Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Λιβύη: Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε αεροπορική βάση και διεθνές αεροδρόμιο Και η Σύρτη υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης

Οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Σύρτης μετά την αποχώρηση, το βράδυ της Πέμπτης, των μαχητών του συνασπισμού της Φατζρ Λίμπια ("Αυγή της Λιβύης"), όπως ανέφερε την Παρασκευή ένας εκπρόσωπος της τζιχαντιστικής οργάνωσης...



Η αεροπορική βάση Αλ Καρνταμπίγια, όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της Σύρτης, είναι το πρώτο αεροδρόμιο που καταλαμβάνει το ΙΚ αφότου δραστηριοποιήθηκε στη Λιβύη.

Η βάση «έπεσε στα χέρια της οργάνωσης ΙΚ»  επιβεβαίωσε ο...
Μοχάμεντ Αλ Σάμι, ένας αξιωματούχος που πρόσκειται στη Φατζρ Λίμπια. Το ΙΚ σε μήνυμά του είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι ελέγχει το αεροδρόμιο.

Ο Σάμι είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύτηκαν μια επιχείρηση αναδίπλωσης των στρατιωτών που είχαν αναλάβουν να προστατεύουν τον τομέα, διείσδυσαν σ' αυτόν και τον κατέλαβαν. Η βάση εκκενώθηκε πλήρως από τα στρατεύματα της Φατζρ Λίμπια.

Το ΙΚ ελέγχει από τον Φεβρουάριο μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή της Σύρτης, όπως την κοινότητα Νουφλίγιεχ που έχει εξελιχθεί σε προπύργιό του.

Η Φατζρ Λίμπια, ένας συνασπισμός ισλαμιστικών οργανώσεων που κατέλαβε την Τρίπολη τον Αύγουστο του 2014, είχε αναθέσει στο «Τάγμα 166» να υπερασπιστεί τη Σύρτη, μια πόλη που απέχει 450 χιλιόμετρα ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας.

Από την πλευρά του, το ΙΚ ανέφερε μέσω του Twitter ότι «σφοδρές μάχες» διεξήχθησαν με τους στρατιώτες της Φατζρ Λίμπια «σε όλους τους τομείς της Σύρτης».

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή, το 2011, του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Μετά την κατάληψη της Τρίπολης από τη Φατζρ Λίμπια η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση καθώς και το εκλεγμένο κοινοβούλιο αυτοεξορίστηκαν στα ανατολικά της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου