Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΟΠΩΣ Η ΓΑΤΑ ΤΟ ΣΚΑΤΟ ΤΗΣ

Τη μια ήθελαν να αποφύγουν τη διερεύνηση καταγγελίας για μίζα. Την άλλη να μεταθέσουν τη συζήτηση για τις επαφές με τους Κασιδιάρηδες. Τώρα να αποφύγουν τη δικογραφία που έδειχνε «ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες» για το θέμα των ναυπηγείων...


του ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ανέστειλαν εσπευσμένα τις εργασίες της Βουλής. Μιας Βουλής την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός απαξιώνει συστηματικά εδώ...
και δύο χρόνια. Ίσως επειδή, παρακάμπτοντάς την, απαξιώνοντάς την και εξευτελίζοντάς την διαρκώς, σιχαίνεται πλέον και ο ίδιος να τη βλέπει.

Οι αφελείς αυτοί, που σήμερα κυβερνούν, νομίζουν ότι, σκεπάζοντας τις ποινικές ή άλλες ευθύνες διαφόρων δικών τους από την κοινή θέα όπως η γάτα το σκατό της, μπορούν να τις απαλείψουν από τη λαϊκή συνείδηση. Τις απαντήσεις τις έχουν ήδη λάβει κατ’ επανάληψη στην κάλπη. Θα τις λάβουν ακόμη πιο ηχηρά στις επόμενες εκλογές.

Αγνοούν, προφανώς, μια απλή αλήθεια: ό,τι δεν διερευνήθηκε, ό,τι δεν τιμωρήθηκε, τους ζημίωσε περισσότερο ακόμη και από μια κανονική καταδίκη. Η ηθική τους απαξίωση είναι βαρύτερη από την πολιτική.

Όμως αυτοί εδώ, έντρομοι, ένοχοι και μαθημένοι να αθωώνουν προκαταβολικά τους εαυτούς τους, δεν μπορούν πια να αντιληφθούν ούτε τα αυτονόητα.

● Βρίσκονται άλλωστε τόσο μακριά από την αντίληψη του κόσμου γι’ αυτούς, ώστε να πιστεύουν ότι οι διάφορες γελοίες και καταφανώς ψευδείς εξαγγελίες περί δήθεν ελάφρυνσης των βαρών που έχουν φορτώσει στους πολίτες αυτής της χώρας μπορούν να γίνουν πιστευτές. Την ίδια ακριβώς ώρα βεβαίως οι αμέσως ενδιαφερόμενοι είτε φτάνουν στο ταμείο και πληρώνουν αδρά από το υστέρημά τους είτε παίρνουν την άγουσα για τη μόνιμη ανεργία.

● Βρίσκονται τόσο μακριά από την αντίληψη του κόσμου γι’ αυτούς, ώστε να μην αντιλαμβάνονται πως η τιμωρία τους θα είναι σκληρή, οριστική και αμετάκλητη.

Αυτό είναι ίσως το σοβαρότερο δίδαγμα που θα πρέπει να αποκομίσουν οι... επόμενοι. Αυτοί που σήμερα, καθώς έρχονται με φόρα, δικαίως καταγγέλλουν τους απερχόμενους είναι βέβαιο ότι θα κυβερνήσουν σύντομα. Όμως θα κληθούν να διαχειριστούν όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ηθικά ερείπια.

Αν βρεθούν κατώτεροι των περιστάσεων και των απαιτήσεων, δεν θα τους δοθεί χάρη. Ως αριστεροί, άλλωστε, γνωρίζουν ότι πάντα η Αριστερά, τις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του τόπου, δίδαξε και κατέλιπε ήθος. Ταυτοχρόνως, όμως, σε ζητήματα ήθους αντιμετωπίστηκε σκληρότερα από κάθε άλλη παράταξη.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το πρώτο καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να αποκαταστήσει τη σχέση ήθους – αριστερού ήθους! – και πολιτικής. Εκεί θα δικαιώσει και τον εαυτό του και όσους θα τον εμπιστευθούν. Σε όλα τα άλλα ο ελληνικός λαός θα δείξει μεγαλύτερη ανοχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου