Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η "ΧΟΡΑΣΑΝ" ΠΟΥ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ???

Πολλές φορές τα επιφαινόμενα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από ό,τι όσα γίνονται δημοσίως και θορυβωδώς... 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSS9TjMRhD047IklVtasuO5RMvQ84MWoPUiTnTQ4dThv99AsbwwRQ

Ακόμη, για ευκολία ίσως, γενικεύουμε και αποδίδουμε όλες τις τρομοκρατικές πράξεις των τζιχαντιστών σε μια μυστηριώδη οργάνωση, την Αλ Κάιντα, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ύπαρξης ενός κέντρου που συντονίζει όλες τις αποτρόπαιες ενέργειες, όπου γης.
 
Ελάχιστα προσέχθηκε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», πριν από αρκετό χρόνο, που έκανε λόγο για...
την οργάνωση «Χορασάν», και μού έδωσε το έναυσμα να την αναζητήσω μέσα από δημοσιεύματα του διεθνούς -έγκυρου- Τύπου.

Συμφώνως προς το Ασοσιέιτεντ Πρες, τα μέλη αυτής της οργάνωσης, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, έχουν συρρεύσει από το Πακιστάν, την Υεμένη και το Αφγανιστάν προκειμένου να εκμεταλλευτούν το κύμα των δυτικών τζιχαντιστών που έχουν ριχτεί στη μάχη - και έχουν πολύτιμα διαβατήρια.
 
Κατά το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο ηγέτης της αποκαλούμενης Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, έχει αναθέσει στον Αλ Φαντχλί να στρατολογήσει αυτούς τους «δυτικούς μαχητές», οι οποίοι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ξεγλιστρήσουν από ελέγχους σε αεροδρόμια. Και αυτοί θα είναι οι οποίοι θα χτυπήσουν σημαντικούς στόχους.

Ποιος θεωρείται ηγέτης της «Χορασάν»; Φέρεται πως είναι ο Μουσίν αλ Φαντχλί. Ανώτατος στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο Αλ Φαντχλί, εκτιμάται πως ανήκε στον στενό κύκλο του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον τόσο στενό ώστε, αν και μόλις 19 ετών τότε, ήταν από τους ελάχιστους που γνώριζαν για το σχέδιο της 11ης Σεπτεμβρίου προτού τεθεί σε εφαρμογή.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, ο Αλ Φαντχλί επιστρέφει, όχι όμως για να ανατρέψει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Χορασάν δεν οραματίζεται χαλιφάτα, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Στόχος της είναι ένα δυνατό come back, ακόμη και μία επανάληψη της 11ης Σεπτεμβρίου, φοβούνται Αμερικανοί και Ευρωπαίοι.

Αναφερόμενος στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, το «εργοστάσιο παρασκευής βομβών» της οργάνωσης, ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας κ. Νίκολας Ράσμουσεν, μίλησε για τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της Χορασάν αφενός να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αεροσκάφη και αφετέρου να παρακολουθήσει τις νέες διαδικασίες ασφάλειας της Δύσης.

Πέρα όμως από τις προθέσεις της, πολύ λίγα είναι ακόμη γνωστά για τη Χορασάν. Παραμένει ασαφές από πόσα μέλη απαρτίζεται, πόσο ακριβώς καιρό υφίσταται ως οργάνωση ή ποιος είναι ο προσανατολισμός της. Το χαμηλό της προφίλ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υπερβολή του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο λειτουργεί με μία σχεδόν παθολογική εμμονή να τραβήξει την προσοχή επάνω του.

Οι περισσότερες πληροφορίες για τη Χορασάν εστιάζονται στον ηγέτη της, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει από το 2012 «ανώτερο διαμεσολαβητή και χρηματοδότη» και προσφέρει αμοιβή 7 εκατ. δολαρίων σε όποιον μπορεί να προσφέρει οποιαδήποτε πληροφορία για τον εντοπισμό του.

Έχουμε δηλαδή τη Χορασάν, η οποία αποφεύγει την διαφήμιση και δεν ενδιαφέρεται για εδαφικές κατακτήσεις, αλλά να προξενήσει την μεγαλύτερη δυνατή βλάβη στην χριστιανική Δύση, και το Χαλιφάτο, που ιδρύθηκε για να ιδρύσει κράτος ανάμεσα στο Ιράκ και την Συρία, με έδαφος και από τις δύο χώρες. Γι’ αυτό και είναι διαφορετικοί οι στόχοι.

Ως προς το Χαλιφάτο, είναι γνωστό πως έστειλε τελεσίγραφο στους χριστιανούς που κατοικούν στο βόρειο Ιράκ να δηλώσουν πίστη στο Ισλάμ και να πληρώσουν θρησκευτικό φόρο στους πνευματικούς ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας ή να αντιμετωπίσουν το θάνατο, όπως αναφέρει το Reuters. Μετά τους σιίτες που θέλουν να τους εξολοθρεύσουν και να αποδυναμώσουν το Ιράν, κτυπιούνται και οι χριστιανοί αλλά και οι αλεβίτες.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω μουσουλμανική αυτή πρακτική χρονολογείται από τον 7ο αιώνα και είχε καταργηθεί με τις οθωμανικές μεταρρυθμίσεις του 19ου αιώνα. Στη Μοσούλη εκτιμάται ότι κατοικούσαν 5.000 χριστιανοί, πριν την εισβολή των ισλαμιστών και σήμερα μόλις και υπάρχουν στην πόλη περίπου 200. Όσοι πρόλαβαν και μπόρεσαν έφυγαν, οι άλλοι συνάντησαν το χατζάρι των τζιχαντιστών ή τα σκλαβοπάζαρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου