Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΕΤΟΙΜΟΡΟΠΟΣ ΘΙΑΣΟΣ - ΤΟΝ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙ ΜΟΝΟ Η ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ

Σαφές προς κάθε κατεύθυνση κάνει ο Πρωθυπουργός ότι θα προχωρήσει αταλάντευτα στην προώθηση των μέτρων και την ψήφιση του «Μνημονίου 3» μέσω της στήριξης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Η διαφαινόμενη πρόθεση του Φώτη Κουβέλη να μην στηρίξει τα μέτρα δεν αφήνει περιθώρια στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στρέφεται τώρα στον δεύτερο εταίρο της κυβέρνησης, τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να διεκπεραιώσουν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την ψήφιση των μέτρων.
Ανοίγει έτσι για τον Αντώνη Σαμαρά η προοπτική της δικομματικής κυβέρνησης η οποία, αν η ΔΗΜΑΡ εμμείνει στην άρνησή της να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, θα περάσει την πρώτη δοκιμασία της στην ψήφιση του Μνημονίου 3. Το πρώτο τεστ θα είναι η σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, στο οποίο αντιδρούν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Κινούμενη άμμος η Ιπποκράτους
Το πρόβλημα που παρουσιάζεται όμως είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με κινούμενη άμμο και οι 33 βουλευτές δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να ψηφίσουν χωρίς αντιστάσεις. Ηδη σήμερα η Ιπποκράτους...


Θα περάσει το πρώτο μεγάλο κρας τεστ αφού στη Βουλή φέρεται το απόγευμα προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αποκρατικοποιήσεις.
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον πέντε βουλευτές, οι Γιάννης Δριβελέγκας, Μάρκος Μπόλαρης, Θάνος Μωραίτης, Χρήστος Αηδόνης, Θεοδώρα Τζάκρη από την περασμένη εβδομάδα έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους, ότι δηλαδή αν δεν υπάρξει κάποια μορφή ελέγχου της διαφάνειας των συμβάσεων για τις αποκρατικοποιήσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές, οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Μιχάλης Κασσής και Θόδωρος Παραστρατίδης οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν το Μνημόνιο 3 γιατί διαφωνούν με τις διατάξεις για τα εργασιακά.
Ο κ. Βενιζέλος συγκαλεί σήμερα την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στις 11 το πρωί σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι βουλευτές να υπερψηφίσουν τα μέτρα και να μη θέσουν σε κίνδυνο την συμφωνία με τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα είναι να ψηφιστούν όλα τα μέτρα. Επίσης έγινε γνωστό ότι θα γίνουν ψηφοφορίες στην κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με τον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση. Εν τω μεταξύ, στις 4 σήμερα το απόγευμα θα γίνει ακρόαση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για να καμφθούν, πιθανόν, και οι τελευταίες αντιδράσεις.

Αλλαξε γραμμή το ΠΑΣΟΚ
Παρά την αρχική του δήλωση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει τα εργασιακά αν δεν τα ψηφίσει και η ΔΗΜΑΡ ο Ευάγγελος Βενιζέλος άλλαξε γραμμή και ξεκαθαρίζει τώρα ότι η στάση του κόμματός του δεν θα καθοριστεί από τις κινήσεις του Φώτη Κουβέλη. «Το ΠΑΣΟΚ καθορίζει τη θέση του ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, με ασφάλεια και προοπτική» είναι η νέα θέση του κ. Βενιζέλου και σε αυτή θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την ψήφιση των μέτρων. Παρ'όλα αυτά στο ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη στάση που θα κρατήσουν βουλευτές που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις και ευαισθησίες στον εσωτερικό διάλογο του κόμματος. Το τι θα πράξουν τελικά θα φανεί σήμερα από τις παρεμβάσεις τους στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα κρίνει και τη συνοχή του κόμματος απέναντι στο Μνημόνιο.

Δικομματική κυβέρνηση
Ωστόσο το φάσμα της τρικομματικής κυβέρνησης που μπορεί να μετατραπεί σε δικομματική, με τον ένα εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, να κλυδωνίζεται από εσωτερικές έριδες και αμφισβήτιση, προκαλεί ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχουν περάσει από πολλούς σκοπέλους το τελευταίο τρίμηνο και σημειώθηκαν μεταξύ τους πολλά επεισόδια τριβών και συγκρούσεων. Εξάλλου για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να βρεθούν στη συγκυβέρνηση μόνο με τη ΝΔ, χωρίς τη στήριξη ενός αριστερού κόμματος δεν είναι η καλύτερη προοπτική.

Το τιμόνι του ΠΑΣΟΚ
Το θέμα των νέων μέτρων και των κοινωνικών αντιδράσεων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς βλέπουν το κόμμα τους να αποστεώνεται. Τα διλήμματα που τίθενται στους βουλευτές είναι τρομακτικά: Από τη μια πλευρά υπάρχει η επιβίωση της χώρας και η εξασφάλιση της δόσης αλλά υπάρχει παράλληλα ένα εξαιρετικά επώδυνο πακέτο μέτρων το οποίο προκαλεί ιδεολογικά και συνειδησιακά προβλήματα στους περισσότερους που δεν βλέπουν με καλό μάτι την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.
Με αυτό το κλίμα αναμένονται να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα, και κυρίως ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος εμφανίζεται πολύ προβληματισμένος με τις εξελίξεις και η στάση του θα είναι κλειδί για την ψηφοφορία αλλά και ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος διαφωνεί με τους χειρισμούς της ηγεσίας του κόμματος. Η σημερινή συνεδρίαση θα αποτελέσει και ένα κρας τεστ προσωπικά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος θα κληθεί να αποδείξει αν διατηρεί τον έλεγχο στο κόμμα και να μπορεί να επιβάλει την άποψή του στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά φυσικά και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και να επέλθουν οι μέγιστες δυνατές βελτιώσεις.
Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τελευταίας στιγμής, μέχρι το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου