Η δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ενασχόληση με άλλα εξίσου σημαντικά θέματα, όπως είναι τα εθνικά...
του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η επιλογή της κυβέρνησης να μην ασχολείται σοβαρά με αυτά είναι καλοδεχούμενη, διότι προφανώς αναγνωρίζει πως...
δεν βρίσκεται σε ισχυρή θέση να τα διαπραγματευθεί, ακριβώς λόγω της κρίσης.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Κοτζιάς έχει κάνει μία «εξαίρεση», για το Κυπριακό, κατόπιν της επιμονής του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη να εισέλθει ξανά στον φαύλο κύκλο των διαπραγματεύσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσάρεστη διευθέτηση του προβλήματος. Βέβαια, έχει καταθέσει τη γνωστή πρόταση που αποκλείει -σε περίπτωση λύσης- τις εγγυήσεις από την Τουρκία και, αν επιμένει σε αυτήν, θα προσφέρει εθνική υπηρεσία στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Πολλοί άνθρωποι εκφράζουν τον βάσιμο φόβο ότι η καταθλιπτική κατάσταση της πατρίδας ερεθίζει τις γειτονικές χώρες – και η αναφορά γίνεται για την Τουρκία και την Αλβανία, και όχι για τη σκοπιανή ηγεσία, που στην πραγματικότητα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, εγκλωβισμένη στην εθνικιστική και ακραία θέση για την ονομασία.
Ομως, η Τουρκία παραμένει πάντα ένας απρόβλεπτος αντίπαλος, και η Αλβανία, που ευεργετήθηκε πολλαπλώς από την Ελλάδα, δημιουργεί προβλήματα με εθνικιστικά κίνητρα τα οποία στο παρελθόν προκάλεσαν πολέμους στα Βαλκάνια.
Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, οι επιλογές του Ελληνα πρωθυπουργού εξαφανίζονται μέρα με τη μέρα, ενώ η χώρα εισέρχεται σε επικίνδυνη περίοδο και για τα εθνικά θέματα. Η παρέμβαση της Τουρκίας στο δημοψήφισμα με το κάλεσμα προς τη μειονότητα της Θράκης να στηρίξει το «όχι» προβλημάτισε την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, που ευτυχώς συμπεριφέρθηκε με ψυχραιμία. Είναι γνωστό στον κ. Κοτζιά ότι η Τουρκία επιδιώκει να θέσει ξανά τις σχέσεις σε πορεία σύγκρουσης, για να αποσπάσει την προσοχή από το εθνικό θέμα της οικονομίας και να επανατοποθετήσει στην ατζέντα τις επιδιώξεις της και την αμφισβήτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας.
Τους τελευταίους έξι μήνες η χώρα είναι στα… κάγκελα, περισσότερο παρά ποτέ. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η εκκρεμότητα πρέπει να τελειώνει. Δυστυχώς για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, φαίνεται ότι θα αναγκαστεί να ξεχάσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να τις τοποθετήσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Διότι αναγνωρίζει πως οτιδήποτε άλλο αποφασίσει, οδηγεί τη χώρα στο απόλυτο αδιέξοδο. Ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει στο τέλος. Αλλά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να τελειώνει αυτό το μαρτύριο…
www.ethnos.gr, www.mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου