Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Στον αέρα και το παραμύθι για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Στον αέρα παραμένει η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μετά και τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup που αποφεύγει να επιλύσει συνολικά το ζήτημα του χρέους...
   
Στον αέρα η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE: 
1. Η ολοκλήρωση της...
δεύτερης αξιολόγησης, και 

2. να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. 

Μόνο που το χθεσινό Eurogroup δεν μπόρεσε να γεφυρώσει τις διάφορες Ελλάδος - θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης και πλέον το νέο χρονικό ορόσημο για συμφωνία είναι αυτό του Eurogroup της 23ης Ιανουαρίου. 

Ενδιάμεσα τα κλιμάκια των... θεσμών θα βρεθούν ξανά στην Ελλάδα προκειμένου να διαβουλευθούν με τις ελληνικές αρχές τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και τις αλλαγές στα εργασιακά. 

Επίσης η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν κρίνεται προς το παρόν αρκετή για να θεωρηθεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο από την ΕΚΤ και να επιτρέψει έτσι τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE. Αυτό τουλάχιστον διαμήνυαν πηγές από τη Φρανκφούρτη που ζητούσαν «κάτι περισσότερο». Στο πλαίσιο αυτό πιθανόν η ΕΚΤ να ζητήσει κάποιου είδους δεσμεύσεις απ' το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών για τα μεσοπρόεθσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο χρέος εάν αυτό είναι απαραίτητο. 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει όμως ότι μια περαιτέρω συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους μπορεί να γίνει μόνο όταν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας, τον Αύγουστο του 2018. Εάν αυτή η θέση επικρατήσει η ασάφεια που την περιβάλει είναι εξαιρετικά μεγάλη για να επιτρέψει στην ΕΚΤ να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου