Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Η Τουρκία θέτει θέμα για Αιγαίο και Θράκη! Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου! Η Τουρκία και ο Ερντογάν στο ίδιο μοτίβο , ίδια τακτική, ίδιες παρανοϊκές ακραίες δηλώσεις, παράλογες διεκδικήσεις και μάλιστα κάθε φορά και πιο προκλητικές, αμφισβητώντας ακόμη και τη συνθήκη της Λωζάνης και την κυριότητα νησιών του Αιγαίου. Ο ίδιος ο χαβάς! . «Ο λύκος τρίχωμα αλλάζει μυαλό δεν αλλάζει» όπως λέει και η λαϊκή παροιμία και αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε...


γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ


Και εμείς από την άλλη , κάθε φορά που γίνονται τέτοιες δηλώσεις αλλά και ενέργειες που προσβάλουν την εθνική μας κυριαρχία, όπως οι καθημερινές παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας , αντιδρούμε χαλαρά και υποτονικά, σχεδόν με εκνευρισμό και αμηχανία θα έλεγα και...
απορρίπτουμε τις παράλογες και επικίνδυνες διεκδικήσεις των Τούρκων προβάλλοντας το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Σωστό μεν αλλά δεν φτάνει μόνον αυτό.. 

Αυτούς που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο , τις διεθνείς συνθήκες και τη νομιμότητα γενικότερα, δεν τους αντιμετωπίζεις αμυντικά και κατευναστικά. Η συμπεριφορά αυτή εκλαμβάνεται από την Τουρκία ως αδυναμία και η Τουρκία συνεχώς κλιμακώνει τις προκλήσεις της και αποθρασύνεται ολοένα και περισσότερο.

Η επίκληση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι. Το να χρησιμοποιούμε την κρίση ως δικαιολογία για την αδράνειά μας αποτελεί τεράστιο λάθος με σοβαρές επιπτώσεις για το μέλλον. Η στάση μας αυτή δεν πρόκειται να μας ωφελήσει, όπως έχει αποδείξει το παρελθόν, και ο κατευνασμός είναι χειρότερος ακόμη και από την κρίση.

Η αναφορά του Τούρκου Προέδρου στη συνθήκη της Λωζάνης ,πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, διότι μόνον τυχαία δεν είναι. Υπονοεί κατά την άποψή μου , την αναθεώρηση του νομικού καθεστώτος όχι μόνο για το Αιγαίο αλλά και για την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και αυτό μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη ακραία και παράλογη απαίτηση της Τουρκίας, που θα προβάλλει στο μέλλον, και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να την αντιμετωπίσουμε . Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι, Ερντογάν δεν έχει όρια και κανέναν ενδοιασμό να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια , αμφισβητώντας τους πάντες και τα πάντα και να τους απειλεί ταυτόχρονα. 

Όταν κάποιος απειλεί τα σύνορά σου, δεν αρκεί να του θυμίσεις το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα την οποία γράφει ούτως ή άλλως στα παλαιά των υποδημάτων του. Είσαι υποχρεωμένος να τον κάνεις να κατανοήσει όχι πως έχει άδικο, αλλά πως είσαι διατεθειμένος να τον αντιμετωπίσεις διαφορετικά εκτός διεθνών δικαστηρίων και δυναμικά.. Κανένας δεν υπερασπίζεται το δίκαιό του μόνον με τα λόγια, αφού είναι γνωστό πως τελικά το δίκαιο δίνεται σε όποιον είναι ισχυρός και αποφασισμένος. Το υπερασπίζεται και με έργα. 

Με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν είμαι της άποψης του να έρθουμε σε σύγκρουση με τους Τούρκους . Αυτό πραγματικά θα ήταν ολέθριο. Ούτε βέβαια πως όταν χρειαστεί δεν θα το κάνουμε, εννοείται! Όταν όμως έχεις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις έχεις ισχυρή εξωτερική πολιτική για να επιβάλεις τις θέσεις σου, είσαι ισχυρός και έχεις ικανότητα αποτροπής.Οι άλλοι σε σέβονται και σε υπολογίζουν , άρα έχεις ειρήνη , ελευθερία και επομένως ανάπτυξη. Άλλωστε μην ξεχνάμε όπως είπε και ο καθηγητής Ι. Μάζης, το διεθνές δίκαιο είναι το συμφέρον μας εφοδιασμένο με Στρατό , Αεροπορία και Ναυτικό δηλ. Ένοπλες Δυνάμεις.

Ένα κράτος για να είναι ελεύθερο, για να είναι αξιοπρεπές, πρέπει να είναι το ίδιο ισχυρό όσο οι γείτονές του είπε ο Θουκυδίδης. Εμείς είμαστε; Όταν όμως έχεις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις είσαι και σε θέση να απαντήσεις στην προκλητικότητα, απειλώντας ακόμη πως «αν το ξανακάνεις (παραβιάσεις ) θα σε καταρρίψω», όπως κάποτε είπε κάποιος Πτέραρχος Αρχηγός ΑΤΑ στους Τούρκους! Οι Τούρκοι ως γνωστόν κατέρριψαν το Ρωσικό Α/φος, όταν αυτό παραβίασε τον εναέριο χώρο τους και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση. 

Για να έχεις όμως ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις , χρειάζονται σύγχρονα οπλικά συστήματα και όπλα, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, διαθεσιμότητα οπλικών συστημάτων και βεβαίως χρήματα για να διαθέσεις για όλα αυτά και όχι περικοπές. 

Μα θα πει κάποιος ότι χρήματα δεν υπάρχουν λόγω της κρίσης! Προκειμένου όμως να διαφυλάξεις την ακεραιότητα σου και την αξιοπρέπεια σου, είναι επιθυμητό και αποδεκτό, αν δεν μπορείς να τα βρείς αλλού, να μπει ένας μικρός φόρος στα καύσιμα π.χ. ο οποίος θα διατίθεται αποκλειστικά και μόνον για την ενίσχυση και τον εξοπλισμό των ΕΔ, όπως έκανε η Τουρκία. Τουλάχιστον ο φόρος αυτός θα πιάσει τόπο για τον τόπο μας, την Ελλάδα! Και αυτός ο φόρος θα είναι φόρος ελευθερίας και αξιοπρέπειας της χώρας μας. 

  • -Πρέπει λοιπόν πέραν των παραπάνω να προβάλλουμε σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και στους Τούρκους , συνεχώς και δυναμικά και τις δικές μας απαιτήσεις από την Τουρκία με υπόμνηση, του τουρκικού κατοχικού στρατού στην Κύπρο, των καθημερινών παραβιάσεων του θαλασσίου και εναερίου εθνικού χώρου μας και του πάντοτε ισχυρού ως προς την Άγκυρα casus belli.
  • -Συνεχή διαβήματα στο ΝΑΤΟ,ΟΗΕ και ΕΕ και όπου αλλού συμμετέχει η Τουρκία για την επικίνδυνη προκλητική στάση της σε Αιγαίο και Κύπρο .
  • - Να επισημάνουμε στο Γ.Γ του ΝΑΤΟ ότι αυτές οι δηλώσεις θέτουν σε κίνδυνο την Ν.Α πτέρυγα του ΝΑΤΟ και να παρέμβει άμεσα.
  • - Άμεσο Μπλοκάρισμα της Ενταξιακής Πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ μέχρι να συμμορφωθεί.
  • -Να κάνουμε χρήση του άρθρου 4 της συμμαχίας
  • - Να σταματήσουν οι διμερείς επισκέψεις και συναντήσεις μέχρι να συμμορφωθεί η Τουρκία.
  • -Ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεών μας με όλα τα Κράτη περιφερειακά της Τουρκίας.
  • -Η Ελλάδα είναι αναγκαίο να αποκτήσει υψηλή στρατηγική για το σύνολο της εξωτερικής της πολιτικής σήμερα, με στόχο να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, απέναντι στην αναθεωρητική και αποσταθεροποιητική στάση της Τουρκίας.
  • - Ενιαία Εθνική Πολιτική μέσα από Εθνική συνεννόηση

Η δημιουργία Κουρδικού Κράτους δημιουργεί πίεση στον Ερντογάν, που επιχειρεί να «κερδίσει» σε άλλα πεδία σε ένα συνολικότερο κλίμα επανατοποθέτησης των διεθνών συνθηκών. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιδράσουμε!!!! 


*Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης είναι Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α, , Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου