Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Όταν άγονται και φέρονται

Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μην ασκεί εξουσία. Δεν επιβιώνει κυβέρνηση που δεν θα αποδειχθεί πως είναι αποφασιστική στην υλοποίηση των όσων δεσμεύτηκε να πράξει. Να είναι απόλυτα συνεπής στην διακυβέρνησή της...
του Θεμιστοκλή Συμβουλόπουλου
Ιδιαίτερα αν η κυβέρνηση αυτή αναλάβει διά της θελήσεως της μεγάλης πλειοψηφίας να ανατρέψει εκ βάθρων το υπάρχον οικονομικοπολιτικό σύστημα και να οδηγήσει την χώρα σε ασφαλές λιμάνι. Χρειάζεται την εξουσία; Αναμφισβήτητα, αφού ο ίδιος ο λαός με την βούλησή του έχει θέσει θέμα αλλαγής των συσχετισμών δύναμης, ισχύος, άρα και εξουσίας προς όφελός του. Η ίδια η μετάβαση σε εθνικό-κρατικό νόμισμα η έξοδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ, απηχεί τις αλλαγές αυτές. 

Μια τέτοια κυβέρνηση ουσιαστικά αναλαμβάνει να σχηματοποιήσει την βούληση του λαού που συνειδητά ή ασυνείδητα θέτει ζήτημα εξουσίας.

Η εξουσία μιας τέτοιας κυβέρνησης δεν είναι καταπιεστική απέναντι στον λαό. Εκφράζει την βούλησή του, ασκείται υπέρ αυτού και πηγάζει από αυτόν. Είναι εξουσία που παράγει θετικά αποτελέσματα, στην κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, στην... κοινωνική χειραφέτηση στο επίπεδο της επιθυμίας και της γνώσης. 
Εξουσία καταπιεστική θα είναι απέναντι σε όσους την κατείχαν μέχρι τα πριν και στο ανατραπέν καθεστώς τους. Σε όσους οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και το ξεπούλημα των χρυσαφικών της. Σε αυτούς και στην παρασιτική τάξη τους, θα είναι αμείλκτη.

Μια τέτοια εξουσία δεν στήνει καταπιεστικά καθεστώτα. Αναλαμβάνει να υλοποιήσει εξειδικεύοντας στην πράξη, την πορεία προς μια ελεύθερη πατρίδα, εθνικά κυρίαρχη. Νομιμοποιείται από τον λαό και νομιμοποιεί με την σειρά της ένα μεταβατικό καθεστώς που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να παράξει όσο χρειάζεται θεμελιωμένα, πλήρως αποδεχτό και καθιερωμένο σύστημα θεσμών, αξιών και αντιλήψεων. Δεν μπορεί να επιβάλει καθεστώς. Διαμορφώνει όμως τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για να μεταβεί και εν τέλει να καταλήξει μαζί με τον λαό σε ένα καινούργιο αποδεχτό και καθιερωμένο σύστημα θεσμών, αξιών και αντιλήψεων, θεμελιωμένο στην πραγματική δημοκρατία. Ενα δημοκρατικό, λαοκρατικό καθεστώς.
Το αν θα είναι συνεπής, θα κριθεί. Το αν θα εξυπηρετήσει τον σκοπό της, και διατηρήσει τους νέους συχετισμούς δύναμης και εξουσίας υπέρ του λαού είναι αλλού παπά ευαγγέλιο και μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Σε κάθε περίπτωση όμως, μια τέτοια κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει και να εξειδικεύσει την πρόταση εξουσίας που μπαίνει από τον ίδιο τον λαό. 
Για αυτό η δημοκρατική πατριωτική εξουσία είναι το ζητούμενο.
Για να μην τρελαθούμε δηλαδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου