Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΚΡΩΝ

Δεν ήταν και λίγα: Το ΔΝΤ προανήγγειλε μέτρα πολλών δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, η Κομισιόν ζήτησε νέους φόρους, η Τράπεζα της Ελλάδος μας θύμισε το δυσμενές σενάριο της παράτασης της ύφεσης μέχρι το 2016 και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές στο ορατό μέλλον... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Το Eurogroup τη Δευτέρα δεν αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ ευρώ θέτοντας θέμα μη εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων, ενώ το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από κεντρικές επιλογές του οικονομικού επιτελείου.Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πληροφορίες κατά τις οποίες ζητήθηκε από την Τρόικα η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης πίσω από την πλάτη του Γ. Στουρνάρα, αλλά γεγονός είναι ότι...
Αλλα έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών (περί διεύρυνσης του επιδόματος θέρμανσης), άλλα ζήτησε το ΠΑΣΟΚ και βουλευτές της ΝΔ (μείωση του φόρου) και άλλα αντ’ άλλων λέγονται εκ των υστέρων και με το φόβο του πολιτικού κόστους από ένα μέτρο με βαρύ κοινωνικό αντίκτυπο που δεν είχε την αναμενόμενη δημοσιονομική απόδοση.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε χθες ότι επίκεινται απολύσεις και επέμεινε ότι πρόκειται για «ανανέωση του ανθρωπίνου δυναμικού του Δημοσίου μέσα από 15.000 προσλήψεις, στις οποίες θα αντιστοιχούν 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις, με εφαρμογή δηλαδή του κανόνα 1:1». Σήμερα, όμως, το πρωτοσέλιδο του «Ελεύθερου Τύπου» γράφει ότι «η Τρόικα απολύει 5.000 διαθέσιμους», ζητά δηλαδή την απόλυση του 40% των 12.500 υπαλλήλων που έχουν ήδη βγει σε διαθεσιμότητα.

Ο αγώνας για την απρόσκοπτη εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας έγινε ανένδοτος και καλούνται τώρα οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ να αυτοπροσφερθούν δηλώνοντας τα στοιχεία τους σε ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να συμπληρωθούν 1.349 ονόματα στη λίστα των 12.500 «διαθέσιμων» του πρώτου κύματος.

Ο ευρωβουλευτής του Λουξεμβούργου και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Frank Engel υπέβαλε γραπτή κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το θέμα της «Διαύγειας». Ζητά από την Κομισιόν να παρέμβει προς τις ελληνικές αρχές για να κατοχυρωθεί η απόλυτη διαφάνεια στις διοικητικές πράξεις που, όπως επισημαίνει, συνδέεται ευθέως με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που λαμβάνει η χώρα μας.

Και μέσα σε όλα η κυβέρνηση πρόλαβε να εξυπηρετήσει τους καναλάρχες. Όπως γράφει σήμερα η «Ελευθεροτυπία», με διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο νομιμοποιούνται και μονιμοποιούνται χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλα τα ιδιωτικά κανάλια που ήταν «στον αέρα» στις 31 Αυγούστου του 2013. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ε»: «Με τον τρόπο αυτό, η δικομματική κυβέρνηση λύνει ένα πρόβλημα που παρέμενε εκκρεμές επί 23 ολόκληρα χρόνια, αφού όλα τα κανάλια στη χώρα λειτουργούν αυτό το διάστημα με προσωρινές άδειες, για τις οποίες μάλιστα δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ!».

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η σκλήρυνση του διπολισμού δεν ευνοεί τους «ενδιάμεσους», ότι δεν έχουν πολιτικά κέρδη από τις διώξεις σε βάρος βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής και ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική είναι αδιέξοδη. Χθες το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αντίθεσή του στο εισιτήριο των 25 ευρών για την εισαγωγή στο δημόσιο νοσοκομείο φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος το έχει διαφημίσει ως μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης επικαλούμενος τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χ. Τρικούπη θα «σηκώσει» και το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα ισχύσει το 2014 και ο οποίος, με βάση όσα μέχρι στιγμής είναι γνωστά, θα είναι βαρύτερος για τους πολλούς από το «χαράτσι».

Οι εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή παραμένουν καταιγιστικές αλλά δεν μονοπωλούν πια την επικαιρότητα, ενώ οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχει μείωση ποσοστών, αλλά όχι καταποντισμός, ώστε να μπορεί να μιλήσει κανείς για ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Καλά νέα δεν υπάρχουν. Και επειδή δεν υπάρχουν η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, θα επιστρέψει στη θεωρία των δύο άκρων. Βουλευτές της ΝΔ προβλέπουν ότι τον τόνο θα δώσει αύριο ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για να έρθει η κορύφωση στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη Χρυσή Αυγή, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Η δίκη των κατηγορουμένων για την φοβερή υπόθεση της Marfin που έρχεται και η έμφαση στις Σκουριές θεωρούνται από γαλάζιους κύκλους ως δύο πολύ καλές αφορμές για να ξεδιπλωθεί η θεωρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλεκτική ευαισθησία απέναντι στη βία και την ανομία. Θα αξιοποιηθεί κάθε αμφιλεγόμενη δήλωση στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να υποστηριχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλίνουσα συμπεριφορά σε ό,τι αφορά θέματα τάξης.

Ζητούμενο είναι η αλλαγή της ατζέντας και η μετακίνηση της πολιτικής αντιπαράθεσης από το πεδίο της οικονομίας σε εκείνο της ασφάλειας για να μπερδευτεί το άγχος της επιβίωσης με τους παιδικούς φόβους για το σκοτάδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου