Στην πρώτη «διαδικαστικού χαρακτήρα» ανανέωση για το επόμενο εξάμηνο του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου», που εφαρμόζεται ειδικά στην περίπτωση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, προχώρησε χτες η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας της Ελλάδας».
Θυμίζουμε ότι το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» ενεργοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου 2018 ως το «διάδοχο» σχήμα του 3ου μνημονίου και με προβλεπόμενη διάρκεια τουλάχιστον σε βάθος 4ετίας (μέχρι το 2022). Μάλιστα, η αντιλαϊκή συμφωνία προβλέπει διαδοχικές ανά τρίμηνο «αξιολογήσεις» αλλά και νέα φουρνιά εκταμιεύσεων από τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ως κίνητρο για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και τα επόμενα χρόνια. Οι εκταμιεύσεις της «επόμενης μέρας» αφορούν επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα «ακούρευτα» κρατικά ομόλογα και την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους το 2012. Στην ίδια ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θυμίζει» ότι «η θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών είναι απαραίτητη για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων».
Θωρακίζουν το αντιλαϊκό οπλοστάσιο
Σε αυτό το φόντο, την ερχόμενη Τετάρτη (27/2) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του μηχανισμού της «ενισχυμένης εποπτείας», δημοσιοποιεί τη 2η «έκθεση αξιολόγησης», όπου δεσπόζει η διάλυση της παρεχόμενης προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών.
Το συγκεκριμένο ζήτημα, με την άμεση εμπλοκή των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας από τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς», ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα συμπεριλαμβάνεται στα «ευρήματα» της «έκθεσης αξιολόγησης», που με τη σειρά της αποτελεί προάγγελο των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, στη συνεδρίαση που θα ακολουθήσει, στις 11 Μάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση «καθυστερήσεων» θα ακολουθήσει και νέο πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως βάση της συζήτησης στο Γιούρογκρουπ.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε σε χτεσινές δηλώσεις του (στον «ΣΚΑΪ») ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Ν. Καραμούζης,«τα στελέχη των τραπεζών δουλεύουν σκληρά, συνεργάζονται για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σύντομα σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Εκτιμώ ότι οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν και να γίνουν και από τις δύο πλευρές έντιμοι συμβιβασμοί. Είναι απαραίτητο να υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά μόνο να αφορά τις ασθενέστερες τάξεις, αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν, και να αποκλείει τους κακοπληρωτές, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές»...
Για την ώρα, οι αντιλαϊκές επεξεργασίες και οι «προβληματισμοί» συνδέονται μεταξύ άλλων με τη λειτουργικότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του λεγόμενου «εξωδικαστικού συμβιβασμού», με την «περίμετρο» της αντιλαϊκής παρέμβασης, αναφορικά με τη μάζα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που θα ενταχθούν σε προσωρινή προστασία, με βάση τους λεόντειους όρους και τις προϋποθέσεις των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «κοπτοραπτική» συνεχίζεται και γύρω από την προβλεπόμενη επιδότηση στεγαστικών δανείων για ένα μόνο τμήμα από τα λαϊκά νοικοκυριά που εντάσσονται σε καθεστώς ρύθμισης, σε ζητήματα όπως τη χρονική διάρκεια της επιδότησης και τους άλλους «κόφτες» που εξετάζονται.
Ταυτόχρονα και παράλληλα με την έκθεση της «ενισχυμένης εποπτείας», η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη και την έκθεση που προβλέπεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» για το 2019, όπου η ελληνική οικονομία έχει ενταχθεί στη λίστα με τα κράτη που υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση». Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου