Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΡΩΘΗΚΑΝ Η ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

Κλωτσηδόν έδιωξαν οι Τσέχοι ψηφοφόροι τη Δεξιά από την εξουσία στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στη χώρα αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο... 

του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Τα δεξιά κόμματα, που κυβερνούσαν την Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο με πρωθυπουργό τον Πιότρ Νέτσας, πήραν μόλις... 42 (!) από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου. Το κύριο κόμμα της Δεξιάς, το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (ODS), από το οποίο προερχόταν ο πρωθυπουργός, βγήκε... πέμπτο (!), καθώς το ποσοστό του έπεσε από το 20,2% των προηγούμενων εκλογών στο 7,7%.

Μετά βίας ξεπέρασε δηλαδή το 7% που πήραν τα δύο τελευταία κόμματα που μπήκαν στο τσέχικο κοινοβούλιο - ένα πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα που έφτιαξε ένας...
Γιαπωνέζικης (!) καταγωγής επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τουρισμό, με Ιάπωνα πατέρα και Τσέχα μάνα, ονόματι Τόμιο Οκαμούρα, και ένα εξωκοινοβουλευτικό για μία τετραετία κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Δεξιάς, που κατόρθωσε να ξαναμπεί στο κοινοβούλιο! Χειρότερα και από το... ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου πήγε η τσέχικη Δεξιά!

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε και το δεύτερο δεξιό κυβερνητικό κόμμα με το όνομα TOP 09 του γερμανικής ευγενούς καταγωγής Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση. Επεσε από το 17% των εκλογών του 2010 στο 11,99% σε αυτές τις εκλογές, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Το διασκεδαστικό είναι πάντως ότι οι δεξιοί χριστιανοδημοκράτες, που ξαναμπήκαν με το ζόρι στο κοινοβούλιο, θα μπουν, όπως όλα δείχνουν, κατευθείαν και στη... σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση!
Οι Τσέχοι σοσιαλδημοκράτες είχαν βάλει στόχο να πάρουν το 30% των ψήφων. Απέτυχαν παταγωδώς. Πήραν μόνο 20,5%, αλλά λόγω του καταποντισμού της Δεξιάς παρέμειναν πρώτο κόμμα με 50 έδρες. Οι Τσέχοι κομμουνιστές ανέβασαν την επιρροή τους και πήραν 14,91%. Λόγω, όμως, του κακού αποτελέσματος των σοσιαλδημοκρατών, οι 33 έδρες των κομμουνιστών προστιθέμενες στις 50 των σοσιαλδημοκρατών μάς δίνουν μόνο 83 - απέχουν δηλαδή πολύ από τις 101 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ετσι, παρόλο που οι κομμουνιστές είχαν συμφωνήσει μυστικά πριν από τις εκλογές να δώσουν ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας των σοσιαλδημοκρατών, δεν επαρκούν πλέον οι έδρες τους για κάτι τέτοιο. Η έκπληξη των εκλογών, όμως, είναι το γεγονός ότι δύο κόμματα που ίδρυσαν επιχειρηματίες -το ένα του "Γιαπωνέζου" που προαναφέραμε και το άλλο του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις- και τα οποία, το υπογραμμίζουμε αυτό, πήραν για πρώτη φορά μέρος στις εκλογές, πήραν από κοινού σχεδόν το ένα... τρίτο (!) των εδρών του τσέχικου κοινοβουλίου - τις 61 από τις 200 για την ακρίβεια. Κυριολεκτικά τίποτα δεν έμεινε όρθιο από το προηγούμενο πολιτικό σκηνικό!

Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι πιθανότατα θα πάμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας των σοσιαλδημοκρατών με το κόμμα "Δράση των Δυσαρεστημένων Πολιτών" του δισεκατομμυριούχου Μπάμπις που πήρε το 18,65% των ψήφων και 47 έδρες βγαίνοντας δεύτερο (!) κόμμα κατευθείαν, συν τους "εξωκοινοβουλευτικούς" μέχρι το Σάββατο χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι με το 7% πήραν 14 έδρες. Ο συνασπισμός αυτών των τριών κομμάτων συγκεντρώνει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 111 από τις 200 έδρες του τσέχικου κοινοβουλίου.
Για να γίνει αυτό, πάντως, πρέπει να υπερνικηθούν οι απίστευτης προκλητικής θρασύτητας μηχανορραφίες του σοσιαλδημοκράτη προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν. Ο Ζέμαν είναι πολύ δεξιός και προσπάθησε ήδη να προκαλέσει την καθαίρεση του προέδρου των σοσιαλδημοκρατών Μπόχουσλαβ Σομπότκα και να διασπάσει το κόμμα του ώστε να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση της Δεξιάς με σοσιαλδημοκρατική "τσόντα"!

Οι οπαδοί του Ζέμαν, οι οποίοι έχουν πλειοψηφία στο προεδρείο του κόμματος, την Κυριακή το βράδυ αποφάσισαν με ψήφους 20 έναντι 13 να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του Σομπότκα και τον καθαίρεσαν από μέλος της αντιπροσωπείας που θα διεξαγάγει συνομιλίες με άλλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης! Ο Σομπότκα, όμως, αρνήθηκε να παραιτηθεί, συγκάλεσε την Τρίτη την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, πήρε την πλειοψηφία, ορίστηκε από τους βουλευτές επικεφαλής της αντιπροσωπείας των σοσιαλδημοκρατών για τις συνομιλίες με τα άλλα κόμματα και ανακοίνωσε τη σύγκληση στις 10 Νοεμβρίου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που αποτελείται από 190 μέλη, όπου θα γίνει και η τελική μάχη που θα καθορίσει ίσως τα πάντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου