Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΦΡΟΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΞΟΥΣΙΟΠΑΡΑΦΡΟΝΑ

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ - Ο Βενιζέλος απειλεί να αντικαταστήσει τον Παπανδρέου και όσους τον ακολουθήσουν...

Ο Βενιζέλος απειλεί να αντικαταστήσει τον Παπανδρέου και όσους τον ακολουθήσουν

Σκληρή απάντηση στον Γιώργο Παπανδρέου ετοιμάζεται να δώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την κίνηση-βόμβα του πρώην πρωθυπουργού να ζητήσει έκτακτο συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας, με εκλογή νέου προέδρου από τη βάση. Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για ολοκληρωτική σύγκρουση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι...
οριστική και αμετάκλητη. Αυτό ξεκαθαρίζουν οι συνομιλητές του και προειδοποιούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω από τη στιγμή που αποφάσισε να στείλει την επιστολή-βόμβα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος λέει σε συνεργάτες του ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω «ούτε μία στο δισεκατομμύριο» και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει όλες τις ενδεχόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Οπως αναφέρουν ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη στο iefimerida, «αν ο Παπανδρέου πραγματοποιήσει την απειλή του να μην είναι υποψήφιος με τη Δημοκρατική Παράταξη και τον ακολουθήσουν και άλλοι πιστοί βουλευτές, τότε θα αντικατασταθούν από εξίσου ικανά στελέχη».

Η ομάδα Παπανδρέου
Γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό έχει συγκροτηθεί μια σκληρή ομάδα, η οποία δηλώνει πιστή στο σχέδιό του να συγκρουστεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και έτοιμη να θυσιαστεί, αν χρειαστεί. Πρόκειται για τους:
  • Φίλιππο Σαχινίδη
  • Φίλιππο Πετσάλνικο
  • Σωκράτη Ξυνίδη
  • Νίκο Τσώνη
  • Συμεών Κεδίκογλου
  • Θάνο Μωραϊτη
Αν τους ζητηθεί, οι βουλευτές της ομάδας δεν θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές, ώστε να σαμποτάρουν την προσπάθεια της Δημοκρατικής Παράταξης και να μειώσουν το εκλογικό ποσοστό της.

Οι τρεις επόμενες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου
Ο κ. Παπανδρέου έχει πλέον τρία σενάρια μπροστά του:
1.    Να προσπαθήσει να προκαλέσει έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, συλλέγοντας υπογραφές από τη βάση του Κινήματος. Ήδη η Χαριλάου Τρικούπη έχει εντοπίσει κινήσεις προς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για να μαζευτούν υπογραφές για έκτακτο συνέδριο, αλλά «αυτές δεν καρποφορούν», όπως αναφέρουν.
2.    Να μη συμμετάσχουν ο ίδιος και τα πιστά σε αυτόν στελέχη, νυν και πρώην βουλευτές, στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης. Πρόκειται για μια σκέψη που τη συζητούν οι παπανδρεϊκοί εδώ και εβδομάδες. Κανείς όμως δεν ξέρει αυτή τη στιγμή εάν είναι πραγματική πρόθεση ή «μπλόφα», ώστε να πιεστεί ο κ. Βενιζέλος σε συμβιβασμούς. Ορισμένοι στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται με τον τρόπο αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου να πιέζει ώστε να αλλάξει περιφέρεια και να μετακινηθεί στο Υπόλοιπο Αττικής ή στη Β' Αθηνών, γιατί βλέπει ότι στην Αχαϊα πιθανόν η Δημοκρατική Παράταξη δεν θα εκλέξει βουλευτή.
Ωστόσο, φαίνεται δύσκολο τελικά να πεισθούν οι σημερινοί βουλευτές, όπως π.χ. οι φιλόδοξοι κ.κ. Μωραϊτης και Σαχινίδης, να μην πολιτευθούν και να διακινδυνεύσουν να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου για μεγάλο διάστημα.
3.    Να ιδρύσει νέο κόμμα. Πολλοί είναι αυτοί που πιέζουν τον Γιώργο Παπανδρέου, από καιρό, να κάνει το δικό του κόμμα, ειδικά τα στελέχη που είναι σήμερα εκτός Βουλής, όπως ο Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Σωκράτης Ξυνίδης. Η πρόθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου να αλλάξει την ονομασία του ΠΑΣΟΚ και να το μετονομάσει σε Δημοκρατική Παράταξη είναι η αφορμή να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας, υποστηρίζουν. Υπό μία προϋπόθεση: Το νέο κόμμα θα γίνει μετά τις εθνικές εκλογές, ειδικά εάν οι κάλπες στηθούν σύντομα.

Το όνομα της Φώφης ξαναπροβάλλει
Ενα συμβιβαστικό σενάριο, το οποίο απεργάζονται πολλοί στο ΠΑΣΟΚ, είναι να αποχωρήσει εθελοντικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος και να οριστεί στη θέση του ένας μεταβατικός αρχηγός. Αυτό ονειρεύεται κυρίως η πλευρά Σκανδαλίδη, εδώ και καιρό. Είναι ενδεικτικό ότι ο στενός πολιτικός φίλος του Μιχάλης Κασσής πρότεινε ως μεταβατική λύση τη Φώφη Γεννηματά, ιδέα με την οποία δεν συμφωνούν όλοι.
Το σενάριο αυτό δείχνει εξαιρετικά προβληματικό: πρώτον, γιατί δεν υπάρχει συμφωνία στο πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά και, δεύτερον, γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει εθελοντικά την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Βενιζέλος μαινόμενος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος περίμενε από καιρό την επιθετική πρωτοβουλία Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές παρεμβάσεις του στα κομματικά όργανα είχε κάνει λόγο για «καλικάντζαρους της παράταξης», για «φαντάσματα που πλανώνται» και δεν έχανε ευκαιρία να κατακεραυνώσει τον πρώην πρωθυπουργό.
Τώρα ετοιμάζεται για σκληρό πόλεμο και διαμηνύει ότι έχει δύο βασικά όπλα στη φαρέτρα του:
1. Αν ο Παπανδρέου και οι πιστοί σε αυτόν βουλευτές δεν είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη έτοιμα τα ονόματα που θα αναλάβουν να σηκώσουν τη σημαία της Δημοκρατικής Παράταξης σε κάθε νομό.
2. Αν ο Παπανδρέου κάνει νέο κόμμα πριν από τις εκλογές, η Χαριλάου Τρικούπη συνομιλεί από τώρα με τα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν τους βουλευτές στις περιφέρειές τους.

Η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει αποφασισμένη να επιμείνει στην αντζέντα της και ετοιμάζεται για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, τον προσεχή Ιανουάριο. «Οποιος θέλει να συμμετάσχει καλώς, όποιος δεν θέλει πάλι καλώς» αναφέρουν συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου και υποστηρίζουν ότι ο Παπανδρέου δεν θα έχει καμία τύχη εκτός Δημοκρατικής Παράταξης, αφού «στο εσωτερικό της Ελιάς έχει δημοτικότητα μόνο 9%».
Πάντως η βενιζελική πλευρά πνέει τα μένεα και καταλογίζει στον κ. Παπανδρέου σκοτεινές προσωπικές επιδιώξεις. Οπως αναφέρουν στη Χαριλάου Τρικούπη, ο ίδιος ποτέ δεν διαβουλεύτηκε δημοκρατικά εντός του ΠΑΣΟΚ. Μόνος του έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο («μόνο τον Ραγκούση ρώτησε», λένε χαρακτηριστικά), μόνος του αποφάσισε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και να παραδώσει την σκυτάλη στον Αντώνη Σαμαρά και τον τώρα υπόδικο Γιώργο Καρατζαφέρη με την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου απουσίαζε επί δύο χρόνια στο εξωτερικό και δεν έδωσε καμία από τις κρίσιμες μάχες στο εσωτερικό μέτωπο. «Είναι ο άνθρωπος που διέγραψε τον Κώστα Σημίτη, αυτόν που του έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής», υπενθυμίζουν μαινόμενα τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και επιμένουν ότι στόχος του Γιώργου Παπανδρέου είναι να διασπάσει και να εξαφανίσει τη Δημοκρατική Παράταξη για λόγους εκδίκησης.
«Αν έχει κάποιος διαφορετική πολιτική πλατφόρμα, να μας το πει. Ωστόσο δεν δείχνει κάτι τέτοιο, αφού και ο ίδιος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην πρόσφατη ψηφοφορία. Και κυρίως πρέπει να μας πει τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ», αναφέρουν παράγοντες του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου