Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΕΓΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΙΟΝΙΑ

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.Τραπεζίτες εγκαλούν τα πολιτικά τους πιόνια για λάθος χειρισμούς που πιθανό θα θίξουν τα συμφέροντά τους.Ταυτίζουν δημόσια τράπεζες και συγκυβέρνηση λέγοντας: "Η κυβέρνηση θα πρέπει να προστατέψει τις τράπεζες.Μην αυτοπυροβοληθείτε κύριοι της Κυβέρνησης."...

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο αποτυπωνονται όλα τούτα σήμερα σε γνωστή οικονομική ιστοσελίδα. Απολαύστε το:  


Σαμαράς και Στουρνάρας φέρουν τεράστια ευθύνη για διάλυση του ελληνικού banking - Θα είναι η απόλυτη καταστροφή αν υποχρεώσουν τις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους - Να εξαιρεθούν οι τράπεζες από το φιάσκο

Σαμαράς και Στουρνάρας φέρουν τεράστια ευθύνη για την διάλυση του ελληνικού banking καθώς από τις κινήσεις τους έως τώρα δείχνουν να μην έχουν κατανοήσει τις άκρως αρνητικές επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει με τις αποφάσεις τους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Α. Σαμαράς και ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας αν υποχρεώσουν τις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στο PSI θα πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή των ελληνικών τραπεζών 1)γιατί όλες οι τράπεζες - πλην της Alpha - θα εμφανίζουν αρνητική καθαρή θέση 2)αυτό σημαίνει ότι κανείς μέτοχος δεν θα συμμετέχει στις αμκ 3)επακόλουθο θα είναι οι τράπεζες να κρατικοποιηθούν και 4)θα αλλάξουν όλες οι διοικήσεις 5)οι 440 χιλ ιδιώτες μέτοχοι θα καταστραφούν.

Το PSI προκάλεσε ζημία 74% μαζί με τις αποτιμητικές ζημίες.

Η ζημία αυτή οριακά θα βελτιωθεί με την επαναγορά αλλά θα πρόκειται για την καταστροφή του banking καθώς οι τράπεζες θα αποτιμηθούν με αρνητικά κεφάλαια.

Γιατί όμως;
Η Εθνική και η Πειραιώς ήδη αποτιμώνται με αρνητική καθαρή θέση πλην της Alpha που εμφανίζει θετική καθαρή θέση λόγω της Emporiki bank. Οι τράπεζες διαθέτουν περίπου ονομαστικής αξίας 14 δις ευρώ νέα ελληνικά ομόλογα. Τα ομόλογα αυτά αποτιμώνται στις 28 μονάδες βάσης. Ο μέσος όρος των 20 νέων ομολόγων είναι 28 μονάδες βάσης. (Ομόλογο λήξης 2023 34 με 35,5 μονάδες βάσης και ομόλογο λήξης 2042 25 με 27 μονάδες βάσης).
 
Με βάση το σχέδιο επαναγοράς το οποίο είναι μεν εθελοντικό όπως και το PSI ,  το ελληνικό κράτος μπορεί να ζητήσει ή θα ζητήσει και από τις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν ώστε να μειωθεί το χρέος.
Αν οι ελληνικές τράπεζες συμμετάσχουν και πωλήσουν στις 35 μονάδες βάσης αυτό σημαίνει ότι η νέα Εθνική και η νέα Πειραιώς θα υλοποιήσουν αμκ με αρνητικές καθαρές θέσεις.
Για να ειπωθεί ξεκάθαρα. H επαναγορά αξίζει για τις ελληνικές τράπεζες μόνο πάνω από τις 70-75 μονάδες βάσης.
Όλες οι τράπεζες πήραν νέα ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας στις 100 μονάδες βάσης που υποχώρησαν στις 19 μονάδες βάσης με βάση το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Σημειώνεται ότι με βάση το PSI οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν νέα ομόλογα στο 35% της αρχικής ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων και ομόλογα από το EFSF που αντιστοιχούσαν στο 15% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων.
Τα ομόλογα από το EFSF είναι εγγυημένα στην λήξη τους ωστόσο τα νέα ελληνικά ομόλογα έχουν υποστεί πολύ μεγάλη πτώση.
Ξεκίνησαν από τις 100 μ.β. για να υποχωρήσουν στις 19 μ.β. με βάση τον Μάρτιο του 2012.
 
Αν συμμετάσχουν στην επαναγορά τι θα υποστούν; Ας αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Η Εθνική διαθέτει ονομαστικής αξίας 3,647 δις ευρώ νέα ομόλογα. Επίσης έχει λάβει 2,059 δις ευρώ εγγυημένα ομόλογα από το EFSF. Παράλληλα διαθέτει δάνεια προς το δημόσιο λαμβάνοντας ομόλογα 763 εκατ και 387 εκατ από το EFSF.  Η Εθνική αποτίμησε τα νέα ομόλογα τον Μάρτιο του 2012 στις 19 μονάδες βάσης που σημαίνει 19% των 3,647 δις ευρώ δηλαδή 700 εκατ ευρώ.
Η Εθνική αποτιμά τα νέα ομόλογα στα 700 εκατ ευρώ  ενώ η ονομαστική τους αξία είναι 3,647 δις ευρώ.
Αν συμμετάσχει η Εθνική στην επαναγορά με τιμή π.χ. 35 μονάδες βάσης που αναφέρεται τότε το καθαρό κεφαλαιακό όφελος σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012 θα είναι επιπλέον 600 εκατ ευρώ περίπου. Το 35% στα 3,647 δις ευρώ ισούται με 1,27 δις ευρώ. Αφαιρώντας ήδη τα 700 εκατ που ήδη έχουν αποτιμηθεί τα ομόλογα προκύπτει το κεφαλαιακό κέρδος 600 εκατ ευρώ.
Όμως η Εθνική είχε λάβει ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,647 δις ευρώ και θα πάρει συνολικά σε κεφάλαιο 1,27 δις ευρώ που αυτό σημαίνει -2,37 δις ευρώ νέα καθαρή κεφαλαιακή ζημία για την Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική θα χρειαστεί επιπρόσθετα 2,37 δις ευρώ κεφάλαια.
Αυτό πρακτικά τι σημαίνει ότι η αρνητική καθαρή θέση της Εθνικής από 2,8 δις ευρώ θα μειωθεί στα 2,2 δις ευρώ αλλά θα παραμείνει αρνητική καθαρή θέση. Το ίδιο ισχύει και για την Πειραιώς και για την Eurobank.
Εξαίρεση σε αυτό τον καταστροφικό κανόνα αποτελεί η Alpha bank που διαθέτει 2,1 δις ευρώ ομόλογα και δάνεια ονομαστικής αξίας.
Η μόνη περίπτωση που θα άξιζε οι ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην επαναγορά θα ήταν αν οι τιμές επαναγοράς ήταν στις 75 μονάδες βάσης.
 
Στις 35 μονάδες βάσης αποτελεί επιχειρηματική αυτοκτονία.
Η Εθνική, Eurobank και Πειραιώς εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και χρήζει τεράστιας προσοχής το θέμα των ομολόγων.
Αν οι τράπεζες αποτιμηθούν με αρνητικά κεφάλαια τότε κανείς μέτοχος δεν θα συμμετάσχει για να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Σε αυτή την περίπτωση θα επέλθει κρατικοποίηση των τραπεζών και αντικατάστασης των managements.
Η συμμετοχή των τραπεζών θα είναι καταστροφική στην επαναγορά χρέους και θα πρέπει οι διοικήσεις να απορρίψουν πιθανή συμμετοχή τους.
Η επαναγορά είναι εθελοντική.
Όμως όποια τράπεζα συμμετάσχει θα έχει υπογράψει την θανατική της καταδίκη στις 35 μονάδες βάσης.
Αν δεν υπάρξει μέριμνα ώστε οι τράπεζες να περάσουν σε θετική καθαρή θέση προ ανακεφαλαιοποίησης η συμμετοχή τους στην επαναγορά θα ισούται με επιχειρηματική αυτοκτονία.
Η κυβέρνηση, ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας θα πρέπει να δουν καθαρά το πρόβλημα.
Με την επαναγορά η Ελλάδα δεν θα κερδίσει σχεδόν τίποτε ενώ θα καταστρέψει οριστικά τις τράπεζες, οι οποίες θα κρατικοποιηθούν ενώ οι μέτοχοι, οι 440 χιλ μέτοχοι θα καταστραφούν.
Αν η κυβέρνηση δεν αποτιμήσει σωστά το πρόβλημα θα έχει εγκληματήσει και θα έχει υποπέσει σε ένα ιστορικό σφάλμα.

Σε ένα ατόπημα καταστροφικό καθώς καταρρέοντας τις τράπεζες η οικονομία θα εγκλωβιστεί σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προστατέψει τις τράπεζες.Μην αυτοπυροβοληθείτε κύριοι της Κυβέρνησης. Θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο πολιτικό και επιχειρηματικό σας λάθος. Θα είναι σκέτη καταστροφή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου