Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΛΙΣΘΗΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εθνικά επικίνδυνος -αφού οικονομικά, με τις μνημονιακές υπογραφές του, αποδείχτηκε εθνικός καταστροφέας για χιλιάδες οικογένειες- είναι πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος...

του ΝΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ

Ο άνθρωπος που επιδίωξε να γίνει υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος, ασκώντας μάλιστα βέτο, εξελίσσεται σε κινούμενη βόμβα για την εθνική πολιτική, μια και ο υπερφίαλος εγωισμός του τον ρίχνει από τη μια γκάφα στην άλλη. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, μην κατανοώντας τις λεπτές ισορροπίες και τους χειρισμούς που απαιτούνται σε ανοικτά θέματα, έκανε τις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου να μοιάζουν με απλά ολισθήματα. Αποκορύφωμα της επικινδυνότητας του κ. Βενιζέλου είναι...
Οσα δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου για το Κυπριακό, που στην ουσία αναγνώριζε το «ψευδοκράτος», αλλά και όσα ανέφερε για το Κόσοβο.
Με τη δήλωσή του, που προκάλεσε συναγερμό και οργή στο Μαξίμου, ενώ έντονα ήταν τα διαβήματα τόσο από την Κύπρο όσο και από τη Σερβία. Μετά το «κράξιμο», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έτρεξε να «μαζέψει» το επικίνδυνο ολίσθημά του για το Κυπριακό. Ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, έκανε την απίστευτη δήλωση, κάνοντας λόγο μάλιστα για νέο μομέντουμ στο Κυπριακό, λέγοντας: «Η κυπριακή κυβέρνηση μας έχει ζητήσει να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε, εφόσον φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση δεχτεί να συνομιλήσει με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι ένα νέο διαδικαστικό στοιχείο που συμβάλλει στο να δημιουργηθεί αυτό το μομέντουμ στο Κυπριακό, για το οποίο μιλήσαμε προηγουμένως». Δηλαδή ο «γκαφατζής» υπουργός εμμέσως αναγνώρισε, από τη μια, το καθεστώς στα Κατεχόμενα και, από την άλλη, μετέτρεψε το Κυπριακό από θέμα της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ σε πρόβλημα «τετραμερές»!

Οταν αυτό έγινε γνωστό στην Αθήνα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να το «μαζέψει», αλλά ο εγωισμός του το μόνο που του επέτρεψε ήταν να πετάξει το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι εκείνος του το ζήτησε! Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης ζήτησε από την Ελληνική Κυβέρνηση να αποδεχτεί συνάντηση -σε επίπεδο που θα καθοριστεί- με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνάντηση του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική κυβέρνηση. Αυτό συμφωνήσαμε με τον κ. Νταβούτογλου. Δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά σε “τετραμερή” διάσκεψη ή σε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή της Ελλάδος. Οι δύο κοινότητες προβλέπονται στο ισχύον Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 και ο ορισμός διαπραγματευτών έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Η διαφύλαξη, άλλωστε, της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό της και ενεργεί ως κυρίαρχο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι θεμελιώδης μέριμνά μας»! Το κακό, βέβαια, όπως τόνιζαν διπλωματικοί κύκλοι, είχε ήδη γίνει. Οσο για το Κόσοβο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος το αναγνώρισε de facto, μια και στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με τον «πρωθυπουργό» και τον «υπουργό Εξωτερικών» του Κοσόβου! Για την ιστορία, Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ενωση και ΟΗΕ δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της αποσχισθείσας περιοχής της Σερβίας.

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου