Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΣΑΜΑΡΑΣ

Εκφράστηκε στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ...

Τη στενότερη συνεργασία για την επίλυση των διμερών εκκρεμών ζητημάτων στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, μέσα από τους κόλπους της ΕΕ, συμφώνησαν χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα και τον υπουργό Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι στα Τίρανα. Επίσης εκφράστηκε η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της Αλβανίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις συζητήθηκε εκτενώς...
Το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, στο φόντο και της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ που θα διασχίζει τις δυο χώρες. Αναφερόμενος στο θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ, ο Ευ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του ανέφερε: «Οι αρχές που αποδεχόμαστε και εφαρμόζουμε είναι απλές: σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της υφισταμένης διεθνούς Σύμβασης του δικαίου της θάλασσας. Οπως διαμορφώθηκε ιστορικά η σχέση μας με τα κράτη - μέλη της ΕΕ, έτσι θέλουμε να διαμορφωθεί στο πεδίο αυτό η σχέση μας με την Αλβανία, η οποία επιθυμεί να γίνει μέρος της ΕΕ».

Υπέρμαχος της «οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών» μεταξύ των χωρών, εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, αναφέροντας ότι «βασικός μας στόχος είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας και σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες προσπάθειες για συμφωνία γίνονται υπό το πρίσμα της ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας οι δυο κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν «από κοινού για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο οποίος έχει σημασία για την ενεργειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής». Ο συγκεκριμένος αγωγός θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην κεντρική Ευρώπη, μέσω δικτύου που θα διασχίζει Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία.

Εξάλλου ο Ντ. Μπουσάτι ζήτησε «η Ελλάδα να καταργήσει το νόμο του εμπολέμου και να αναγνωρίσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας». Στη δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι «την ειρηνική κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών την έχει επισήμως διακηρύξει το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο το 1987».

Παράλληλα, όταν ο Ντ. Μπουσάτι ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου αν έθεσε το λεγόμενο «Τσάμικο», απάντησε πως «αποτελεί μέρος του διπλωματικού μας φακέλου με την Ελλάδα και σήμερα είναι η στιγμή να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα και να ξεπεράσουμε τα ιστορικά εμπόδια, διότι εμείς επιθυμούμε να εμπλουτιστεί το εύρος της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας και όχι να μείνουμε όμηροι του λαοκρατικού εθνικισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου