Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Το Βερολίνο είναι μια μίνι Γιάλτα – Η Μόσχα υπήρξε ένας βολικός στρατηγικός αντιπερισπασμός

Μετά από το ναυάγιο στην Μόσχα και την αποχώρηση Χάφταρ χωρίς την υπογραφή συμφωνίας, η σκακιέρα ανασυντάσσεται…


Η Λιβύη εργαλειοποιείται και οι όροι των στρατηγικών συμπράξεων επαναδιατυπώνονται. Οι παράμετροι έχουν ως εξής:
  • Ο Χάφταρ εκβιάστηκε να πάει στην Μόσχα αλλά τελικά δεν υπέγραψε. Οι Ρώσοι τον εννοούν τον εκβιασμό ή φρόντισαν απλώς να στήσουν άλλοθι απέναντι στην «σύμμαχο» Τουρκία;;;
  • Ο Χάφταρ είχε φροντίσει να προϊδεάσει για την πιθανότητα στρατιωτικής υποστήριξης από την Αίγυπτο. Αρκεί η προοπτική μιας τέτοιας υποστήριξης για να τους τρίψει στα μούτρα την συμφωνία και να αποχωρήσει, ή μήπως υπάρχει ακόμη μια σκηνή από το παρασκήνιο την οποία οι πάντες κρύβουν επιμελώς;;;
Θα προχωρήσει το ενδεχόμενο της στρατιωτικής υποστήριξης από την Αίγυπτο και αν ναι, θα προχωρήσει με την ανοχή της Ρωσίας ή και των ΗΠΑ;;;

Εάν προχωρήσει μόνο με την ανοχή της Ρωσίας αυτό μπορεί να σημαίνει ότι επαναπροσδιορίζονται εκ βάθρων οι...
γεωστρατηγικοί προσανατολισμοί της Αιγύπτου και σε ποια κατεύθυνση;;;

Η Αίγυπτος πάντως δεν έχει κληθεί στην διάσκεψη του Βερολίνου. Θα δεχτεί να ισοσκελίσει την ενεργειακή της αναβάθμιση με την απουσία της από τα τεκταινόμενα στην Λιβύη ή θα προκύψει άλλου είδους εμπλοκή;;;
Να θυμίσουμε εδώ ότι το Ισραήλ το οποίο «εκχώρησε» ουσιαστικά ενεργειακά προνόμια στην Αίγυπτο, παραμένει σιωπηλό και εκτεθειμένο στην εκδικητική μανία του Ιράν μετά την άνανδρη αμερικανική επίθεση.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία κρατά ένα ισχυρό χαρτί εκβιασμού για τους πάντες, και αυτό σχετίζεται με το μέλλον του Μοντρέ. Το ότι δεν είναι δεδομένη, αυτό είναι το κλειδί για την γεωστρατηγική της αναβάθμιση. Είναι το εργαλείο που ανατροφοδοτεί τον γεωπολιτικό της τσαμπουκά αλλά και το διαβατήριο που την καθιστά συνομιλητή στο Βερολίνο.

Είναι επίσης προφανές ότι η επιλογή Σάρατζ δεν συνιστά μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση ΟΥΤΕ για την γεωστρατηγική των Αμερικανών, ΟΥΤΕ γι’ αυτή των Ρώσων. Επιπροσθέτως συνιστά παράγοντα διαρκούς αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμη για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ισχυρών αλλά και για τον επανακαθορισμό των γεωστρατηγικών ισορροπιών σε όλο το εύρος της ΝΑ Μεσογείου.

Το μπαλάκι πλέον βρίσκεται στο Βερολίνο... 
Η Μόσχα φαίνεται πως ήταν απλώς μια κίνηση αντιπερισπασμού για να συσσωρεύσει προστιθέμενη αξία στην συναλλαγή του Βερολίνου

Για τους πολλούς εκεί πρόκειται να κριθεί η ειρηνική διευθέτηση της Λιβυκής σύγκρουσης.

Για τους συμμετέχοντες, το Βερολίνο είναι μια μίνι Γιάλτα μέσα από την οποία θα επιχειρηθεί να τεθούν κανόνες συνύπαρξης και νομής χωρών και πλούτου.
  • Το Βερολίνο θα «κλειδώσει» το Τουρκολιβυκό μνημόνιο για να αποσπαστούν από την Άγκυρα άλλου είδους παροχές που σχετίζονται με τα στενά… Αυτό σημαίνει πως θα της αναγνωριστεί και τυπικά ένας αναβαθμισμένος περιφερειακός ρόλος,
  • Το Βερολίνο θα ακυρώσει στην πράξη και στο σύνολό τους όλες τις διπλωματικές πιρουέτες στις οποίες επιδόθηκε η Ελληνική Εξωτερική πολιτική το τελευταίο διάστημα…
  • Το Βερολίνο θα πρέπει να ανησυχήσει την χώρα, αφού αποκαλύπτει τον βρώμικο ρόλο τον οποίο παίζουν οι ισχυροί της σύμμαχοι.
  • Το Βερολίνο είναι η νέα Γιάλτα που με πρόσχημα την Λιβύη αναβαθμίζει την Τουρκία, και αυτό συνιστά μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που θα εκτροχιάσει πλήρως τον Τουρκικό αναθεωρητισμό, και θα αναγκάσει τους πάντες να μετανιώσουν γι’ αυτήν τηνλαθεμένη επιλογή τους.
Επίλογος…
Όποια και αν είναι η εξέλιξη, και ανεξάρτητα από το παρασκήνιο που έχει μεσολαβήσει, θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε την δήλωση που εκφράζει τον στρατάρχη Χάφταρ, ως ένα αποτύπωμα περηφάνιας σ’ αυτό το γκρίζο σκηνικό, από την οποία καλό θα ήταν έστω και την ύστατη στιγμή να παραδειγματιστεί το πρόθυμο και δουλοπρεπές πολιτικό προσωπικό της Αθήνας…

«Δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή για διάφορους λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η κακή πρόθεση της Τουρκίας, να επιβάλει τον εαυτό της ως μέρος στη Λιβύη για να νομοθετήσει το παράνομο Μνημόνιο. Η Λιβύη είναι για τους Λίβυους»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου