Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΚΥΡΙΑ ΤΙΠΟΤΑ - Η ΚΗΠΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΓΑΠ

Νέα καρφιά της Μ. Κοππά για κυβέρνηση και για ΠΑΣΟΚ - H κηπουρός του ΓΑΠ, που την διόρισε κι ευρωβουλευτίνα - Mπορεί να την αναδιορίσει κάπου ο Αντωνάκης... Σιγά μην περιμένει τον Μπενυτο να φτιάξει το νέο κόμμα με τον Αντωνάκη Σαμαρά…

Στη ραδιοφωνική της συνέντευξη η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά μιλάει και τις τη σύνοδο κορυφής και την προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης η οποία ήταν μηδαμινή, αλλά αναφέρεται και στα του κόμματος της, πιστεύοντας όπως λέει οτι υπάρχει πρόθεση να διαλυθεί η σοσιαλιστική διεθνή στην οποία ειναι επικεφαλής ο Γιώργος Παπανδρέου μέσα μεσα απο το γερμανικό SPD, στο οποίο πλέον συμμετέχει στη νέα Ευρωπαικη οργάνωση το Πασοκ. Σχολιάζει επίσης τα δημοσιεύματα για το ταμείο του κόμματος και αφήνει αιχμές εναντίον της ηγεσίας. Ολόκληρη η...

Συνέντευξη της κ. Κοππά στο ραδιοφωνο της Αθηνας έχει ως εξής : 

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα σας κα Κοππά.
Μ. ΚΟΠΠΑ: Καλημέρα σας.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πώς παρακολουθείτε από το Στρασβούργο όλη αυτή τη συζήτηση και θα έλεγα τη διαφωνία, διένεξη που υπάρχει στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο για το ρατσισμό; Ένα θέμα για το οποίο πολύ έχει ασχοληθεί το Ευρωκοινοβούλιο.
Μ. ΚΟΠΠΑ: Είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό. Δυο μήνες πριν, 6 Έλληνες Ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, τρεις από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δανέλλης, η κα Ποδηματά και εγώ, ο κ. Κουμουτσάκος από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Χρυσόγελος από τους Πράσινους και ο κ. Σκυλλακάκης από τους Φιλελεύθερους, μαζί με 25 άλλους συναδέλφους, καταθέσαμε μια ερώτηση προς την Επιτροπή σχετικά με το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και της αύξησης της εξτρεμιστικής βίας στην Ευρώπη.
​Η απάντηση της Επιτροπής ήταν πάρα πολύ σαφής: Σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία θεωρείται παράνομη η οποιαδήποτε υποκίνηση ρατσιστικού μίσους. Άρα, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, κατ’ αρχήν έρχεται να εφαρμόσει μια ευρωπαϊκή πολιτική, μια ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τίποτε λιγότερο, τίποτε παραπάνω. Η κωλυσιεργία από πλευράς της κυβέρνησης, οι καθυστερήσεις και αν θέλετε σ’ ένα βαθμό το κλείσιμο του ματιού προς την άκρα Δεξιά, νομίζω κανέναν δεν εξυπηρετεί και εκθέτει για άλλη μια φορά τη χώρα.

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να πάμε στ’ αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδους Κορυφής, μια Σύνοδος η οποία διήρκεσε πολύ λίγο και η οποία είχε να επεξεργαστεί δυο θέματα, τα οποία είναι πάρα πολύ σοβαρά στην Ευρώπη. Το ένα είναι το ζήτημα της φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής και το άλλο είναι το ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής. Εκτιμάτε ότι έγιναν βήματα τουλάχιστον στο πρώτο κομμάτι;
Μ. ΚΟΠΠΑ: Το θέμα της φοροδιαφυγής, φορολογικών παραδείσων, φοροαπαλλαγής, είναι η πρώτη φορά που γίνεται αντικείμενο Συνόδου Κορυφής.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και υπήρξε κι ένα ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχθές.
Μ. ΚΟΠΠΑ: Ακριβώς. Το οποίο ήρθε να “κουμπώσει” με τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής. Από το Ευρωκοινοβούλιο ήταν πολύ σαφές το μήνυμα: πρέπει τα λεφτά τα οποία χάνονται από τη φοροδιαφυγή, που υπολογίζονται σε 1 τρις ετησίως να μειωθούν μέχρι το 2020 κατά το ήμισυ. Το οποίο ήδη είναι μια τεράστια προσπάθεια που πρέπει να γίνει. Από τη Σύνοδο Κορυφής δεν είχαμε ούτε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ούτε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Επιβεβαιώθηκε η επιθυμία ν’ αντιμετωπισθεί το θέμα, παρ’ όλα αυτά οι αντιρρήσεις δύο κυρίως χωρών, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, εμπόδισαν να υπάρξει μια οριστική απόφαση πάνω σ’ αυτό.
​Παραπέμφθηκε το θέμα σε μια έκθεση που θα καταρτίσει η Commission η οποία θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο, γιατί το πρόβλημα είναι ότι και μέσα στην ίδια την Ευρώπη έχουμε φορολογικούς παραδείσους…

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να ρωτήσω κάτι; μήπως αυτός ο χρόνος είναι απαραίτητος προκειμένου να γίνουν και οι αναγκαίες συζητήσεις και διαβουλεύσεις με χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Δηλαδή και με την Ελβετία και με το Μονακό και με το Λιχτενστάιν.. Γιατί από τη μια πλευρά, εάν η ενωμένη Ευρώπη επιχειρήσει να φτιάξει ένα μηχανισμό αντιμετώπισης του φαινομένου, εάν στη γειτονιά της υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι, είναι σα να γίνεται μισή δουλειά. Άρα δε χρειάζεται αυτός ο χρόνος; Δεν είναι αναγκαίος;
Μ. ΚΟΠΠΑ: Έχετε δίκιο, είναι πολύ μεγάλο ζήτημα και ακριβώς επειδή δεν έχει τύχει ουσιαστικής επεξεργασίας μέχρι τώρα, ο χρόνος είναι αναγκαίος. Αυτό που εμένα με προβλημάτισε όπως είδα να πηγαίνει η συζήτηση, είναι ότι για παράδειγμα, για μια ακόμα φορά βλέπουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Γιατί στην Κύπρο, οι κανόνες που της επιβλήθηκαν ουσιαστικά καταργούν το τραπεζικό απόρρητο, και ορθώς, το οποίο όμως δεν ισχύει ακόμα για τη Μάλτα, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο ούτε φυσικά για τα νησιά της Μάγχης ή άλλες μικρές νησίδες. ​
​Εκεί που βιαστήκαμε ν’ αντιμετωπίσουμε το θέμα στην Κύπρο, ακόμα οι αντιστάσεις υπάρχουν σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Αυτό δημιουργεί έναν προβληματισμό.
​Ένας δεύτερος προβληματισμός είναι ότι σ’ ένα τέτοιο θέμα που είναι τόσο σοβαρό για την Ελλάδα κι έχει διαπιστωθεί ότι το θέμα της φοροδιαφυγής είναι από τους μεγάλους λόγους της κρίσης, η Ελλάδα ουσιαστικά ήταν βουβή. Εμφανίστηκε και στα ελληνικά Μέσα αλλά και δόθηκε από την κυβέρνηση σα μια δευτερεύουσας σημασίας Σύνοδος Κορυφής, επειδή δεν ήταν η Ελλάδα στο επίκεντρο. Αυτό νομίζω είναι ένα λάθος μήνυμα. Θα έπρεπε η Ελλάδα να είναι πολύ πιο δυναμικά παρούσα, με προτάσεις συγκεκριμένες.
​Τρίτο σημείο που θέλω να πω είναι για το θέμα των φορολογικών συντελεστών. Όλοι δήλωσαν ότι θέλουν εξίσωση και συντονισμό. Όμως η ανισότητα των φορολογικών συντελεστών, είναι μια διάσταση μόνο τους φαινομένου της άνισης ανάπτυξης στην Ευρώπη. Άρα, εξομοιώνοντάς τους αν θέλετε στο χαρτί, δεν αντιμετωπίζεις το ουσιαστικό πρόβλημα. Αντίθετα φοβούμαι ότι μπορεί να δημιουργήσει πολλά άλλα προβλήματα.

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πόσο κοντά μπορεί να είναι μια εκτίμηση ότι ενδεχομένως η Ευρώπη καλείται ν’ αντιμετωπίσει ένα θέμα τέτοιου μεγέθους, 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως είναι τα διαφυγόντα κέρδη, τα διαφυγόντα έσοδα, μέσα στο πλαίσιο πιθανόν του μεγάλου οικονομικού ανταγωνισμού ο οποίος υπάρχει και με τις ΗΠΑ όπου εκεί το φορολογικό καθεστώς είναι εντελώς διαφορετικό;
Μ. ΚΟΠΠΑ: Έχετε απόλυτο δίκιο, αυτό είναι ένα μεγάλο στοιχείο δυσκολίας. Όπως μεγάλο στοιχείο δυσκολίας είναι η φορολόγηση μεγάλων εταιρειών οι οποίες μετακινούν τα κέρδη από το ένα κράτος στο άλλο. Οι ενδοομιλικές συναλλαγές είναι επίσης ένα μεγάλο θέμα φοροαποφυγής. Η φοροδιαφυγή είναι το ένα, η φοροαποφυγή είναι επίσης ένα μεγάλο θέμα που ενισχύει και αυξάνει ακόμα περισσότερο το τεράστιο ποσό το οποίο έχει ήδη διαπιστωθεί ότι χάνεται.
​Δεν είναι απλά ζητήματα και απειλούν να φέρουν σε σύγκρουση την Ευρώπη με τις ΗΠΑ. Άρα το θέμα του χρόνου είναι σοβαρό, το θέμα είναι πάρα πολύ μεγάλο, χρειάζεται όμως πολύ περισσότερη αποφασιστικότητα από πλευράς της Ευρώπης απέναντι σ’ αυτό .

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Με αφορμή της εξελίξεις στο SPD χτες, με αφορμή την εκδήλωση στη Λειψία, η εκτίμησή σας είναι ότι τελικά είναι ανταγωνιστική η Προοδευτική Συμμαχία στη Σοσιαλιστική Διεθνή;
Μ. ΚΟΠΠΑ: Κοιτάξτε, παρουσιάζεται εν τοις πράγμασι ως τέτοια, δεν είναι θέμα προσωπικής μου εκτίμησης. Το SPD αποφασίζει κρίνοντας ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν αντιμετωπίζει τα θέματα της εποχής, ότι είναι ένα δυσκίνητο όργανο, μάλιστα είχαν διατυπωθεί πολλές αιτιάσεις. Ετσι προσπαθεί να φτιάξει ένα νέο σχήμα το οποίο ανοιχτά δεν το λέει ότι είναι ανταγωνιστικό διότι συνεχίζει να μετέχει στη Σοσιαλιστική Διεθνή όπως και όλα τ’ άλλα κόμματα τα οποία μετέχουν τώρα στην Προοδευτική Συμμαχία, αλλά στην πράξη αυτό κάνει.
​Αυτό που εγώ νομίζω είναι ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι ένα μοναδικό δίκτυο προοδευτικών δυνάμεων που καλύπτει όλη την υφήλιο. Θα ήταν πολύ πιο σοφό λοιπόν οι Γερμανοί με τις αντιρρήσεις τους, να μείνουν μέσα στη Σοσιαλιστική Διεθνή και να προσπαθήσουν να τη μεταρρυθμίσουν από μέσα, παρά να φτιάξουν δίπλα ένα παραμάγαζο. Ο κ. Gabriel, απ’ ό,τι διαβάζω, δεν έχει παραστεί ποτέ σε συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Άρα ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να καταθέσει τη διαφωνία του, τις απόψεις του και την κριτική του, δίκαιη ή άδικη, δεν το σχολιάζω, απέναντι στο θεσμό αυτό.
​Απ’ την άλλη όταν έχεις ένα τέτοιο δίκτυο, δεν το υποβαθμίζεις και δεν το πετάς. Δεν ξεκινάς από την αρχή. Αυτή είναι η δική μου γνώμη.

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μέσα σ’ όλο αυτό το πλαίσιο το ΠΑΣΟΚ πού πρέπει να σταθεί εκτιμάτε; Με την έννοια ότι απ’ ό,τι είδαμε είναι πλέον και μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά και ο πρώην Πρόεδρός του είναι ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο οποίος και δεν παρέστη χθες σε αυτή την εκδήλωση στη Λειψία.
Μ. ΚΟΠΠΑ: Ο κ. Παπανδρέου έστειλε απ’ ό,τι είδα μια επιστολή..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επικριτική, κοινή επιστολή με τον κ. Ayala.
Μ. ΚΟΠΠΑ: Ακριβώς. Η αντίθεση που εκδηλώνεται με την επιστολή αυτή έγινε πρωτοσέλιδο, στα περισσότερα διεθνή Μέσα. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα παραμείνει στη Σοσιαλιστική Διεθνή μετέχοντας όμως και στην Προοδευτική Συμμαχία. Είναι μια δύσκολη ισορροπία, αναμφισβήτητα. Και να δούμε πώς αυτό θα προχωρήσει. Δεν είναι απλό, αλλά σήμερα στο ΠΑΣΟΚ τίποτα πια δεν είναι απλό.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα εκτιμάτε..
Μ. ΚΟΠΠΑ: Σαφέστατα.

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Από την «πολυτέλεια» που σας δίνει το να παρακολουθείτε με ενδεχομένως μεγαλύτερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα εσωτερικά γεγονότα, πιστεύετε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια σοβαρή σύγκρουση μεταξύ του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της νυν ηγεσίας;
Μ. ΚΟΠΠΑ: Δε μπορώ, ξέρετε, να ερμηνεύσω τις προθέσεις ούτε του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ούτε του νυν. Και δεν ξέρω πραγματικά καθόλου πώς η μία ή η άλλη πλευρά, πρόκειται να κινηθεί. Εγώ όμως βλέπω είναι ότι οδηγούμαστε σε μια αδιέξοδη κατάσταση, ενώ ο τρόπος διαχείρισης του θέματος των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ήταν κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον ατυχής.
​Κάθε Πρόεδρος έχει δικαίωμα και υποχρέωση θα έλεγα, να ελέγξει τα οικονομικά του κόμματος, να δει πού βρίσκεται ώστε να μπορεί να ξεκινήσει απ’ την αρχή. Ο τρόπος όμως διαχείρισης, οι στοχευμένες διαρροές από την έναρξη της διερεύνησης, οι 6 ελεγκτικές εταιρείες, (μία δε θα έφτανε ελεγκτική εταιρεία με το κύρος που έχουν όλες αυτές; αναρωτιέμαι.) Δημιούργησαν μια εικόνα που διόγκωσαν ένα πρόβλημα, ενδεχομένως υπαρκτό, ένα πρόβλημα το οποίο σίγουρα πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί, διαλύοντας ακόμα περισσότερο αν θέλετε την αξιοπιστία και το κύρος του ΠΑΣΟΚ.
​Γιατί για μένα είναι πολύ σαφές, από αυτή την ιστορία δεν πλήττεται ούτε ο κ. Παπανδρέου ούτε αν θέλετε η προηγούμενη ηγετική ομάδα. Πλήττεται το ίδιο το κόμμα. Είναι μια μάχη που κανείς δε βγαίνει κερδισμένος. Βγαίνουμε όλοι εκτεθειμένοι, απαξιωνόμαστε ακόμα περισσότερο στην κοινωνία, ρίχνουμε νερό στο μύλο όλων των αντισυστημικών δυνάμεων που λένε «είστε όλοι ίδιοι, είστε όλοι κλέφτες, τα πολιτικά κόμματα τ’ αρπάζουν».
​Λοιπόν, είναι μια λάθος συζήτηση, λάθος χρονική στιγμή. Ναι, διαφάνεια, ναι καταλογισμός ευθυνών εκεί που υπάρχουν. Η Δικαιοσύνη να επιληφθεί αν υπάρχει κακοδιαχείριση. Όχι όμως μ’ αυτό τον τρόπο. Δυστυχώς το πολιτικό μας σύστημα είναι πολύ χαμηλά στην εκτίμηση του ελληνικού λαού για να του δίνουμε άλλη μια κλωτσιά.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Μ. ΚΟΠΠΑ: Κι εγώ ευχαριστώ. Καλημέρα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου