Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ TOP10 ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Οι εγκαταλελειμμένες πόλεις προσφέρουν μια καθηλωτική θέα σε όσους τις επισκέπτονται. Η άλλοτε, ακμάζουσα ζωή των κατοίκων έχει αντικατασταθεί από ερημωμένους δρόμους, ετοιμόρροπα κτήρια και από τα ερείπια σπιτιών και χώρων εργασίας. Ακολουθούν 10 εγκαταλελειμμένες πόλεις από όλο τον κόσμο, όπως τις ξεχώρισε το National Geographic...

Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου

Σεντ Έλμο, Κολοράντο

Κάποτε ήταν μια σημαντική πόλη, λόγω των ορυχείων της. Κατά μήκος των σιδηροδρομικών οδών που διέρχονταν από το Κολοράντο γίνονταν εμπορικές συναλλαγές. Το Σεντ Έλμο εγκαταλείφθηκε το 1922, όταν...
ο σιδηρόδρομος έκλεισε. Πολλά από τα κτήρια, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων, των σπιτιών και της εκκλησίας, έχουν μείνει ανέπαφα και πολλά από αυτά έχουν μέσα τους ακόμη τα υπάρχοντα των κατοίκων τους.

Το Σεντ Έλμο βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Γκάνισον. Προσφέρει στους επισκέπτες διαδρομές για πεζοπορία και οδήγηση off-road για τους λάτρεις της τετρακίνησης. Η περιοχή έχει εύκολη πρόσβαση από την πόλη.

Τσάκο Κάνυον, Νέο Μεξικό

Ο πολιτισμός των Τσάκο αναπτύχθηκε περίπου από το 800 μ.Χ. έως το 1100. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το φαράγγι (από αυτό πήρε το όνομα της και η πόλη «Κάνυον») λειτούργησε ως τελετουργικό, κοινωνικό και εμπορικό κέντρο. Μέσα από το φαράγγι περνά δρόμος 14 χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι της περιοχής έχτιζαν τα σπίτια τους κυκλικά. Η κυκλική αυτή δομή ονομάστηκε «Κίβας», και συνήθως χρησιμοποιούσαν τούβλα, λάσπη, ψαμμίτη και ξύλο για την κατασκευή τους. Πολλά από τα κτήρια παραμένουν άθικτα μέχρι και σήμερα.

Μπόντι, Καλιφόρνια

Το 1879, η Μπόντι ήταν μια  πολύβουη πόλη εξόρυξης χρυσού και φιλοξενούσε 8.500 κατοίκους. Ήταν γνωστή για τους συχνούς διαπληκτισμούς των κατοίκων της. Μέσα σε μια δεκαετία, ο χρυσός στα μεταλλεία είχε αρχίσει να εξαντλείται με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της πόλης να έχεις μια σταθερή πτώση μέχρι την πλήρη εγκατάλειψη της. Τα 150 κτήρια της πόλης έχουν μείνει όπως τα άφησαν οι κάτοικοι Η Μπόντι βρίσκεται στην Καλιφόρνια, 11 χιλιόμετρα νότια της πόλης Μπρίτζπορτ.

Χάμπερστόουν και Σάντα Λάουρα, έρημος Ατακαμά, Χιλή

Στην περιοχή βρίσκονταν ορυχεία του νιτρικού καλίου. Αυτές οι δύο γειτονικές πόλεις στη βόρεια Χιλή εγκαταλείφθηκαν το 1958. Τα κτήρια, που έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα, είναι ένα θέατρο με τα καθίσματα του, σπίτια, ένα ξενοδοχείο και καταστήματα στα οποία βρέθηκαν άθικτοι οι τιμοκατάλογοι τους.  Οι Χάμπερστόουν και Σάντα Λάουρα βρίσκονται κοντά στην πόλη Πόζο Αλμόντε και 48 χιλιόμετρα ανατολικά της Ικίκε, η οποία είναι η πλησιέστερη πόλη για να μείνετε με αεροδρόμιο. 

Μπανγκάρ, Ρατζαστάν, Ινδία

Όταν η Μπανγκάρ στη βορειοδυτική Ινδία, κατακτήθηκε από τον βασιλιά Ράτζα το 1720, η πόλη εγκαταλείφθηκε. Χρονολογείται πριν τον 17ο αιώνα και περιλαμβάνει ετοιμόρροπες εκκλησίες, σπίτια, φρούριο καθώς και ένα μεσαιωνικό παζάρι. Λέγεται ότι είναι στοιχειωμένη και πολλοί θρύλοι πλανώνται γύρω από την άνοδο και την ταχεία πτώση της πόλης. Επομένως, δικαίως κερδίζει τον τίτλο της πόλης φάντασμα. Η Μπανγκάρ βρίσκεται 29 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Τζαιπούρ και εκδρομές είναι διαθέσιμες για όσους θέλουν να επισκεφτούν την «στοιχειωμένη» πόλη.

Καγιακόι, Ανατολία, Τουρκία

Όταν έλαβε τέλος ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος το 1923, περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες, που ζούσαν στην Τουρκία επαναπατρίσθηκαν. Έτσι και το ελληνικό χωριό Καγιακόι στη δυτική Τουρκία, στο οποίο ζούσαν περίπου 2.000 κάτοικοι εγκαταλείφθηκε. Στα ερείπια του χωριού βρίσκονται εκατοντάδες σπίτια και μόνο δύο εκκλησίες διασώθηκαν και διατηρούνται ως ιστορικός τόπος. Η Φετίγε είναι η πλησιέστερη πόλη και βρίσκεται 4 χιλιόμετρα βόρεια του Καγιακόι.

Πιραμίντεν, Σβάλμπαρντ, Νορβηγία

Αυτή η αρκτική πόλη εξόρυξης άνθρακα ανήκε στην ΕΣΣΔ από το 1927. Ήταν ένας ιδανικός Σοβιετικός οικισμός με στρατώνες εργαζομένων, ένα αθλητικό κέντρο και μια προτομή του Λένιν. Το ορυχείο πια δεν λειτουργεί, αλλά υπάρχουν πολλά κτήρια, όπως μια βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία, ένα θέατρο και μια αίθουσα μουσικής με το μεγαλύτερο πιάνο του κόσμου. Όλα αυτά έχουν μείνει στην πόλη όπως ήταν όταν εγκαταλείφθηκε το 1998. Οι ξεναγήσεις στην περιοχή είναι διαθέσιμες. Μπορείτε να μείνετε στο Λονγκιαρμπίεν, στη μεγαλύτερη πόλη του Σβάλμπαρντ και να κάνετε μια ολοήμερη εκδρομή με βάρκα στο Πιραμίντεν.

Ερκολάνο, Νάπολη, Ιταλία

Το καλοκαίρι του 79 μ.Χ. ο Βεζούβιος εξερράγη, θάβοντας στην τέφρα του το μικρό και πλούσιο παραθαλάσσιο θέρετρο. Αρχαιολογικές ανασκαφές, που έχουν γίνει, αποκάλυψαν ιδιωτικές βίλες, καταστήματα, λουτρά, και μια σειρά από αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Το Ερκολάνο είναι 8 χιλιόμετρα νότια της Νάπολης. Είναι προσβάσιμο από την πόλη με λεωφορείο ή τρένο.

Μπελσίτε, Επαρχία Σαραγόσα, Ισπανία

Στην περιοχή της Μπελσίτε έλαβε χώρα μια ιδιαίτερα βίαιη μάχη κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-1939). Κατεχόμενη από τις δυνάμεις του Φράνκο το 1937, η πόλη δέχθηκε επίθεση από τον Ρεπουμπλικανικό Στρατό. Η πολιορκία είχε ως αποτέλεσμα να καταστρέψει την πόλη Μπελσίτε. Πλέον, τα ερειπωμένα κτήρια της μένουν εκεί για να υπενθυμίζουν την έντονη βία, που γνώρισε η περιοχή. Τα ερείπια της παλιάς πόλης είναι 0,8 χιλιόμετρα μακριά από την σύγχρονη πόλη της Μπελσίτε, νοτιοανατολικά της πόλης Σαραγόσα.

Κολμανσκόπ, Ναμίμπια, Αφρική

Βρίσκεται ανάμεσα στους αμμόλοφους της ερήμου Ναμίμπ. Η πόλη χτίστηκε για να μείνουν εκεί οι εργαζόμενοι ενός κοντινού ορυχείου διαμαντιών. Έχει εγκαταλειφθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και από τότε η έρημος βουλιάζει όλο και περισσότερο τα σπίτια στην άμμο. Παρόλα αυτά οι εσωτερικοί χώροι κάποιων κτηρίων παραμένουν σε καλή κατάσταση. Η κοντινή πόλη Λούντεριτζ είναι η κοντινότερη περιοχή για να εξερευνήσετε την Κολμανσκόπ και άλλες εγκαταλελειμμένες πόλεις της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου