Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις ακόμη και τις επόμενες ώρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ...
Ήδη από την ψηφοφορία στη Βουλή είχαν διαφοροποιηθεί με την επερχόμενη -τότε- συμφωνία συνολικά 15 βουλευτές είτε με την καταψήφιση της πρότασης της κυβέρνησης προς τους εταίρους από δύο βουλευτές, είτε με...
την ηχηρή τους απουσία εφτά βουλευτών (δύο εκ των απόντων δήλωσαν ότι θα την υπερψήφιζαν), είτε με το «παρών» που δήλωσαν στη Βουλή συνολικά οκτώ βουλευτών, μεταξύ των οποίων και δύο υπουργοί (Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης).
Ταυτόχρονα, ήδη από εκείνη τη συνεδρίαση στη Βουλή, άλλοι 15 βουλευτές που υπεψήφισαν την πρόταση, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν κανένα μνημονιακό μέτρο. Ήδη, λοιπόν, υπάρχουν 30 βουλευτές εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε σήμερα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Το ερώτημα είναι πώς θα εκφραστούν οι εν λόγω αντιθέσεις και τι μορφή θα πάρουν.
Η «αριστερή πλατφόρμα»
Με άρθρο που τιτλοφορείται: «Συμφωνία νέο μνημόνιο καταστροφής της χώρας», στον ιστότοπο iskra.gr, σημειώνεται πως «οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε ταπεινωτική για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό συμφωνία», δηλώνοντας εξαρχής την διαφωνία της «αριστερής πλατφόρμας» του κόμματος στη συμφωνία που μόλις «έφτασε». Και συνεχίζει το άρθρο: «Πρόκειται για νέο επαχθέστερο μνημόνιο, που επανεγκαθιδρύει και επεκτείνει την τροϊκανή κηδεμονία και τον κοινωνικό εξανδραποδισμό και διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αποικίας χρέους της υπό γερμανική κηδεμονία ΕΕ!».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το πρωί, κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα, είχαν σειρά συναντήσεων. Έτσι, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία με τους εταίρους, στη Βουλή προσήλθαν, μεταξύ άλλων, οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νίκος Χουντής, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Στρατούλης, Θανάσης Πετράκος, Γιάννης Σταθάς, Σόφη Παπαδόγιαννη, Στάθης Λεουτσάκος.
Στο μεταξύ, οξεία κριτική στη συμφωνία ασκεί και ο γνωστός οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος υπογράφει άρθρο στο προσωπικό του blog με τίτλο: «Η αναγκαιότητα της εξόδου από την ΟΝΕ». Και, καταληκτικά, στο άρθρο του σημειώνει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισε κυβέρνηση με μια πολύ επιτυχημένη εκλογική στρατηγική, η οποία όμως κατέρρευσε παταγωδώς στη διακυβέρνηση. Η συμφωνία δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα της χώρας και είναι πιθανόν να αποδεχθεί παντελώς ανεφάρμοστη. Η προοπτική της εξόδου από την ΟΝΕ θα τεθεί ξανά με εξαιρετικά επιτακτικό τρόπο εκ των πραγματων και μάλιστα πολύ σύντομα. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει στα μέλη και στους ψηφοφόρους του να προχωρήσει σε ταχύτατη επανεκτίμηση της πορείας της χώρας και να διαμορφώσει πρόταση εξόδου από την ΟΝΕ με πειστικό τρόπο. Αν δεν το κάνει, οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα γεννήσουν πολιτικά τέρατα».
Άλλες «τάσεις» και βουλευτές
Αντίστοιχη στάση κρατάει και η λεγόμενη «κομμουνιστική τάση» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει πως «η κυβέρνηση και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποτάχθηκαν». Παράλληλα καλεί όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν τη «μνημονιακή συμφωνία και όλα τα σχέδια νόμου που τη συνοδεύουν» και ζητά «έκτακτο συνέδριο που θα καταγγείλει πολιτικά την κυβέρνηση, θα υιοθετήσει νέο πρόγραμμα, νέα πολιτική και θα εκλέξει νέα ηγεσία».
Αλλά και ο Γιάννης Μηλιός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρώην υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος, άφησε αιχμές στην κυβέρνηση, καθώς με μήνυμά του στο twitter, αναφέρει: «Για την Αριστερά η κυβέρνηση είναι μέσον. Δε μπορεί να είναι αυτοσκοπός».
Σκληρή, όμως, ήταν και η ανάρτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διαφώνησε με το νέο μνημόνιο της κυβέρνησης, Ραχήλ Μακρή. Με μια φωτογραφία, από αντάρτες του ΕΛΑΣ να κλαίνε μετά τη Βάρκιζα, γράφει: «Βάρκιζα Νο 2. Ιούλιος 2015. Ραντεβού στα γουναράδικα».
Δείτε την ανάρτηση:
Και… απαντήσεις
Ωστόσο, η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να συνεχιστεί. Καθόλου τυχαία, απέναντι στις παραπάνω διαφοροποιήσεις, μια σειρά από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη έδωσαν τη δική τους απάντηση.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ραδιόφωνο Real 97,8, τόνισε ότι «προσυπογράφω λέξη προς λέξη τη δήλωση του πρωθυπουργού τον οποίο και στηρίζω πλήρως στην απόφαση που πήρε».
Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Εργασίας, έθεσε ζήτημα δεδηλωμένης: «Τίθεται πλέον ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας (…) πρέπει να γίνουν εκλογές ώς τα τέλη του 2015» επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή στήριξη από την αντιπολίτευση για την εφαρμογή της διαφαινόμενης συμφωνίας. «Η Ευρώπη μας τιμωρεί… Δεν προσπαθούμε να κάνουμε τη συμφωνία να φαίνεται καλύτερη, το λέμε καθαρά: δεν μας αντιπροσωπεύει αυτή τη συμφωνία… Δεν μπορώ να κατηγορήσω εύκολα κανέναν που δεν μπορεί να πει ναι σε αυτή τη συμφωνία» αναγνώρισε. Επιπρόσθετα, όμως, κάλεσε όλους όσοι ψήφισαν «Όχι» κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής να παραιτηθούν.
Στο μεταξύ το Reuters, ήδη από χθες, Κυριακή, μεταδίδει ότι «ο Αριστερός υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης θα βγει εκτός κυβέρνησης, ενδεχομένως ακόμη και την Δευτέρα».
Επίθεση Φίλη κατά Κωνσταντοπούλου
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τις διαρροές πως η πολιτικός δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ανέφερε πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου «προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το θεσμικό της ρόλο για να μην πάρει απόφαση η Βουλή». Ο Νίκος Φίλης τόνισε πως κατά την άποψή του πρέπει «να παραιτηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι διαφώνησαν». Τέλος, είπε πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταστρατήγησε το θεσμικό της ρόλο και την κατηγόρησε πως «συμπλέει για πολλοστή φορά με τη Χρυσή Αυγή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου