Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ο ταμίας από το Ισλαμικό Κράτος εξηγεί το οικονομικό θαύμα του ISIS

Φως στο οικονομικό θαύμα που έχουν πετύχει οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος ρίχνει ο «ταμίας» του ISIS από το 2010, Αμπού Χατζάρ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC την περασμένη Τετάρτη...
Ο ταμίας από το Ισλαμικό Κράτος εξηγεί το οικονομικό θαύμα του ISIS
Ο Αμπού Χατζάρ ξεκαθαρίζει από την αρχή της συνέντευξης ότι δέχθηκε να την παραχωρήσει σε αντάλλαγμα της...
απελευθέρωσης της οικογένειάς του, που κρατείτο από τις ιρακινές Αρχές. Έτσι, εξηγεί πώς το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε από μία χούφτα παρανοϊκοί σουνίτες ισλαμοφασίστες να μετατραπεί στον «Πλουσιότερο Τρομοκρατικό Στρατό του Κόσμου», όπως τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ του BBC.

Ο Αμπού Χατζάρ συνελήφθη από τις συμμαχικές δυνάμεις το 2014 και κρατείται σε ιρακινές μυστικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, εν αναμονή της δίκης του. Κατά τη σύλληψή του οι συμμαχικές δυνάμεις κατάφεραν να βρουν 160 στικάκια, στα οποία ήταν αποθηκευμένα όλα τα στοιχεία για την οργανωτική δομή που έχουν οι τζιχαντιστές, τα οικονομικά του Ισλαμικού Κράτους και πολύτιμες πληροφορίες για τις ανά τον κόσμο σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις τους.

Οργιάζει το λαθρεμπόριο πετρελαίου

Με την κίτρινη στολή του και δίχως ίχνος μετάνοιας ο «ταμίας» Αμπού Χατζάρ εξηγεί ότι οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος κατάφεραν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να χτίσουν μία οικονομική αυτοκρατορία με περιουσία που ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια μέσα από τη φορολόγηση όλων των περιοχών που έχουν καταλάβει στη Μέση Ανατολή, το λαθρεμπόριο πετρελαίου και με… τεχνάσματα με τα οποία απέσπασαν χρήματα από τη Δαμασκό και τη Βαγδάτη, δηλαδή τους βασικούς εχθρούς του Ισλαμικού Κράτους.
«Βεβαίως και βασανίστηκα, όπως όλοι» σημειώνει ο ταμίας του Ισλαμικού Κράτους και παραθέτει τις πηγές εσόδων της εξτρεμιστικής οργάνωσης αλλά και τον τρόπο πληρωμής των μαχητών της, που πλέον εκτιμώνται σε 50.000. «Παρέδινα 400.000 δολάρια στην επαρχία Σαλαχουντίν, 700.000 στην επαρχία Ανμπαρ και το ίδιο ποσό στην ομάδα μας στη Βαγδάτη» λέει αφηγούμενος με λεπτομέρειες πώς απέφευγε τους ελέγχους μεταφέροντας τις δεσμίδες των δολαρίων σε κρύπτες του αυτοκινήτου του.
Ένας Ιρακινός τζιχαντιστής, σύμφωνα με τα όσα λέει ο Αμπού Χατζάρ, αμείβεται με 65 δολάρια τον μήνα, ποσό που προσαυξάνεται κατά 43 δολάρια αν είναι παντρεμένος και με επιπλέον 22 για κάθε παιδί. Αντίθετα οι ξένοι μαχητές, λέει, δεν παίρνουν μισθό και τους προσφέρεται μόνο στέγη και τροφή.
Σημαντικά έσοδα, όπως εξηγεί, έρχονται από τη «φορολογία» των πληθυσμών στο αυτοανακηρυχθέν «Χαλιφάτο» τους. «Φορολογούν επιχειρήσεις, εταιρείες ηλεκτρισμού, φαρμακεία, πρατήρια βενζίνης, πετρελαϊκές εταιρείες. Επιβάλλουν φόρους παντού. Κι αν κάποιος αρνηθεί, απειλούν να τον σκοτώσουν με μια χειροβομβίδα».
Ο δεύτερος προσοδοφόρος τρόπος πλουτισμού προέρχεται από την ίδια την ιρακινή κυβέρνηση, λέει ο Χατζάρ. Η Βαγδάτη συνεχίζει να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στις περιοχές που έχει καταλάβει το Ι.Κ., το οποίο παρακρατεί μέρος αυτών των χρημάτων, έτσι που οι τρομοκράτες καταλήγουν να χρηματοδοτούνται από την ιρακινή κυβέρνηση ερήμην της. Η τοπική κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν αναγνώρισε ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο, ενώ ο κυβερνήτης της Μοσούλης δήλωσε στο BBC πως αυτές οι πληρωμές σταμάτησαν τον Ιανουάριο για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο.
Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων, ωστόσο, είναι το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ιδίως αφότου οι πετρελαιοπηγές της συριακής επαρχίας Ντέιρ αλ Ζουρ πέρασαν στα χέρια τους, όπως αναφέρει στο ντοκιμαντέρ Σύρος λαθρέμπορος που συνεργάζεται με το «Ισλαμικό κράτος». «Η οικογένεια, οι φίλοι και η φυλή μου αγοράζουν πετρέλαιο από το ISIS και το μεταπωλούν λαθραία στα διυλιστήρια και τις αγορές».
Εχει μάλιστα αναπτύξει και «καινοτόμους» μεθόδους λαθραίας μεταφοράς και εξαγωγής του σε περιοχές που δεν ελέγχει το ISIS ή και σε τρίτες χώρες. Εκτιμάται ότι το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να κερδίζει 2 εκατ. δολάρια την εβδομάδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς τής υπό αμερικανικής ηγεσίας συμμαχίας.

Επιχειρεί να εμφανίσει δήθεν «συνεργασία» Ασάντ με το Ισλαμικό Κράτος

Ο ίδιος Σύρος λαθρέμπορος υποστηρίζει στο ντοκιμαντέρ του BBC ότι τμήμα των εσόδων των τζιχαντιστών προέρχεται από την κυβέρνηση Ασαντ: «Υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στο ISIS και το καθεστώς. Μεταφέρουν αέριο από τα κοιτάσματα του Κονόκο στο εργοστάσιο ηλεκτρισμού του Τζαντάρ με αντάλλαγμα την ηλεκτροδότηση του Ντέιρ αλ Ζουρ. Πρόκειται για συναλλαγή. Ο ένας δίνει αέριο, ο άλλος ηλεκτρισμό».
Ανάλογο ισχυρισμό διατυπώνει και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση Ασαντ χρειάζεται πετρέλαιο και το Ισλαμικό Κράτος χρειάζεται μετρητά και έτσι είναι πρόθυμοι να κάνουν δουλειές ενώ βρίσκονται σε πόλεμο».
ΤΌπως ήταν αναμενόμενο, τους ισχυρισμούς αυτούς απορρίπτει κατηγορηματικά η συριακή κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς τους απόλυτα ψευδείς. «Ούτε αγοράζουμε ούτε μας το πουλάνε. Δεν χρηματοδοτούμε τον εχθρό μας. Είναι παράλογο. Είμαστε σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, ο ταμίας του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Χατζάρ προειδοποίησε πως το Ισλαμικό Κράτος ήρθε για να μείνει. «Οσο θα υπάρχει πετρέλαιο, επιχειρήσεις, οικοδομή, δεν θα ξεμείνουν από χρήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου