταξύ άλλων η επιμονή των ΗΠΑ να θεωρούν τη συνεργασία με την Τουρκία «θεμελιώδη για την περιφερειακή ασφάλεια», όπως τόνισε αυτήν τη φορά ο (υπηρεσιακός) υπουργός Αμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, σε «συνάντηση εργασίας» που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στην Ουάσιγκτον...
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου, ο Σάναχαν ευχαρίστησε μάλιστα τον Ακάρ για τη δέσμευση και την υποστήριξη της Τουρκίας στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν διάφορα κρίσιμα για...
την πορεία των διμερών σχέσεων θέματα, όπως η Συρία, ενώ η Ουάσιγκτον καθόλου τυχαία επανέφερε «την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την πιθανή αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος "S- 400" από την Τουρκία».
Από τη μεριά του, ο Ακάρ έθιξε ξανά ανταλλάγματα που η Αγκυρα προσδοκά, μιλώντας για «αποφασιστικότητα» για την καταπολέμηση «όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το PKK, το YPG, το PYD, το Ντάες ("Ισλαμικό Κράτος")».
Κι ενώ η Τουρκία αξιοποιεί το πολύπλευρο παζάρι και με τις ΗΠΑ, συνεχίζει και την επίδειξη στρατιωτικής πυγμής, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει εύκολα αναδιατάξεις στην περιοχή που θα «προσπερνούν» τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζει και τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», που θα διεξαχθεί από αύριο 27 Φλεβάρη μέχρι και τις 8 Μάρτη σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο αλλά και Ανατολική Μεσόγειο. Μόνο από την πλευρά του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα πάρουν μέρος 102 πλοία, ενώ θα συμμετάσχουν ακόμα ομάδες κομάντος SAT και SAS, χερσαίες δυνάμεις, η Ακτοφυλακή κ.ά.
Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα εντείνει τις προσπάθειές της και για να διασφαλίσει σημαντικό μερίδιο από την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων στην περιοχή, προσδοκώντας σε αυτό το πλαίσιο και νέο γύρο παζαριών στο Κυπριακό.
Ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα «άτυπης συνάντησής» του με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» ότι αν μείνουν αναπάντητες όλες «οι δικές μας εκκλήσεις» για συνεργασία «δεν θα παραμείνουμε με τα χέρια και τα πόδια δεμένα και δεν θα δεχτούμε οι Τούρκοι να μείνουν μειονότητα στην Κύπρο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, επανέλαβε ότι «λόγω της κατάστασης στο νησί μετά από 50 χρόνια έχει αποδειχτεί ότι η ομοσπονδία δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει» και ότι «στην περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσεγγίσει και ένα συνεταιρικό μοντέλο βασισμένο στη συνεργασία θα αναγκαστεί να διαμοιραστεί το νησί χωρίς τη θέλησή της».
Ολα αυτά ενώ τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο προχώρησαν σε νέα πρόκληση, επεκτείνοντας τις θέσεις τους στον οικισμό Στροβίλια στη Δεκέλεια (επαρχία Αμμοχώστου), όπου επικαλούμενα την ανάγκη «αντιμετώπισης λαθρεμπόρων» έβαλαν νέα κιγκλιδώματα σε αγροτικό δρόμο, παρεμποδίζοντας την πρόσβαση Ελληνοκυπρίων που κατοικούν στην περιοχή στις καλλιέργειές τους και μιλώντας για νέες «διαδικασίες» που θα ισχύουν για τη διέλευση από την περιοχή.
Στην Αθήνα η Λουτ
Με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ,συναντάται σήμερα το πρωί στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο φόντο διεργασιών προς επανέναρξη των συνομιλιών με σκοπό μια αμερικανοΝΑΤΟικού χαρακτήρα διευθέτηση του ζητήματος. Η Λουτ ακολούθως θα μεταβεί στην Αγκυρα.
Οι σημερινές συναντήσεις σε Αθήνα αλλά και Λευκωσία, όπως και όσα πιθανώς ακολουθήσουν επιταχύνοντας τα παζάρια για τη διχοτόμηση του νησιού, εντάσσονται σε μια ευρύτερη κινητικότητα για νέες αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις στην περιοχή, όπως έγινε και με τη συμφωνία των Πρεσπών που «έκλεισε» με φόντο τον κλιμακούμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με Ρωσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου