Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ

Είναι η ανασκαφέας που άλλοτε μιλούσε για τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, άλλοτε υποστήριζε ότι στην Αμφίπολη είναι θαμμένος μεγάλος στρατηλάτης... 

Οι γκάφες της Κατερίνας Περιστέρη (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Η επικίνδυνη ελαφρότητα μιας αρχαιολόγου.
Δεν ήταν μία ούτε δύο οι γκάφες που προκάλεσαν ερωτήματα και προσδοκίες, δημιούργησαν πονοκέφαλο στο υπουργείο Πολιτισμού. Με δεδομένη τη μοναδική αξία και τη σπανιότητα του μνημείου που...
ανέσκαψε μαζί με την ομάδα της στον λόφο Καστά, η Κατερίνα Περιστέρη επικοινωνιακά υπέπεσε σε αντιφάσεις προκαλώντας ερωτηματικά. Μεγαλύτερο το πώς ο ένας σκελετός έγιναν... πέντε.

Λάθος στοιχήματα έβαζαν τόσο καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πάνελ μεταξύ ειδημόνων: το ερώτημα αν ο νεκρός της  Αμφίπολης ήταν  άντρας ή γυναίκα ήταν απλά λάθος. Διότι η σημερινή αιφνιδιαστική αποκάλυψη –που ήρθε μέσω διαρροής– πως μέσα στον τάφο βρέθηκαν πέντε νεκροί άφησε άπαντες άναυδους. Εντυπωσιασμένους, αλλά άναυδους.

Και ενώ τα δημοσιογραφικά γραφεία είχαν ενημερωθεί πως στις 6 το απόγευμα περίπου θα βγει μακροσκελής ανακοίνωση για την Αμφίπολη, η διαρροή της είδησης για τους πέντε σκελετούς υποχρέωσε το υπουργείο να ανεβάσει άρον άρον το σχετικό δελτίο στον κόμβο του και να το  αποστείλει πριν από τη 1 το μεσημέρι στους δημοσιογράφους, μαζί με τις 13 εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Μα είναι δυνατόν να μιλάνε τόσο καιρό για έναν σκελετό ενώ τα οστά που βρέθηκαν είναι 550; Αυτή η εύλογη απορία κυριάρχησε, μαζί με σενάρια και υποθέσεις. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που θυμήθηκαν τη μεγάλη παρουσίαση των ανασκαφικών δεδομένων της Αμφίπολης στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και κάποιες από τις δηλώσεις που έχει κάνει ως σήμερα η ανασκαφέας.

Ο μεγάλος στρατηγός
Αρχές Οκτώβρη, η Κατερίνα Περιστέρη δίνει συνέντευξη -την πρώτη της μάλιστα- στον Γιάννη Πρετεντέρη για την εκπομπή του στο Mega. Ρωτά ο δημοσιογράφος: «Ποιος είναι μέσα;», για να του απαντήσει η ανασκαφέας: «Σίγουρα μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, σημαντικός στρατηγός, αυτό θα μας το δείξει η ανασκαφή. Δεν μπορούμε να πούμε αν δεν τελειώσει η ανασκαφή...». Εκείνη την εποχή δεν είχε βρεθεί ακόμα ο σκελετός.

Ενάμιση μήνα μετά, στην παρουσίαση του υπουργείου, επιμένει και ενισχύει την άποψή της: «Με ένα λιοντάρι στην κορυφή και ένα τέτοιο τεράστιο μνημείο, θα μπορούσε να είναι στρατηγός, είχα πει όταν με είχατε ρωτήσει παλιότερα. Όταν βρέθηκε ο σκελετός δεν θα μπορούσε ποτέ ένας αρχαιολόγος να πει αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση. Εγώ μιλώ με βάση το ίδιο το μνημείο. Είπα ότι όταν υπάρχει ένα λιοντάρι στην κορυφή θα μπορούσε να είναι στρατηγός. Δεν απαντώ σε θεωρίες συνωμοσίας ότι εκεί είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος». Καθώς οι δημοσιογράφοι επέμεναν να ρωτούν αν είναι θαμμένος κάποιος από τη βασιλική οικογένεια των Τημενιδών, απάντησε πως «δεν συζητάμε ονόματα».
 
Πόσοι είναι οι σκελετοί;
Ηταν στην ίδια παρουσίαση όταν δημοσιογράφος ρώτησε την ανασκαφέα αν έχει εντοπιστεί ένας και μόνο σκελετός, για να πάρει την ασαφή απάντηση «αυτόν βρήκαμε». Ανατρέχοντας ξανά σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου, δεν μπορεί να μη θυμηθεί κανείς την επίμονη άρνηση της Κατερίνας Περιστέρη να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τον σκελετό. 

Σφίγγα κυριολεκτικά, αρνείτο να πει το παραμικρό, παρά τις παραινέσεις της Αννας Παναγιωταρέα από την πρώτη σειρά. Χρειάστηκε να κατευθυνθεί προς το μικρόφωνο η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη για να πει: «Βρέθηκε ο σκελετός σε πληρότητα σχεδόν 100%, αποσπασματικά εντός και εκτός του ταφικού ορύγματος. Στο όριο του ορύγματος ήταν το κρανίο, ενώ εκτός ήταν η κάτω γνάθος. Βρέθηκε η σπονδυλική στήλη, πλευρά, χέρια, πόδια και η λεκάνη που ήταν διαμελισμένη λόγω ρίψης λίθων».

Οι ένοπλοι, ο Σαμαράς, οι εθελοντές
Οταν ρωτήθηκε για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αμφίπολη, λίγο πριν αρχίσει να ξετυλίγεται η πιο γοητευτική και δημόσια σύγχρονη ανασκαφική ιστορία, η κυρία Περιστέρη είχε πει: «Η ανασκαφή κέρδισε έτσι τη σωτηρία του μνημείου... Η ανασκαφή ήταν σε έναν χώρο που οργίαζε η αρχαιοκαπηλία. Οχι μόνον ο Αντώνης Σαμαράς, οποιοσδήποτε πρωθυπουργός να ήταν, θα είχε ασχοληθεί». Για να αναφερθεί στη συνέχεια σε ένοπλους που προστάτευαν τον χώρο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Επρόκειτο τελικά για αστυνομικούς που έφεραν τον κλασικό οπλισμό τους. Αντίστοιχα -στην πολύκροτη παρουσίαση- αναφέρθηκε σε εθελοντές που εργάστηκαν στον τάφο, για να παρέμβει και πάλι η Λίνα Μενδώνη λέγοντας πως δεν υπήρξαν εθελοντές, παρά μόνο μια παλιά συνεργάτιδα και φίλη της κυρίας Περιστέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου