Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου και των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε πτωτική πορεία αρκετών μηνών, με τις τιμές τους να έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα που δε δικαιολογούν την ανησυχία των διεθνών επενδυτών για υπερτίμηση τους αλλά και που δεν ενδείκνυνται για πωλήσεις με στόχο την κατοχύρωση κερδών...



Έτσι, το ερώτημα είναι γιατί παρά το ότι έχουν υποχωρήσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, οι ελληνικές μετοχές συνεχίζουν να ξεπουλιούνται. Ένας από τους κύριους λόγους  είναι πως η Ελλάδα είναι μία χώρα πολύ χαμηλής...
πιστοληπτικής αξιολόγησης και σε τέτοιες χώρες  τα επενδυτικά κεφάλαια που ρισκάρουν να τοποθετήσουν τα χρήματα τους είναι, κατά κύριο λόγο, κερδοσκοπικά με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα επένδυσης.

Τέτοια κερδοσκοπικά κεφάλαια φαίνεται να τοποθετήθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών  σε πολύ χαμηλές τιμές μετά το PSI του 2012 και αφού προκάλεσαν πολύ μεγάλη άνοδο προσελκύοντας στο χρηματιστηριακό παιχνίδι και Έλληνες μικροεπενδυτές,  άρχισαν να αποχωρούν στα τέλη του 2013 με αρχές του 2014 παίρνοντας τα τεράστια κέρδη τους αλλά ξεφορτώνοντας τις μετοχές  στους μικροεπενδυτές.

Από την άλλη πλευρά, τα όποια συντηρητικά επενδυτικά κεφάλαια τοποθετήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο με μακροπρόθεσμη προοπτική, προκειμένου να παραμείνουν σε αυτό ήθελαν να δουν τις υποσχέσεις Σαμαρά να τηρούνται και την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας να αναβαθμίζεται.

Αλλά η κυβέρνηση απέτυχε τόσο στην προώθηση ουσιαστικής λύσης για το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους όσο και στην υπόσχεση της να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη και να σταματήσει τη λαίλαπα που καίει την ελληνική οικονομία.
Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν μεγάλα χρηματοδοτικά κενά τα οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει μέσω της εξόδου της στις αγορές κεφαλαίων πουλώντας ελληνικά ομόλογα με πολύ υψηλό επιτόκιο ακόμη και σε άκρως κερδοσκοπικά hedge funds, αυξάνοντας, αντί να μειώσει, το συνδεδεμένο με τη χώρα χρηματοοικονομικό ρίσκο.

Ο συνδυασμός των παραπάνω  εξανέμισε όλες τις ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αποτέλεσε τον κύριο λόγο αποχώρησης από το χρηματιστήριο τόσο συντηρητικών όσο και κερδοσκοπικών επενδυτικών κεφαλαίων, επιφέροντας πολύ μεγάλη πτώση των τιμών, με το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να υποχωρεί από τις 1379 μονάδες  το Μάρτιο του 2014 στις 856 μονάδες στις 16 Οκτωβρίου και στις 933 μονάδες σήμερα, καταγράφοντας απώλειες  της τάξης του 32% από τα υψηλά του 2014 και περίπου 20%  σε ετήσια βάση.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ένα νέο κύμα ‘εγκλωβισμένων’ Ελλήνων μικροεπενδυτών , πολλοί από τους οποίους καταγράφουν, ήδη μεγάλες απώλειες. Ο ‘εγκλωβισμός’ των μικροεπενδυτών θα λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις αν ο ΓΔ τιμών υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες., καθώς τότε θα συμπεριλάβει περισσότερο από το 95% αυτών που αγόρασαν μετοχές στα τελευταία δυόμιση χρόνια.
Σημειώνεται, ότι οι μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των ελληνικών τραπεζών έγιναν αντικείμενο μεγάλων πιέσεων και σήμερα Τετάρτη, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΚΤ.

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου