Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Αρκετά με τον καθωσπρεπισμό και την πολιτική υποκρισία

Δεν υφίσταται ούτε «πραξικόπημα», ούτε «σκάνδαλο», ούτε «εκτροπή». Λες και υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία σήμερα στο Λονδίνο που να θέλει να κάνει ξαφνικά ό,τι δεν έκανε τα προηγούμενα τρία (και βάλε) χρόνια...

Ο Μπόρις Τζόνσον κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο ψηφίστηκε

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε ακριβώς αυτό για το οποίο ψηφίστηκε. Δεν υφίσταται ούτε «πραξικόπημα», ούτε «σκάνδαλο», ούτε «εκτροπή». Ό,τι είναι νόμιμο άλλωστε, δεν είναι απαραιτήτως και ηθικό.

Ξαφνικά άρχισαν όλοι να κόπτονται για τον ρόλο του βρετανικού κοινοβουλίου που θα μπορούσε, λένε, εάν είχε περισσότερο χρόνο, να...
θέσει εμπόδια σε ένα σκληρό Brexit λίγες εβδομάδες πριν την καταληκτική προθεσμία της 31ηςΟκτωβρίου. Λες και υπάρχει κοινοβούλιο σήμερα στο Λονδίνο, με τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων, που να μπορεί ή να θέλει να ορθώσει ανάστημα σε ένα σκληρό Brexit. Να κάνει, δηλαδή, ξαφνικά μέσα σε ολίγες εβδομάδες, ό,τι δεν έκανε τα προηγούμενα τρία (και βάλε) χρόνια.
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενοΓια ποιο ακριβώς κοινοβούλιο μιλάμε; Για εκείνο του Τζέρεμι Κόρμπιν και των Εργατικών που ακόμη δεν έχει στην πραγματικότητα καταλάβει κανείς εάν λένε ως κόμμα «ναι» ή «όχι» στο Brexit.  Ή μήπως για εκείνο που είχε απορρίψει κατά συρροή στις αρχές του 2019 (όχι μία αλλά συνολικά… τρεις φορές, με σκορ 432-202, 391-242 και 344-286) το (εγκεκριμένο μάλιστα και από τους Ευρωπαίους) σχέδιο της Τερέζα Μέι για ένα πιο ήπιο Brexit. Ή μήπως μιλάμε για το κοινοβούλιο των κυβερνώντων Τόρις που μόλις πριν ένα μήνα εξέλεξαν τον Μπόρις Τζόνσον, έναν δηλωμένο θιασώτη στου σκληρού Brexit, στην ηγεσία της παράταξης.
Για να επανέλθουμε, λοιπόν, στο θέμα… Ο Μπόρις Τζόνσον κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο ψηφίστηκε. Και όταν αποφασίζει να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου, το κάνει επειδή το βρετανικό σύνταγμα του δίνει το σχετικό δικαίωμα. Και η Βασίλισσα που το έδωσε το πράσινο φως, δεν θα μπορούσε στην πραγματικότητα να του πει «όχι», «απολίτικη» γαρ,  γιατί απλούστατα δεν είναι αυτός ο ρόλος της.  
Ευρωσκεπτικιστής από τα γεννοφάσκια του (κάποιοι αποδίδουν μάλιστα τον ευρωσκεπτικισμό του στα άσχημα παιδικά χρόνια που εκείνος πέρασε στο Βέλγιο ως γόνος Βρετανού «ευρωκράτη» των Βρυξελλών), ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι θα φέρει ένα σκληρό Brexit και το φέρνει, ή τουλάχιστον το πλέον το προσεγγίζει απειλητικά.
Η κίνησή του το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πυροδοτήσει εξελίξεις. Διότι όταν τα πράγματα οδεύουν στα άκρα, οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται πλέον να πάρουν θέση χωρίς «ναι μεν, αλλά».
Άσπρο ή μαύρο; Ναι ή όχι; Εδώ και τώρα, γιατί ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Ας τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις και ας κριθούν. Διότι το τσίρκο που ακούει στο όνομα «διαπραγμάτευση γύρω από το Brexit» παρακράτησε… Και αν τελικώς καταλήξει σκληρό και άτακτο… τότε τι να κάνουμε παιδιά… αυτά έχουν οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα… τουλάχιστον στις χώρες που επιλέγουν να σέβονται τα όποια, αμφιλεγόμενα ή καταστροφικά, αποτελέσματά τους. Μην κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου