Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Εντομοκτόνο της «Μonsanto» «ύποπτο» για τη μικροκεφαλία

Αίσθηση προκαλούν οι έρευνες Αργεντινών και Βραζιλιάνων γιατρών, που συνδέουν τα αυξημένα ποσοστά γέννησης βρεφών με μικροκεφαλία όχι με τον ιό «Ζίκα», που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το κουνούπι - «τίγρη», αλλά με εντομοκτόνο που παράγεται από την ιαπωνική θυγατρική «Sumitomo Chemicals» της πολυεθνικής αμερικανικής αγροχημικής και βιοτεχνολογικής εταιρείας «Monsanto», υποτίθεται για την αντιμετώπιση του «Ζίκα»...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΟΝΣΑΝΤΟ

Το εντομοκτόνο που θεωρείται βασικός «ύποπτος» για τις γεννήσεις χιλιάδων βρεφών με μικροκεφαλία στη Βραζιλία έχει ως βασική χημική ουσία την... 
Pyroproxyfen, που βρίσκεται σε προϊόν με την εμπορική ονομασία «SumiLarn», θυγατρικής της «Monsanto». Το συγκεκριμένο εντομοκτόνο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον με εντολή του βραζιλιάνικου υπουργείου Υγείας το 2014 στις ανοιχτές δεξαμενές ύδρευσης στις υποβαθμισμένες, φτωχές συνοικίες της βορειοανατολικής Πολιτείας Περναμπούκο για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι εκεί, και όχι αλλού, αναφέρονται τα μεγαλύτερα ποσοστά γέννησης βρεφών με μικροκεφαλία.

Η Ενωση Αργεντινών Γιατρών (PCST) σημειώνει σε σχετική έκθεσή της, την οποία επικαλέστηκε πρόσφατα και το γαλλικό περιοδικό «Paris Match» φέρνοντας στη δημοσιότητα το θέμα, ότι δεν είναι τυχαία η γέννηση χιλιάδων βρεφών με μικροκεφαλία στην Πολιτεία Περναμούκο και όχι, π.χ., στην Κολομβία ή σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου ναι μεν έχουν αναφερθεί χιλιάδες κρούσματα μόλυνσης από τον ιό «Ζίκα» αλλά όχι γεννήσεις βρεφών με μικροκεφαλία ή άλλες γενετικές ανωμαλίες όπως έχουν καταγραφεί στη ΒΑ Βραζιλία.
Το περιοδικό «The Ecologist», επικαλούμενο ανάλογη έκθεση από Βραζιλιάνους γιατρούς της οργάνωσης Abrasco, σημειώνει πως και αυτοί οι επιστήμονες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα και επιρρίπτουν ευθύνες στις βραζιλιάνικες υγειονομικές αρχές κατηγορώντας τες ότι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τον ιό «Ζίκα» για να δικαιολογήσουν τις ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες και τα επιπόλαια μέτρα δημόσιας υγείας.
Αξίζει παράλληλα να επισημανθεί η μεγάλη προσοχή με την οποία υψηλόβαθμα στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με πρώτη την επικεφαλής του, δρ. Μάργκαρετ Τσαν, αποφεύγουν να αναφέρουν κατηγορηματικά τον ιό «Ζίκα» ως «υπεύθυνο» για τις γεννήσεις βρεφών με μικροκεφαλία. Στελέχη του ΠΟΥ σημειώνουν, έτσι, ότι υπάρχουν περιστασιακές ενδείξεις αλλά όχι ακλόνητες αποδείξεις για τα αίτια που προκαλούν τις γεννήσεις βρεφών με ανωμαλίες τέτοιου είδους, μολονότι σήμαναν «διεθνή συναγερμό» για τη μετάδοση του ιού «Ζίκα». Σημειώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες, που ήδη διενεργούνται, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου