Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Τι λέει το ΚΚΕ για τις επιπτώσεις σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας


Το ΚΚΕ παίρνει θέση για το ασφαλιστικό και τις επιπτώσεις που θα έχει στις ΕΔ και στα Σώματα Ασφαλείας. Με επιστολή του προς τις Ομοσπονδίες Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων αναλύει τις θέσεις του για το θέμα...


Image
Το κείμενο της επιστολής:

Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με όλο τον υπόλοιπο λαό βιώνει και υφίσταται τα δεινά της καπιταλιστικής κρίσης, τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Υλοποιούν την πολιτική της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ και του Ο.Ο.Σ.Α, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. 
Όλες οι κυβερνήσεις μαζί και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επεδίωξαν να αποπροσανατολίσουν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.  

Σας υποσχέθηκαν ότι θα εξαιρεθείτε από τα αντιλαϊκά μέτρα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα και θα εξακολουθήσετε να έχετε ειδικά μισθολόγια. Η πραγματικότητα έδειξε το ακριβώς αντίθετο. 
Μεγάλες μειώσεις πάνω από 50% σε μισθούς, συντάξεις, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, μείωση στο εφάπαξ, οικονομική συμμετοχή στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. 
Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αυταπάτη για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Άλλωστε η κυβέρνηση εισηγητικά στο σχέδιο - έκτρωμα για το ασφαλιστικό ξεκαθαρίζει ότι « Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες ... Τα θέματα του νόμου αυτού που αναφέρονται στους λειτουργούς του Δημοσίου, τους στρατιωτικούς, θα ρυθμιστούν με...

όμοιο τρόπο με ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο». 
Καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός, καμία αυταπάτη στις νέες υποσχέσεις περί δήθεν εξαίρεσης. 
Έδωσε στη δημοσιότητα την προηγουμένη εβδομάδα το νέο σχέδιο λαιμητόμο για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, για τις συντάξεις, για το δικαίωμα μας στην υγεία και την πρόνοια. Η επίθεση στο ασφαλιστικό δεν είναι νέα εξέλιξη. Υπάρχει προμελετημένο σχέδιο με συνεχείς αντιασφαλιστικους νόμους και διατάξεις που στην ολοκλήρωση του δε μπόρεσαν να φτάσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Όλα αυτά είναι συνέχεια των πολιτικών των κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ν.Δ οι οποίες προ κρίσης λεηλάτησαν την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, τζογάρισαν τα αποθεματικά τους, λεηλάτησαν τα αποθεματικά με το PSI. 

Η αλήθεια είναι πως το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό αποτελεί ταφόπλακα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, σφαγιάζει κύριες και επικουρικές συντάξεις για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, διαλύει και μειώνει το ΕΚΑΣ, τις αναπηρικές συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα, νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους καθώς όχι μόνο αφήνει αναλλοίωτο τον πυρήνα τους άλλα τον αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο. Η νέα κυβερνητική πρόταση αποτελεί πολύ βαρύ πλήγμα για την εργατική-λαϊκή οικογένεια που θα έχει και συνέχεια. Σύμφωνα με τα πλέον αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αυτό που παρουσιάζεται τώρα ως παρέμβαση στο ασφαλιστικό είναι μέρος μόνο της «δομικής μεταρρύθμισης» που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσα στα επόμενα χρόνια, που σημαίνει ότι παραμένει ορθάνοιχτος ο δρόμος για παραπέρα ανατροπές. 

Νομιμοποιεί τις περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και κλείνει κάθε συζήτηση από τη σκοπιά του κεφαλαίου και του κράτους για ανάκτηση των αιματηρών απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι από το 2009. 



Η παραπέρα ενοποίηση των Ταμείων θα φέρει και εξομοίωση προς τα κάτω συνολικά τις παροχές σε Υγεία - περίθαλψη - φάρμακο. 
Η κυβέρνηση πονηρά κλείνει το μάτι στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, για τη δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων. 
Η λογική «το ταμείο μου», η «κατηγορία μου», ο διαχωρισμός του Δημοσίου με του Ιδιωτικό τομέα, οι διαχωρισμοί νέοι-παλιοί ασφαλισμένοι που στόχο είχαν τη διαίρεση, ανάμεσα σε κατηγορίες εργαζομένων και υπαλλήλων, διευκολύνουν την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. 
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είχε έγκαιρα προβλέψει τις καταστροφικές συνέπειες της συνένωσης των ασφαλιστικών σας ταμείων, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α), την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». 
Έγκαιρα είχαμε επισημάνει τους κινδύνους που υπήρχαν με την αποδοχή και τη συμμετοχή του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας στους κοινωνικούς διάλογους, την αποδοχή των αντιασφαλιστικών αναλογιστικών μελετών. 

Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α - ΑΝ.ΕΛ υλοποιεί την υποχρεωτική ένταξη του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α). Καθορίζει τις τεχνικές παραμέτρους από τις οποίες θα προκύπτει «συντελεστής βιωσιμότητας», ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ετήσιων ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση, για τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού και Λιμενικού (Μ.Τ.Σ, Μ.Τ.Α, Μ.Τ.Ν, Τ.Α.Λ.Σ.). 

Η αναγκαιότητα ύπαρξης των επαγγελματικών Ταμείων και της ιδιωτικής Ασφάλισης θα προκύψει περίπου σαν φυσική εξέλιξη, αφού το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, οι τραπεζικοί όμιλοι και οι ασφαλιστικές εταιρείες καραδοκούν.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί. 
Μαζί με το κυβερνητικό σχέδιο για το τσάκισμα της κοινωνικής ασφάλισης φέρνει παράλληλα στη Βουλή νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση, νομοθετώντας υπέρ μιας ισχυρής μερίδας του κεφαλαίου (εμπόρους υγείας, κλινικαρχες, ιδιωτικές ασφαλιστικές) για τους οποίους η ασφάλιση αποτελεί αστείρευτη πηγή νέας κερδοφορίας. 
Μόνο για το 2015 και το πρώτο εξάμηνο ο τζίρος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ περίπου, καταγράφοντας άνοδο κατά 1,8%, ενισχυμένη κατά 25% στα προϊόντα υγείας. 

Η κυβέρνηση βάζει το δίλημμα στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων: Να διαλέξουν την ένταξη τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ή να δημιουργήσουν Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης. Το δίλλημα είναι πλαστό και μπαίνει σε μια περίοδο που στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και λόγω των συνεπειών από τις αντιασφαλιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων, έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να οδηγηθούν τα ταμεία τους στην αγκαλιά μονοπωλιακών ομίλων με τη συναίνεση της κυβέρνησης. 
Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υποστεί το κούρεμα των αποθεματικών, έχουν δει τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές να μειώνονται διαρκώς, να απαξιώνεται το δημόσιο σύστημα παροχής συντάξεων. Όλα αυτά δημιουργούν τις αναγκαίες συνθήκες, για νέα επίθεση της αντιλαϊκής πολιτικής. 
Ο νόμος 3029/02 προβλέπει ότι τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α) χρηματοδοτούνται από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, δηλαδή ουσιαστικά από τους εργαζόμενους αφού οι εργοδοτικές εισφορές διαρκώς και μειώνονται. 
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα Τ.Ε.Α είναι φορείς συγκεκριμένων εισφορών και όχι παροχών. Δηλαδή, σε αντίθεση με τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, το μέλος του Τ.Ε.Α δε γνωρίζει, ούτε κανείς εγγυάται τι συνταξιοδοτικές παροχές θα έχει όταν συνταξιοδοτηθεί. Για κάθε υπάλληλο υπάρχει ατομικός λογαριασμός και βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση των εισφορών του καθενός. Έτσι μεταξύ των μελών δεν υπάρχει καμιά αλληλεγγύη. 


Ο σχετικός νόμος προβλέπει την «αξιοποίηση», των αποθεματικών από τις ασφαλιστικές εισφορές των μελών τους, από τους μονοπωλιακούς ομίλους ως εξής:
1. Ποσοστό μέχρι 70% των τεχνικών αποθεματικών επενδύεται σε μετοχές, μεταβιβάσιμα αξιόγραφα εξομοιούμενα με μετοχές και σε ομολογίες εταιρειών σε αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπές χώρες της αλλοδαπής.
2. Ποσοστό μέχρι 20% των τεχνικών αποθεματικών τους σε έντοκα γραμμάτια και τραπεζικές καταθέσεις.
3. Ποσοστό μέχρι 5% των τεχνικών αποθεματικών τους σε επενδύσεις των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης σε χρηματοοικονομικά μέσα, που εκδίδει η χρηματοδοτούσα επιχείρηση. 

Ανεξάρτητα λοιπόν από την επιλογή της ένταξης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α είτε στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, είτε στην επιλογή του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, οι συνταξιοδοτικές παροχές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας και μάλιστα σύμφωνα με τη νομοθεσία, που διέπει τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ελλείμματα και δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες αποφάσεις για μηδενισμό τους, τότε θα τίθενται υπό καθεστώς αναγκαστικής επιτροπείας από το υπουργείο Εργασίας και θα οδηγούνται στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή μειώσεις συντάξεων. 

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έχει σωρευμένη εμπειρία από την εφαρμογή όλα τα χρόνια της κρίσης, των αντιλαϊκών πολιτικών τόσο σε εσάς τους ίδιους όσο και στις οικογένειες σας. 

Το Κ.Κ.Ε σας καλεί να βγάλετε τα απαραίτητα συμπεράσματα. 

Απέναντι σε όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, που διαχρονικά και προ κρίσης εφαρμόζονται, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έχει υποχρέωση να αφουγκραστεί μαζί με τα δικά του προβλήματα και τα οξυμμένα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει ο λαός μας. Να παλέψει στο πλάι του λαού μας για το κοινωνικό δικαίωμα της αποκλειστικά Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης για όλο το λαό. 
Να αντιδράσει τώρα μαζικά και αποφασιστικά για να μην έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο έκτρωμα. 


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και σας καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις: 

 Η πλήρης εγγύηση όλων των συντάξεων και παροχών να είναι αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους. 



  Αποκατάσταση των απωλειών κύριων και επικουρικών συντάξεων και άλλων παροχών ασφάλισης, υγείας, πρόνοιας και επαναφορά στα επίπεδα του 2009 με κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, υποστηρίζουμε την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ. 



  Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης, Κατάργηση της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος που ισχύει στην επικουρική σύνταξη και στο εφάπαξ. 


  Να μην παραδοθεί η επικουρική ασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, μέσω και των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης. Να σταματήσει η αρπαγή των κεφαλαίων τους και να καλυφθούν οι απώλειες των αποθεματικών τους. 


  Να καταργηθούν οι ρυθμίσεις για την μετατροπή των ταμείων επικουρικής ασφάλισης σε ΝΠΙΔ και για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων. 


  Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα των ν.1902/90, 2084/92, 3029/02, 3655/08, 3863/10, 3865/2010, 4093/2012. 


  Κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο Υγείας και των πληρωμών των ασφαλισμένων στο σύστημα Υγείας. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των Ασφαλιστικών Ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%. 


  Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην υπηρεσία, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφάλειας. Κάλυψη όλων των αναγκαίων ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων από το κράτος, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό. 


  Επέκταση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο δημόσιο. 


  Πλήρη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των ιδρυμάτων Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. 


  Την κάλυψη, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων (PSI) που είναι περίπου 13 δις ευρώ και όλων των προηγούμενων ετών. 


  Την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει στα ασφαλιστικά ταμεία τις εργοδοτικές εισφορές που οφείλει ως εργοδότης, καθώς επίσης και τους θεσμοθετημένους πόρους που ενώ τους έχει εισπράξει και θα έπρεπε να τους αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία τους παρακρατεί παράνομα και αυθαίρετα. 


  Ανάπτυξη όλων των δημόσιων υποδομών και κάλυψη τους με σύγχρονο και επαρκή σε αριθμό ιατρικό και μηχανολογικό εξοπλισμό. Να μην παραχωρηθεί κανένα δημόσιο κρεβάτι στις ασφαλιστικές εταιρείες. Καμιά σύμβαση με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου