Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ (ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ) ΜΕ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ" ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ

Τη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα με «αριστερούς» αστερίσκους αποφάσισε το Ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες με την εκλογή -με αρκετά λευκά, πάντως- του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία και νέας Κεντρικής Επιτροπής... 

Και τούτο διότι οι 3.500 σύνεδροι, εγκρίνοντας ουσιαστικά με μεγάλη πλειοψηφία την πολιτική απόφαση που εισηγήθηκε η ηγεσία, «δεσμεύτηκαν» ότι το κόμμα δεν θα αμφισβητήσει το σύνολο του χρέους, άρα δεν θα το καταργήσει μονομερώς, ενώ... 


Θα επαναδιαπραγματευτεί τις δανειακές συμβάσεις (δεν θα τις ακυρώσει) πραγματοποιώντας παράλληλα λογιστικό έλεγχο. Μάλιστα, «ομολόγησαν» ότι σκοπός τους είναι η παραμονή στο ευρώ, ωστόσο θα αντιμετωπίσουν -όπως αναφέρεται- «απειλές και εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με τη δυσμενέστερη εξέλιξη, σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».

Επιπροσθέτως, σκιές υπάρχουν στην απόφαση του Συνεδρίου αναφορικά με τις υποτιθέμενες κρατικοποιήσεις των τραπεζών, όταν «ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας». Αν και στην πολιτική απόφαση αναγράφεται ότι το τραπεζικό σύστημα θα τεθεί υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Δημοσίου, με ριζική τροποποίηση της λειτουργίας του, εντούτοις απερρίφθη η τροπολογία του Αριστερού Ρεύματος, όπου εξειδικεύονταν περισσότερο ο τρόπος που κάτι τέτοιο θα γινόταν πραγματικότητα.

Την ίδια ώρα, δόθηκε άτυπη παράταση στις συνιστώσες προκειμένου να αυτοδιαλυθούν. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από κάποιους ως οπισθοχώρηση από την πλευρά Τσίπρα μετά και τις «μάχες» με τον Μανώλη Γλέζο και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Οσες εκ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ δεν το αποφάσισαν, δεσμεύονται να παύσουν την ξεχωριστή δημόσια δράση, ώστε να δοθεί έμφαση στην ενιαία δράση, στις κοινές εμφανίσεις χωρίς ξεχωριστή παρουσία, στη βάση των καταστατικών αρχών και των συλλογικών αποφάσεων του ενιαίου κόμματος. Είναι λογικό να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες αποφάσεις από τις συνιστώσες» αναφέρεται χαρακτηριστικά, δίχως ωστόσο να γίνεται σαφές το ακριβές διάστημα. Πάντως, άτυπα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μιλούν για περίπου δυο με τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου