Το έντονο ενδιαφέρον και η κινητικότητα υψηλόβαθμων δυτικών αξιωματούχων (Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και Γερμανός επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν) στα Δυτικά Βαλκάνια συνεχίστηκαν και μέσα στο περασμένο 24ωρο...
Με κεντρικά ζητήματα όχι μόνο τις ζυμώσεις για διεύρυνση ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και τα ενεργειακά ζητήματα που αφορούν κυρίως την...
«απεξάρτηση» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες...
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, για παράδειγμα, που τη Δευτέρα ξεκίνησε περιοδεία στα Βαλκάνια με αφετηρία την Αλβανία, είπε προχτές βράδυ στην αλβανική Βουλή ότι «η Ευρώπη χρειάζεται στενότερη συνεργασία, ιδιαίτερα στην Ενέργεια, για να αποφύγουμε την εξάρτηση από συγκεκριμένες χώρες». Κάλεσε έτσι τις βαλκανικές χώρες να συνεργαστούν «στο μονοπάτι ένταξής τους προς την ΕΕ», προφανώς για χάρη των ενεργειακών (και όχι μόνο) μονοπωλίων.
Ο Σουλτς χτες βρέθηκε στο Βελιγράδι, για διήμερη επίσκεψη, ξεκινώντας επαφές με τη σερβική ηγεσία, μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, τον υπουργό Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς και τον πρωθυπουργόΑλεξάνταρ Βούτσιτς, αλλά και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, επαινώντας τις προσπάθειες των σερβικών αρχών, ενόψει της έναρξης της διαπραγμάτευσης των πρώτων κεφαλαίων για την ένταξή της στην ΕΕ, που πιθανολογείται πως θα αρχίσει το προσεχές φθινόπωρο. Επαφές με ανάλογο «περιεχόμενο» αναμένεται να έχει σήμερα και σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη...
Και οι ΗΠΑ
Στο Βελιγράδι βρέθηκε χτες και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών με χαρτοφυλάκιο την Ευρώπη και τις Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ. Η Νούλαντ σημείωσε πως οι ΗΠΑ «στηρίζουν τη Σερβία στο μονοπάτι της ευρωενωσιακής ολοκλήρωσης και είναι έτοιμες να τη βοηθήσουν», προσθέτοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «ενισχύει τις κοινές προσπάθειες, αφού η Αμερική ενδιαφέρεται πολύ να δει τη Σερβία στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Χαιρέτισε την πρόοδο που έχουν κάνει οι σερβικές αρχές, «ιδιαίτερα πάνω σε μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Σερβίας». Ο Σέρβος Πρόεδρος, Τ. Νίκολιτς, από την πλευρά του, συναντώντας την Νούλαντ, σημείωσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη «σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής», τονίζοντας ότι «δε θέλουν όλοι στην περιοχή να μοιραστούν το βάρος της δουλειάς για σταθερότητα» και υποστηρίζοντας ότι η «Σερβία ενεργεί υπεύθυνα απέναντι στο μέλλον της περιοχής».
Στα Σκόπια, το ίδιο 24ωρο, εμφανίστηκε ο Γερμανός επίτροπος για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών με τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα, τον πρωθυπουργόΝίκολα Γκρούεφσκι και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ, με τον οποίον και επέλεξε να συναντηθεί πρώτα απ' όλους.
Ο Χαν άσκησε ξανά έντονες πιέσεις για ξεπέρασμα της ενδοαστικής πολύμηνης κρίσης που μαστίζει τα Σκόπια, καλώντας όλα τα κόμματα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που θεμελίωσαν στις 2 Ιούνη, με στόχο τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών έως τις 30 Απρίλη 2015. «Είμαι εδώ», είπε φτάνοντας στα Σκόπια, «για να διευκολύνω μία συμφωνία που θα βοηθήσει τη χώρα να διατηρήσει ζωντανή την ευρωατλαντική της προοπτική... Εδώ δεν πρόκειται για προσωπικά συμφέροντα». Ανάλογες πιέσεις άσκησε προχτές και η Β. Νούλαντ, που από το Σάββατο έχει ξεκινήσει περιοδεία σε Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, ενώ σήμερα ξεκινά διήμερη επίσκεψη στην Ουκρανία.
Ολες οι παρεμβάσεις με στόχο τη βαθιά ευρωατλαντική ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων εκφράζουν, μαζί βεβαίως με τα ιδιαίτερα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ, την προσπάθεια παρεμπόδισης αυτών των κρατών για ανάπτυξη σχέσεων - ή υπονόμευσή τους - με τη Ρωσία, αποκαλύπτοντας ότι η περιοχή είναι πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ - Γερμανίας, αλλά και των δύο με τη Ρωσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου