Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΔΩ ΚΥΡΙΕ??? ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ???

Γενική απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα δύο από τα μεγαλύτερα τουρκικά συνδικάτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών... 

Αίτημα της απεργίας ο «άμεσος τερματισμός της αστυνομικής βίας». Την ίδια ώρα, η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να ζητήσει «επείγουσα επέμβαση» από πλευράς Συμβουλίου. Οι συγκρούσεις στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας συνεχίστηκαν και το βράδυ της Κυριακής. Αμετακίνητος ο Τούρκος πρωθυπουργός. Συνεχίζεται η πόλωση.

Σε απεργία έχουν καλέσει τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα για τη Δευτέρα, αντιδρώντας στην άγρια αστυνομική καταστολή του Σαββάτου. Στην απεργία παίρνουν μέρος και οι ενώσεις γιατρών και μηχανικών.  Τη νύχτα προς Δευτέρα, αστυνομικοί στην Κωνσταντινούπολη...


Ορισμένοι με πολιτικά και γκλόμπ όπως αναφέρει το Reuters, έριχναν δακρυγόνα και κυνηγούσαν ομάδες νεαρών με καλυμμένα πρόσωπα που τους πετούσαν πέτρες. Ελικόπτερα της αστυνομίας είχαν επιστρατευτεί με τις οδομαχίες να συνεχίζονται στα στενά και την αστυνομία να παρεμποδίζει τη συγκέντρωση των διαδηλωτών.

Το τουρκικό πρακτορείο Dogan ανέφερε ότι δεκάδες διαδηλωτές προσήχθησαν χθες στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλοι 70 περίπου στην Άγκυρα.

Ο ιατρικός σύλλογος της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι μία 20χρονη γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στην τουρκική πρωτεύουσα, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από κάνιστρο δακρυγόνου.

Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος καταδίκασε την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική αυτή έκθεση των ανθρώπων στα χημικά.
 
Αμετακίνητος Ερντογάν
Μιλώντας πάντως την Κυριακή ενώπιον υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησής του. Αναφερόμενος στην έφοδο της τουρκικής αστυνομίας στο πάρκο Γκεζί το βράδυ του Σαββάτου, για την απομάκρυνση των διαδηλωτών που παρέμεναν για 18 ημέρες στο σημείο, τόνισε ότι έκανε το καθήκον.

Ο Ερντογάν αρνήθηκε πως είναι δικτάτορας και υποσχέθηκε πως θα βρει «όλους αυτούς που έσπειραν τον τρόμο στους δρόμους». Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχιστούν οι συγκεντρώσεις του κόμματός του υπό τον γενικό τίτλο «σεβασμός προς τη λαϊκή βούληση». Όπως είπε, στις 22 και 23 Ιουνίου θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Ερζουρούμ και τη Σαμψούντα.
  Γερμανία: Να σεβαστεί η Τουρκία τα δικαιώματα των διαδηλωτών
Στο μεταξύ, το Βερολίνο κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να εκφράζονται, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας στέλνει με την «ατυχή συμπεριφορά της (...) άσχημα μηνύματα».

«Η γερμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την προειδοποίησή της: η ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένες, οι ειρηνικοί πολίτες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Σε άλλο μήνυμά του μέσω του Twitter ο κ. Ζάιμπερτ ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος στην Τουρκία, προσθέτοντας πως «η γερμανική κυβέρνηση καλεί εκ νέου όλα τα μέρη να επιδείξουν σύνεση».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι «η τουρκική κυβέρνηση έστειλε με την ατυχή συμπεριφορά της μηνύματα εντελώς λαθεμένα, από την μια στην ίδια της τη χώρα, κι από την άλλη σε όλο τον κόσμο και επίσης σε εμάς, στην Ευρώπη».

«Αυτές τις τελευταίες ημέρες είχαμε ελπίσει ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωνόταν», επισήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος χαρακτήρισε οπισθοδρόμηση για την Τουρκία την κλιμάκωση των επεισοδίων βίας.

«Αναμένω από την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλλει στον κατευνασμό (. . .) και ότι θα κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτών οι οποίοι επιθυμούν να ασκούν το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν», ανέφερε σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας ZDF. Πρόσθεσε πως «όταν γίνονται διαδηλώσεις, αυτό αποτελεί ένδειξη (της ύπαρξης) μιας ώριμης κοινωνίας των πολιτών», για να επισημάνει ότι «δεν πρέπει να τρομάζουμε εξαιτίας αυτού, πρέπει να χαιρόμαστε».

Σημειώνεται ότι στη Γερμανία φιλοξενείται η μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και χθες σημειώθηκαν διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αντιτιθέμενους στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου