Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΟ ΧΑΟΣ Η ΛΙΒΥΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΜΦΥΛΙΟ

Δραματικές είναι οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων στα κύρια μέτωπα συγκρούσεων στη Λιβύη ανάμεσα σε φανατικούς ισλαμιστές και δυνάμεις του λιβυκού στρατού, αλλά και στους τομείς της παραγωγής πετρελαίου και της οικονομίας που πλήττονται διπλά... 

Υπό την απειλή ενός ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου η Λιβύη

Όχι μόνον από τις σφοδρές μάχες, αλλά και από τις σημαντικές μειώσεις στις διεθνείς τιμές πώλησης πετρελαίου και την τεράστια πυρκαγιά που...
έχουν προκαλέσει από το τέλος της περασμένης βδομάδας οι ισλαμιστές σε μεγάλες αποθήκες αργού στο Ες Σίντερ.

Μάλιστα, χτες, η λεγόμενη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση πριν σχεδόν 4 χρόνια, ανακοίνωσε τη σύναψη σύμβασης με αμερικανική εταιρεία πυρόσβεσης, προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτα στις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στον τερματικό σταθμό μεταφοράς Ες Σίντερ. Η αξία της σύμβασης φτάνει τα 6.000.000 δολάρια και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τα επόμενα 24ωρα.

Στο μεταξύ, αεροπλάνα του λεγόμενου «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» βομβάρδισαν αεροπορική βάση στην Γκαρνταμπίγια (15 χλμ νότια της Σύρτης), απαντώντας σε πρότερη επιδρομή των ισλαμιστών της «Λιβυκής Αυγής» που έχει καταλάβει και ελέγχει από τον περασμένο Αύγουστο την πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη. Μάλιστα, αεροσκάφος του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» φέρεται πως κατέρριψε στην ίδια περιοχή μαχητικό που πετούσε πιλότος για λογαριασμό των ισλαμιστών της «Λιβυκής Αυγής».

Το ίδιο 24ωρο, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη μπροστά σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, όπου συνεδριάζει το εκλεγμένο λιβυκό κοινοβούλιο, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό 18 ατόμων, εκ των οποίων ένας βουλευτής και τρία παιδιά. Η επίθεση είναι η πρώτη που εξαπολύουν οι ισλαμιστές έξω από το κτίριο που φιλοξενεί τις συνεδριάσεις της βουλής, γεγονός που σχολιάστηκε ως εξέλιξη κλιμάκωσης της κατάστασης αποσταθεροποίησης που ταλανίζει τη Λιβύη την τελευταία τριετία.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα Λιβύης προέβη σε νέες δυσμενείς προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει εντεινόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, λόγω της μεγάλης μείωσης στην παραγωγή πετρελαίου και στις διεθνείς τιμές πώλησης «μαύρου χρυσού», τα διευρυμένα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και τη συνεχιζόμενη καταβαράθρωση των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας. Οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας σημειώνονται μόλις ένα 48ωρο μετά την απόφαση της εκλεγμένης κυβέρνησης στο Τομπρούκ να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου