Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Τσάμικο εθνικιστικό παραλήρημα ενόψει των εκλογών στην Αλβανία: Μίσος για την Ελλάδα

Ενώ τα Τίρανα προκαλούν με την πέτρα από τις Φιλιάτες ως σύμβολο της «σκλαβωμένης Τσαμουριάς» τοποθετημένη στην Πλατεία Σκεντερμπεη, κορυφώνεται συγχρόνως στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου η καμπάνια του κόμματος των Τσάμηδων, ώστε με ατζέντα εναντίον της Ελλάδας αλλά και υπερ της Μεγάλης Αλβανίας να αναδειχθούν σε ρυθμιστικό παράγοντα των εξελίξεων... 

File Photo: Lulzim Basha, leader of Albanian opposition Democratic Party addresses protesters during an anti-government rally in front of the government building in Tirana, Albania. EPA, MALTON DIBRA

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Και αυτή η ανθελληνική εθνικιστική καμπάνια ξεδιπλώνεται όταν η ελληνική μειονοτητα βρέθηκε να εκπροσωπείται από την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Ντούλε όχι πλέον με το αυτόνομο ψηφοδέλτιο του ΚΕΑΔ αλλά ενταγμένου στο ψηφοδέλτιο Αυλώνας του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου...
στο ίδιο ψηφοδέλτιο έχει βρεθεί και ο Τσάμης Ν. Ταχίρι (που αποχώρησε από το κόμμα των Τσάμηδων), δίνοντας έτσι την ευκαιρία για αρνητικά σχόλια και συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον του ΚΕΑΔ και του κ. Ντουλε από τον ίδιο τον Ε. Ράμα. 

Το Τσάμικο αποτελεί πλέον μέρος της Αλβανικής Αλυτρωτικής ατζέντας και σε αυτό συμβάλλει η παρουσία του κόμματος των Τσάμηδων και η διεκδίκηση σταθερής εκπροσώπησης του στην Αλβανική Βουλή. Σε συνεντεύξεις του ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων Σ. Ιντρίζι παρουσιάζει ένα πραγματικό ανθελληνικό μανιφέστο δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα συμπράξει με όποια κυβέρνηση σχηματισθεί με μοναδικό όρο για συνεργασία την προώθηση του «Τσάμικου». Ο κ. Ιντρίζι στοχεύοντας τις εθνικιστικές ψήφους, δήλωσε ότι το κόμμα του θεωρεί αναγκαία την «Εθνική Ένωση» (σ.σ. είναι το πλαίσιο της Μεγάλης Αλβανίας) η οποία, όπως είπε, πρέπει να επιτευχθεί με …δημοκρατικά μέσα και όχι με ένοπλο αγώνα. Δεν διευκρίνισε φυσικά το πως θα γίνει αυτή η αλλαγή συνόρων χωρίς ένοπλη βία. 

Ο Αλβανός εθνικιστής περιέγραψε τα «επιτεύγματα» του κόμματος του συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά: την έκδοση Ψηφίσματος για το Τσάμικο από την Αλβανική Βουλή, την εισαγωγή του Τσάμικου στο πρόγραμμα των κυριότερων κομμάτων στην Αλβανία, την διεθνοποίηση του Τσάμικου, την πρόσληψη βρετανικού δικηγορικού γραφείου για την συγκρότηση φάκελου με προτάσεις για την επίλυση του Τσάμικου και την διαμόρφωση φακέλου με τις «μαρτυρίες επιζώντων της “γενοκτονίας” των Αλβανών της Τσαμουριάς, καθως και με τις περιουσίες που «άρπαξε το Ελληνικό κράτος μετα την …γενοκτονία». Ο κ. Ιντρίζι μάλιστα θεωρεί δικό του κατόρθωμα ότι το Τσάμικο έφθασε στις Βρυξέλλες και ότι με την παρέμβαση του κόμματος του η διοικητική μεταρρύθμιση στην Αλβανία έγινε με τέτοιο τρόπο που «αποφεύχθηκε η δημιουργία Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία», ενώ συνέβαλε στην δημιουργία του Δήμου Κονίσπολης ως …Δήμου Τσαμουριάς! 

Ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων Σπεχτίμ Ιντρίζι έχει θέσει στόχο τις επτά έδρες σε Φιερι, Αυλώνα, Τίρανα, Ελμπασάν, Δυρράχειο, Σκόδρα, Ντιμπρα και Κορυτσά, επιδιώκοντας να αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα την επομένη των εκλογών. Ο κ. Ιντριζι δήλωσε ότι θα συζητήσει με το Κόμμα που θα αναδειχθεί πρώτο για να το υποστηρίξει τον σχηματισμό κυβέρνησης, με αντάλλαγμα την προώθηση του «Τσάμικου» και την δημιουργία υπουργείου Διασποράς. Ο Ιντρίζι κάλεσε τους Αλβανούς να ψηφίσουν Κόμμα των Τσάμηδων, το μόνο που αγωνίζεται για την «Υπόθεση της Τσαμουριάς» και για την «Εθνική Ένωση των Αλβανών». Αν και είναι μάλλον φιλόδοξοι οι στόχοι που εχει θέσει, σε περίπτωση επανεκλογής του Ράμα θεωρείται δεδομένη η συνεργασία τους ακόμη κι αν δεν είναι απαραίτητοι οι βουλευτές του κόμματος των Τσάμηδων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Και για να πλήξει φυσικά τον Τσάμη πρώην συνεργάτη του, Ντασαμίρ Ταχίρι που συμμετέχει στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΔΚ στην Αυλώνα στην 5η θέση εστίασε την κριτική του στο γεγονός ότι τοποθετήθηκε κάτω από τον πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ Β. Ντουλέ που βρίσκεται στην 3η θέση, ο οποίος όπως είπε «εχει προσβάλλει τους Αλβανούς της Τσαμουριάς και στην Βουλή ήταν ο Ταχιρι που τον συγκράτησαν με δυσκολία για να μην ασκήσει βία στον Ντούλε με τον οποίο τώρα βρέθηκε στο ίδιο ψηφοδέλτιο». Ο Ταχίρι από την πλευρά του δηλώνει περήφανος που εκπροσωπεί τους Τσάμηδες αλλά δηλώνει ότι είναι «δεξιός» ενώ το κόμμα του Ιντρίζι είναι «αριστερό» και για τον λόγο αυτό εχει αποχωρήσει. Μέσα σε αυτό το κλίμα τα εθνικιστικά κηρύγματα, που στοχοποιούν και την Ελλάδα αλλά και την Ελληνική Εθνική Μειονοτητα έχουν ενταχθεί στην προεκλογική ατζέντα, ενώ το Τσάμικο είναι πλέον θέμα που προωθείται όχι μόνο από το μικρό κόμμα του κ. Ιντρίζι αλλά από όλες τις πολιτικες δυνάμεις της Αλβανίας και αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να το εχει υπόψη της η Αθήνα πριν προχωρήσει σε κινήσεις στήριξης του ενός η του αλλού Αλβανού ηγέτη..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου