Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Όλοι παίρνουν θέσεις για την επόμενη μέρα στη Συρία

«Η επιτυχία του συριακού στρατού με τη βοήθεια της Ρωσίας θα επιταχύνει την πολιτική διευθέτηση στη Συρία», εκτίμησε χτες ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα ΣΠΟΥΤΝΙΚ... 

Σύροι στρατιώτες στην ανακατειλημμένη Παλμύρα
Και σημείωσε ότι η πλευρά του θα παραμείνει «το ίδιο ευέλικτη» στις ενδοσυριακές συνομιλίες όσο ήταν και πριν την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του με αφορμή τους τζιχαντιστές. 


Σε επόμενο σημείο προέβλεψε ότι οι νίκες του συριακού στρατού στην Παλμύρα «θα επηρεάσουν χώρες και δυνάμεις που εμποδίζουν την εξεύρεση λύσης επειδή από την αρχή, αυτές οι χώρες, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Γαλλία και η Βρετανία υπολογίζουν στην ήττα μας στο πεδίο των μαχών για να επιβάλουν τους όρους τους στις διαπραγματεύσεις». 

Κινητικότητα σε Πεκίνο και Μόσχα 
Λίγες ώρες πριν τη συνέντευξη του Προέδρου Ασαντ, ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, ανακοίνωσε το διορισμό του διπλωμάτη καριέρας, Σίε Σιαογιάν στη...
νεοσύστατη θέση του ειδικού απεσταλμένου της Κίνας στη Συρία. 

Ο Σίε ήταν προηγουμένως πρέσβης της Κίνας στο Ιράν, στην Αιθιοπία και στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα. Το ίδιο διάστημα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ανήγγειλε πως θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τόμας Σάνον, ο οποίος αναμένεται εντός τρέχοντος 24ωρου στη Μόσχα. Η συνάντηση Ριάμπκοφ - Σάνον θεωρείται συνέχεια των συζητήσεων που είχε στη ρωσική πρωτεύουσα την περασμένη βδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και ανακοινώνεται μετά τη συνάντηση που είχε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Λευκό Οίκο, αποκλειστικά για τον «πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. 

Είναι πλέον φανερό ότι όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «παίρνουν θέση» για την επόμενη μέρα στη Συρία, όπου είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για ενεργειακές πηγές, δρόμους μεταφοράς τους, αγορές, γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής, δηλαδή η πραγματική αιτία που έφερε την αρχική επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και των συμμάχων τους στην περιοχή για την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Ασαντ και στη συνέχεια την επέμβαση της Ρωσίας για την υπεράσπιση των δικών της συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου