Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Μίζες στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ομερτά για τον Σημίτη

Επιμελώς “ξεχασμένα” παρέμεναν εδώ και πολλά χρόνια τα στοιχεία που εμπλέκουν τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σε ύποπτες πληρωμές για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί κυβερνήσεών του... 
Πριν από λίγες ημέρες η Εισαγγελία Διαφθοράς διέταξε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας για τα στοιχεία που βάζουν τον πρώην πρωθυπουργό στο "κάδρο" του σκανδάλου με τα εξοπλιστικά. Ωστόσο εκτός από το ζήτημα της εμπλοκής Σημίτη στην υπόθεση γεννιούνται και...
πολλά ερωτήματα για τους λόγους που επί μια δεκαετία δεν είχαν αξιολογηθεί τα εν λόγω στοιχεία τα οποία ήταν σε γνώση των ελληνικών δικαστικών Αρχών αλλά έμεναν καταχωνιασμένα σε συρτάρια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real, από το 2005 ο Μισέλ Ζοσεράν, πρώην πρόεδρος της Thales, της εταιρείας που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, είχε “δείξει” με κατάθεσή του στις γαλλικές αρχές τον Κώστα Σημίτη ως αποδέκτη δωροδοκίας. Ο Ζοσεράν, που είχε κατηγορηθεί στη χώρα για υπόθεση διαφθοράς, συμφώνησε να συνεργαστεί με τις γαλλικές αρχές αποκαλύπτοντας τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας στην οποία ήταν εκείνη την περίοδο επικεφαλής προκειμένου να παίρνει έργα σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ινδία, αλλά και η Ελλάδα.
Χρειάστηκε να περάσουν 11 ολόκληρα χρόνια και να φτάσουμε στο 2016 για να ζητήσει η ελληνική Δικαιοσύνη αυτή την κατάθεση, αν και απόσπασμά της είχε λάβει πίσω στο 2005. Στο σχετικό απόσπασμα, όπως αναφέρει η Real, γινόταν σαφής αναφορά σε δωροδοκία του πρώην πρωθυπουργού προκειμένου η αμερικανική SAIC να πάρει έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το γνωστό C4I.
Στο σχετικό έγγραφο που έστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρός της Γεώργιος Ευαγγέλο ζητώντας την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία στην υπόθεση των φρεγατών, αναφέρεται πως από την έρευνα έχει προκύψει μεταξύ άλλων ότι “στις 13 - 07 - 2006  ο Εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική έρευνα βάσει δηλώσεων του Μισέλ Ζοσεράν" […] ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε στις 20-05-2006 στις γαλλικές αρχές:
“Κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2002 και στις αρχές του 2003. Από εκείνη τη στιγμή πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον κ. Λ.Ρ. πρόεδρο της ΤΗΙΝΤ (σ.σ: O Λ.Ρ ήταν υπάλληλος της Thales ενώ ο Χ.Μ, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, ήταν αντιπρόσωπος της εταιρείας).
Εκείνος μου υπέδειξε πως θα έπρεπε να προβλέψουμε μια προμήθεια της τάξης του 7% με 10% για τον υπουργό Άμυνας. Κι εκείνους μου επισήμανε πως κατά την προηγούμενη συμφωνία πώλησης των φρεγατών από την Ελλάδα επετεύχθη μια συμφωνία σχετικά με την πληρωμή την προμηθειών από τον ίδιο τον υπουργό και η εταιρεία Thales κέρδισε τον διαγωνισμό. Σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ένας άλλος ανταγωνιστής ήταν εταιρεία SAIC που υποστηριζόταν άμεσα από τον Ντικ Τσέινι. Σύμφωνα με τον Λ.Ρ. χάσαμε αυτή τη συμφωνία γιατί εμείς στοχεύσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό”.
Αντίστοιχο απόσπασμα από την κατάθεση του Μισέλ Ζοσεράν είχε αποσταλεί στις ελληνικές αρχές από το 2006. Μάλιστα τότε οι αρχές είχαν κατασχέσει έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία από την οικία του Λ.Ρ. Προκαλεί αίσθηση και πολλά ερωτήματα πως παρά τη σαφή αναφορά του Ζοσεράν, οι ελληνικές αρχές δεν έκριναν πως θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση. Σήμερα άνοιξε νέα δικογραφία για την υπόθεση, βάσει αυτών των στοιχείων, ύστερα από παραγγελία της εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Μάλιστα, δικαστικές πηγές, που επικαλείται η Real, αναφέρουν πως αν κριθεί αναγκαίο θα ζητηθούν περαιτέρω διευκρινίσεις από τον Ζοσεράν.
Το ύποπτο έμβασμα σε πρόσωπο του πολύ στενού περιβάλλοντος Σημίτη
Επιπλέον από την έρευνα, όπως γράφει η Real, διαπιστώθηκε και ένα έμβασμα offshore εταιρείας με έδρα της Μπαχάμες το οποίο εστάλη σε λογαριασμό προσώπου του πολύ στενού περιβάλλοντος του Κώστα Σημίτη. Το έμβασμα, άνω του 1 εκατ. ευρώ, ήρθε σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα όταν ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη σύμβαση του C4I και έμεινε σε αυτό μόνο για λίγες ημέρες, καθώς σε διάστημα μιας εβδομάδας, διοχετεύτηκε σε άλλο λογαριασμό σε τράπεζα της Γερμανία. Η εφημερίδα σημειώνει πως η συγκεκριμένη τράπεζα είχε ιδιωτικοποιηθεί επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη.
Αρμόδιες αρχές αναφέρουν πως η τακτική να μεταφέρεται ένα έμβασμα offshore εταιρείας στη Γερμανία με ενδιάμεση “στάση” την Ελλάδα παραπέμπει ευθέως σε μεθόδους ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ο πρώτος λόγος είναι πως οι κανόνες ελέγχου στην Ελλάδα είναι χαλαρότεροι από ό,τι στο Βερολίνο, ενώ ένας δεύτερος λόγος ενδεχομένως να είναι πως ο παραλήπτης είχε “εγγυήσεις” πως στην Ελλάδα δεν θα ελεγχθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου