Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ - ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ

ΣΟΪΜΠΛΕ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ - CITI: ΒΛΕΠΕΙ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΣΕ ΕΠΤΑ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ...

Παρά τις επίπονες κι επίμονες προσπάθειες της τρικομματικής συγκυβέρνησης και των συμμάχων της στο χώρο των ΜΜΕ να θριαμβολογήσουν για τις πρόσφατες εξελίξεις και να χρεώσουν στην αντιπολίτευση μία μίζερη αντιμετώπιση των αποφάσεων του Eurogroup, οι ίδιοι οι πιστωτές αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έρχονται να τους διαψεύσουν.
Παρά τους  πανηγυρισμούς για τη δήθεν λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το ίδιο το ΔΝΤ ζητά... 


Όπως δήλωσε και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών , Β. Σόιμπλε περαιτέρω συζήτηση και μέτρα, για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ενώ και η Citigroup σε ανάλυση της αναφέρει ρητά πως «η  κρίση χρέους δεν είναι επαρκώς διαχειρίσιμη από πλευράς των Ευρωπαίων πολιτικών και οικονομικών ταγών, αλλά στο εγγύς μέλλον θα έχει εξαπλωθεί τόσο, ώστε να μην μπορεί να αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο μιας εξόδου από το ευρώ». Στην ίδια, μάλιστα, ανάλυση η Citigroup βλέπει κούρεμα του χρέους 7 χωρών μεταξύ των οποίων φιγουράρει και η Ελλάδα.
 
Παρά τις σκοπιμότητες που μπορούν να εξυπηρετούν τέτοιες αναφορές όταν προέρχονται από κύκλους του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου ή από φορείς όπως το ΔΝΤ, η ίδια η ανάλυση της πραγματικότητας επιβεβαιώνει στην παρούσα φάση τις συγκεκριμένες θέσεις, αποδεικνύοντας άνθρακα το θησαυρό του τελευταίου Eurogroup, για τον οποίο η κυβέρνηση έσπευσε να θριαμβολογήσει.
Εξίσου αβάσιμος, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, αποδεικνύεται και ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι τα πρόσφατα μέτρα ήταν τα τελευταία, αφού όπως προκύπτει από την νέα έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα, που κυκλοφορεί σε πλείστα εγχώρια αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, πιστωτές και κυβέρνηση έχουν στα σκαριά τη σύναψη ενός νέου Μνημονίου (Μνημόνιο Κατανόησης ή MoU), το οποίο θα περιλαμβάνει νέα δρακόντεια μέτρα για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα υπόλοιπα στρώματα που έχουν πληρώσει μέχρι τώρα την κρίση.

Μέτρα που όπως και τα προηγούμενα, θα επιχειρηθούν να φορτωθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού στο όνομα της παραμονής της χώρας στο ευρώ, επαναλαμβάνοντας ένα φαύλο κύκλο εκβιασμών που βυθίζει την οικονομία ολοένα πιο βαθιά στην ύφεση και την κοινωνία όλο πιο βαθιά στην εξαθλίωση και τη φτώχεια.
Βέβαια, ο εκβιασμός αυτός, αν και βολικός για να αποσιωπήσει την ιδεολογική ταύτιση των ελληνικών μνημονιακών κυβερνήσεων με την κατεύθυνση των μέτρων που λαμβάνονται, τείνει να εξελιχθεί σε παραμύθι δίχως δράκο, όταν ο ίδιος ο Σόιμπλε, είτε το εννοεί πραγματικά είτε το χρησιμοποιεί για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, δηλώνει στη Γερμανική Βουλή ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα πυροδοτήσει μια διαδικασία διάλυσης της ευρωζώνης. Και δεν είναι ο μόνος.

Σε κάθε περίπτωση τόσο οι μελέτες που υπολογίζουν το κόστος ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ όσο και δηλώσεις σαν αυτές του Σόιμπλε καθιστούν σαφές, ότι μία ελληνική κυβέρνηση που θα έχει πραγματικά τη διάθεση να έρθει σε ρήξη με τις ακολουθούμενες πολιτικές έχει σημαντικά όπλα στη φαρέτρα της για να αξιοποίηση. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η απειλή της αποχώρησης από το ευρώ και όσων αυτή συνεπάγεται για την ίδια την ευρωζώνη και τις εθνικές οικονομίες των κρατών μελών της.
Ωστόσο μια τέτοια απειλή, ακόμα και αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό όπλο για την ανακοπή της μνημονιακής λεηλασίας,δεν μπορεί να ασκηθεί εφόσον το ελληνικό πολιτικό κατεστημενο, μαζί και μια ισχυρή μερίδα της Αριστεράς(πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ) αντιλαμβάνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο από καταστροφικό έως επικίνδυνο και μάλιστα αυτό το διατυμπανίζει.

Δεδομένου ότι κανείς δεν θα λάβει στα σοβαρά κάποιον που, ενώ πιστεύει πως ο ίδιος θα γίνει παρανάλωμα του πυρός, απειλεί ότι θα βάλει φωτιά. Η απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη, ακόμα και ως διαπραγματευτικού όπλου, απαιτεί την ταυτόχρονη ύπαρξη ενός εναλλακτικού σχεδίου βιώσιμης οργάνωσης της ελληνικής οικονομίας εκτός ευρωζώνης και βέβαια την πεποίθηση ότι αυτή η εκδοχή είναι βιώσιμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου