Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ

Περί των λαμόγιων του 1821, που έκαναν δανειακές συμβάσεις (και ξεκοκάλισαν το χρήμα) υποθηκεύοντας τη γη της χώρας πριν καν απελευθερωθεί, η Ιστορία έχει γραφτεί...
 

Η ιστορία των γερμανικών υποβρυχίων, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχει ολοκληρωθεί πέρα από την πρώτη πράξη που διαδραματίστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, το οποίο έχωσε στη στενή τον πρώην ισχυρότατο άνδρα του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο και τους συνεργάτες του.
Μια δεύτερη πράξη αυτής της ιστορίας φαίνεται ότι αρχίζει να γράφεται από την περασμένη Παρασκευή με τη σύλληψη του γραμματέα Εξοπλισμών (επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, διαδόχου του φυλακισμένου Σμπώκου) Αντώνη Κάντα, που σε λογαριασμούς του βρέθηκαν πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Κάντας συνελήφθη με ένταλμα του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή με την κατηγορία ότι...
δωροδοκήθηκε με πολλά εκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια των ηλεκτρονικών συστημάτων των υποβρυχίων (εταιρεία Atlas).
Σύμφωνα με έγγραφο της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, εντοπίστηκε λογαριασμός σε τράπεζα της Σιγκαπούρης με το ποσό των 13.700.000 δολ., το οποίο διακινήθηκε μέσω δυο off shore, των οποίων διαχειριστής εμφανίζεται ο Α. Κάντας.

 
Παροχές
Ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου στην απολογία του την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα ως αποδέκτες της μίζας των 13,7 εκατ. δολαρίων και επέμεινε στη θέση ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά του και προέρχονται από παροχές εταιρειών που εμπλέκονται στα εξοπλιστικά.

Ο Αντ. Κάντας στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι τα 13,7 εκατ. δολάρια του τα κατέβαλαν εκπρόσωποι γερμανικών και ρωσικών εταιρειών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα που εκπροσωπούσαν τις εν λόγω εταιρείες και είχαν έρθει σε επαφή μαζί του λόγω των ειδικών τεχνικών γνώσεων που ο ίδιος κατείχε και του νευραλγικού ρόλου που διαδραμάτιζε για την επιλογή συγκεκριμένων εξοπλι-στικών προγραμμάτων.
 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν «κυκλοφορήσει» από την απολογία του Κάντα, ο κατηγορούμενος έδωσε πληροφορίες στις ανακριτικές αρχές και για άλλα εξοπλιστικά προγράμματα (εκτός των υποβρυχίων και των ΤΟR M-1 που συμφωνήθηκαν «κάτω από το τραπέζι»). Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν μετά την κατάθεσή του, οι αρχές βρίσκονται σε αναζήτηση δύο ακόμη εκατομμυρίων δολαρίων μίζας, που βρίσκονται σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο Κάντας εμφανίζεται διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις αρχές όχι μόνο επιστρέφοντας στο Δημόσιο τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του, αλλά και «καρφώνοντας» πρόσωπα που συμμετείχαν στο φαγοπότι με τις μίζες, ώστε να επωφεληθεί από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου περί των έμπρακτα «μεταμελημένων». Παρά τις προσδοκίες, πάντως, στην απολογία του ο Κάντας δεν μίλησε για εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Ωστόσο, λέγεται ότι κατονόμασε πέντε επιχειρηματίες, των οποίων η εξέταση μπορεί να οδηγήσει σε νέα ποσά και πρόσωπα που έχουν εμπλακεί με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

 

Ο Γ. Μαντζουράνης, συνήγορος του Κάντα, δήλωσε ότι ο εντολέας του προτίθεται να διευκολύνει την επιστροφή των χρημάτων στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και άλλα ποσά – πέραν εκείνων που βρέθηκαν στη Σιγκαπούρη – τα οποία αγνοούν οι Αρχές.
Ο Κάντας – προτού καν διαβεί το κατώφλι του ανακριτή – είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες σχετικά με τα στοιχεία που αναμενόταν να αποκαλύψει στις αρχές για Έλληνες πολιτικούς και επιχειρησιακούς παράγοντες οι οποίοι δωροδοκήθηκαν για την υπογραφή συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ωστόσο φέρεται να μην έδωσε στοιχεία σε βάρος πολιτικών που δέχθηκαν τις μίζες ή στοιχεία που θα είναι ικανά να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη και νέα πρόσωπα.

 

Ο Κάντας είναι στοχοποιημένος εδώ καικαιρό από τη Δικαιοσύνη, η οποία έχει διερευνήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια τις δραστηριότητές του. Παρότι ο ανακριτής δεν του άσκησε δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, πρέπει να σημειωθεί ότι στο κατηγορητήριο περιγράφεται η στενή συνεργασία του με τους άλλους γερμανούς εμπλεκόμενους Μύλενμπεκ και Χάουν, αλλά και τον Έλληνα πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σωτήρη Εμμανουήλ.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που συλλαμβάνεται, αφού είναι και κατηγορούμενος σε άλλη υπόθεση εξοπλιστικών με βάση έμβασμα 500.000 ευρώ, το οποίο βρέθηκε σε λογαριασμό του στην Ελβετία. Έχει ήδη απολογηθεί στον ανακριτή Μαλλή και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση επίσης 500.000 ευρώ...

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς από το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει καταβάλει το αντίτιμο για τη ναυπήγηση πέντε υποβρυχίων και έχει παραλάβει μόλις ένα, αυτή η υπόθεση μάλλον θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο στην πολυσέλιδη ιστορία της ελληνικής μίζας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου