Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Αλλαξοκωλιές στην Ισπανία - Το ενδοαστικό παζάρι καλά κρατεί

Μετά την καταψήφιση στις 4/3, από την ισπανική Βουλή των 350 εδρών, του ηγέτη των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, ως εντολοδόχου πρωθυπουργού, ξεκίνησε ένα διαρκές παζάρι για το σχηματισμό σε διάστημα δύο μηνών της επόμενης αστικής κυβέρνησης συνεργασίας ή αλλιώς θα στηθούν νέες κάλπες... 

Αποτέλεσμα εικόνας για εκλογεσ ισπΑΝΙΑ
Θυμίζουμε ότι μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 20ής Δεκέμβρη 2015, στις οποίες ήρθε πρώτο το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (123 έδρες) χωρίς αυτοδυναμία, υπηρεσιακός πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι ο Μαριάνο Ραχόι.

Τα νέα στοιχεία στο παζάρι δείχνουν ότι ο Σάντσεθ (131 έδρες) που έχει συνάψει με το φιλελεύθερο κόμμα «Πολίτες» (40 έδρες ένα συνονθύλευμα κάτι σαν το Ποτάμι στη χώρα μας) μια συμφωνία - πρόγραμμα 200 σημείων για τη λεγόμενη «κυβέρνηση της αλλαγής και των μεταρρυθμίσεων», εντείνει τις διαπραγματεύσεις και με το τρίτο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Ποδέμος» και σύμμαχα σχήματά του (69 έδρες), τη ρεφορμιστική Ενωμένη Αριστερά (2 έδρες) και διάφορα εθνικιστικά αυτονομιστικά σχήματα. Ολοι αυτοί, βεβαίως, είχαν καταψηφίσει την υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία του Σάντσεθ, αλλά τώρα ξανακάθονται στο τραπέζι του παζαριού.
Ηδη ανακοινώθηκε συνάντηση του...
ηγέτη του «Ποδέμος» Πάμπλο Ιγκλέσιαςκαι του Σάντσεθ πριν το Πάσχα των Καθολικών στις 27 Μάρτη, ενώ χτες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία. Μάλιστα, ο Σάντσεθ ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να μεσολαβήσει για να «μαλακώσει» ο Ιγκλέσιας. Πάντως, το «Ποδέμος», που έχει και έντονα εσωκομματικά προβλήματα, καθώς μια τάση του θέλει ο Ιγκλέσιας να άρει τα εμπόδια για συνεργασία με τον Σάντσεθ, φέρεται να συζητάει ένα «τροποποιημένο» πρόγραμμα όπως αυτό με τους «Πολίτες» (που πριν αρνούνταν), ενώ φαίνεται να επιμένει σε διεύρυνση της συνεργασίας με αυτονομιστικά κόμματα, κάνοντας δεχτά κάποια αιτήματα αυτονομίας. Ενδεικτικό του παζαριού είναι ότι και ο Σάντσεθ συναντιέται με εκπροσώπους κομμάτων από την Καταλονία, ή τη χώρα των Βάσκων. Επίσης, η Ενωμένη Αριστερά μέσω του επικεφαλής της, Αλμπέρτο Γκαρσόν, θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός Σοσιαλιστών - «Ποδέμος», με τροποποίηση της συμφωνίας Σοσιαλιστών - «Πολιτών», κάτι που θα στηρίξει αλλιώς θα υπάρξουν νέες εκλογές.

Οπως όλα δείχνουν, το μοτίβο της δυνατότητας χειραγώγησης και πάλι του λαού για δήθεν «φιλολαϊκές λύσεις» στο πλαίσιο του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπου συμμετέχει η Ισπανία, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αξιοποιείται από όλα τα αστικά κόμματα. Από αυτό το αλισβερίσι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτε το θετικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου