Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Σε πλήρη εφαρμογή σχέδιο ελέγχου της Κύπρου: Ισλαμοποίηση των κατεχομένων από τον Ερντογάν

Σε ένα πλάνο περαιτέρω αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων, καθιστώντας ήδη μειοψηφία τους Τουρκοκυπρίους και ισλαμοποίησης της περιοχής, εργάζεται η Άγκυρα...

President and AK Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at the Samsun Provincial Congress of the Justice and Development (AK) Party. Photo via Turkish Presidency

του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η Άγκυρα παράλληλα με τις κατά καιρούς διαδικασίες διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό κινείται βαθμηδόν για εφαρμογή του λεγόμενου σχεδίου Β’, το οποίο, όπως αποδεικνύεται, είναι ο βασικός σχεδιασμός. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μεταφορά εποίκων, η παραχώρηση της λεγόμενης υπηκοότητας του ψευδοκράτους, συνεχίζονται με...
συστηματικό τρόπο μετά από εντολές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση της Άγκυρας, που έχει διαβιβαστεί στο κατοχικό καθεστώς, είναι την περίοδο αυτή να παραχωρηθούν 26.500 «υπηκοότητες». Κάποιες έχουν ήδη παραχωρηθεί και το σχέδιο προχωρεί προς την ολοκλήρωση. 

Οι Τουρκοκύπριοι σήμερα υπολογίζονται στους 120.000 ενώ μέχρι το 2016 είχαν εξασφαλίσει «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους 100.000 έποικοι, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες τους τελευταίους μήνες, από το 2016 μέχρι και το τέλος του 2017, παραχωρήθηκαν 12.000 νέες «υπηκοότητες», οι οποίες πολλαπλασιάζονται καθώς αυτόματα παραχωρούνται και σε μέλη της οικογένειας. Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος αριθμός του ντε φάκτο πληθυσμού των κατεχομένων, υπολογίζεται πως το τέλος του 2017 οι διαμένοντες είναι γύρω στις 351.000, γεγονός που καθιστούν τους εκ Τουρκίας πλειοψηφία στην κατεχόμενη Κύπρο. 

Με τους πιο συντηρητικούς αριθμούς οι έποικοι υπολογίζονται στις 230.000. Στα κατεχόμενα υπολογίζεται ότι σήμερα διαμένουν γύρω στους 60.000 ξένους εργάτες, η πλειοψηφία των οποίων είναι εκ Τουρκίας. Επίσης, στα κατεχόμενα φοιτούν, με βάση τελευταία στοιχεία, 101.000 φοιτητές. Εξ αυτών οι μη Τουρκοκύπριοι υπολογίζονται στους 75.000-80.000 και οι εκ Τουρκίας γύρω στις 50.000. 

Είναι σαφές πως η μεταφορά πληθυσμού από την Τουρκία συνεχίζεται και γίνεται σε συνδυασμό με τη συστηματική  προσπάθεια ισλαμοποίησης των κατεχομένων. Έγγραφο που ετοιμάσθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλεται η ισλαμοποίηση των κατεχομένων και το σχέδιο εξαφάνισης βασικά των Τουρκοκυπρίων. Σημειώνεται ότι σήμερα στα κατεχόμενα υπάρχουν 162 σχολεία και 212 τζαμιά. Τα τελευταία 17 χρόνια στα κατεχόμενα κτίστηκαν 46 νέα τζαμιά, ενώ από το 1974 ανεγέρθησαν μόνο 15 σχολεία. 

Την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό πως μεταφέρονται συνεχώς ιμάμηδες από την Τουρκία στα κατεχόμενα «για να καλύψουν τα κενά». Επί τούτου σημαντική και έντονη αντίδραση δεν υπάρχει, πλην αυτής που προέρχεται από τη Συντεχνία των Τ/κ Δασκάλων, η οποία διαμηνύει πως «δεν θα δεχτεί η θρησκεία να γίνει πολιτικό όργανο, ούτε η εκπαίδευση να καταστεί θρησκευτικό εργαλείο». 

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαπιστώνει, επίσης, πως γίνονται κινήσεις ενσωμάτωσης των κατεχομένων. Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Τονίζεται ιδιαίτερα πως, πέρα από την εξάρτηση που δημιουργείται και το γεγονός ότι έχουν περάσει στην ιδιοκτησία της Τουρκίας οι υδάτινοι πόροι της κατεχόμενης περιοχής, η γη που τοποθετήθηκαν οι αγωγοί ενώ η διαχείριση ανήκει στον κρατικό οργανισμό της Τουρκίας. Σε σχέση με το νερό, η τ/κ εφημερίδα Κίπρις Πόστασι, ημερομηνίας 13 Μαρτίου 2018, αναφέρει σε δημοσίευμά της πως το νερό που φθάνει με υποθαλάσσιο αγωγό από την Τουρκία στα κατεχόμενα, λόγω των προβλημάτων στις υποδομές, δεν χρησιμοποιείται ακόμα ως πόσιμο. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι κατά το 2017 εισήχθησαν από την Τουρκία στα κατεχόμενα 22.590 τόνοι εμφιαλωμένου νερού. Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις, Ρετζέπ Άκνταγ, είχε δηλώσει πως «πίνουν πολύ ποιοτικό νερό. Αλλά ήταν ελλιπής η υποδομή των δήμων. Πρέπει να ολοκληρωθούν αυτά. Το 40% του νερού που αποστέλλεται χρησιμοποιείται ως πόσιμο. Το υπόλοιπο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στις πεδιάδες της Μεσαριάς και της Μόρφου…».  Άλλα λέγει ο Τούρκος αξιωματούχος και διαφορετικά το δημοσίευμα. Το σίγουρο είναι πως έχουν προβλήματα με τη μεταφορά του νερού. 

Γίνεται, επίσης, στο έγγραφο του ΥΠΕΞ αναφορά στους σχεδιασμούς για μεταφορά ηλεκτρισμού. Υπενθυμίζεται πως το έργο αυτό εξαγγέλθηκε, πλην όμως δεν δόθηκε, τουλάχιστον δημόσια, συνέχεια από τότε. Είναι σαφές πως διαμορφώνεται ένα σκηνικό πλήρους τουρκοποίησης των κατεχομένων με συγκεκριμένες ενέργειες που δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες. Από τη μια είναι η συστηματική μεταφορά εποίκων στα κατεχόμενα, που βασικά γίνεται από τη δεκαετία του ’70 και παράλληλα οι κινήσεις σε δύο επίπεδα, που αφορούν την ισλαμοποίηση των κατεχομένων και τη βαθμηδόν ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Είναι προφανές πως αυτό προδήλως επηρεάζουν και το Κυπριακό ενώ στη μεγάλη εικόνα πρέπει να τοποθετηθούν και οι κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Όλα μαζί εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και αφορούν από τη μια, την επέκταση της κατοχής στη θάλασσα και από την άλλη, τη δημιουργία νέων δεδομένων επί του εδάφους. 

Είναι σαφές πως το νέο «οικονομικό πρωτόκολλο» Τουρκίας – ψευδοκράτους, που θα καλύπτει την τριετία 2019-2021, θα είναι αρκούντως αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα τόσο στα θέματα δομής όσο και τα υπόλοιπα ζητήματα, που συνδέονται με την εκπλήρωση των τουρκικών σχεδιασμών. 

Ο ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, Η ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ Τ/Κ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 
Στην τελευταία συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντιπροσωπεία της ψευδοκυβέρνησης, υπήρξε έντονη συζήτηση για το θέμα του πληθυσμού. Ο Ερντογάν επέμεινε στο θέμα αύξησης του πληθυσμού των κατεχομένων, θέτοντας ως στόχο να αποτελεί η τουρκική παρουσία πλειοψηφία έναντι των Ελληνοκυπρίων. Η μόνη οδός που βλέπει ο Τούρκος Πρόεδρος είναι η μαζική μεταφορά εποίκων και η «πολιτογράφησή» τους στο ψευδοκράτος. Στη συζήτηση τέθηκε από τουρκοκυπριακής πλευράς το θέμα των Τ/κ του εξωτερικού και η προσπάθεια επαναπατρισμού τους. Ο Ερντογάν δεν παρουσιάσθηκε αρνητικός, τους υπέδειξε ωστόσο να βιαστούν. Γι’ αυτό και όπως προκύπτει και από δηλώσεις Οζερσάι, διαμορφώνονται κίνητρα επαναπατρισμού. 

Πολιτική αποίκησης των κατεχόμενων 
Η δημογραφική αλλοίωση του νησιού αποτέλεσε στρατηγικό στόχο της Άγκυρας από τη δεκαετία του ’70, όταν μετά την εισβολή στήθηκαν στην Τουρκία γραφεία για τη μεταφορά κουβαλητών στα κατεχόμενα. Οι μεθοδεύσεις αυτές προωθήθηκα συστηματικά, αρχικά αθόρυβα και στη συνέχεια με πρακτικές επιβολής τετελεσμένων. Πρώτα για να μπορέσουν να καλύψουν τα μεγάλα κενά που δημιουργούνταν (να δουλέψουν εργοστάσια, χωράφια και να γεμίσουν τα σπίτια των Ελληνοκυπρίων). Λίγο αργότερα, η μεταφορά συνιστούσε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό ανατροπής των δημογραφικών δεδομένων στο νησί και μια ακόμη μέθοδος ελέγχου. 


Αυτή η πολιτική, η οποία εφαρμόζεται από το 1974 και έγινε ακόμα πιο αισθητή από 2000 και μετά, αποτελεί μέρος της πολιτικής αποίκησης του βόρειου τμήματος της Κύπρου με στόχο την ενσωμάτωσή του στην Τουρκία. Το 1975 μέχρι το 1979 μεταφέρθηκαν 35.000 έποικοι στα κατεχόμενα. Το δεύτερο κύμα ήταν τη δεκαετία του ’80, με άλλους 35.000 ενώ μεγάλος αριθμός κουβαλητών μεταφέρθηκε μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Υποτίθεται ότι στα πλαίσια των συνομιλιών έχει συμφωνηθεί πως πολίτες της Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου θα είναι 1.023.000. Την ιθαγένεια θα έχουν 803.000 Ελληνοκύπριοι και 220.000 Τουρκοκύπριοι. Το εάν ισχύει αυτό σήμερα, είναι ένα ζήτημα που θα επιβεβαιωθεί όταν και όποτε επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου