Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Ιερουσαλήμ - Εθνοτική βία - Ανταγωνισμός μεταξύ Φατάχ και Χαμάς

Η εθνοτική βία έδωσε ξανά το παρών στην Ιερουσαλήμ, σε μία από τις πύλες εισόδου προς τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα στην εντός των Τειχών Παλιάς Πόλης. Ένας 25χρονος ισραηλινός στρατιώτης που έχασε τη ζωή του, και σοβαραά τραυματισμένοι δύο Εβραίοι θρησκευόμενοι, μόνιμοι κάτοικοι της εβραϊκής συνοικίας της Παλιάς Πόλης, και δύο ένστολοι ισραηλινοί.

γράφει ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΡΙΤΟΣ

Τρεις είναι οι δυσάρεστες πρωτοτυπίες της επίθεσης:
Σε αντίθεση με πρόσφατα ένοπλα κρούσματα εθνοτικής βίας, ο Άραβας δράστης δεν είναι εφηβικής ή μετεφηβικής ηλικίας, αλλά 42χρονος παντρεμένος με δύο παιδιά και επίσημα ενταγμένος σε θρησκευτική οργάνωση που πρόσκειται ιδεολογικά στην Χαμάς, με σταθερή απασχόληση στον κλάδο της θρησκευτικής μέσης εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα στο ιεροδιδασκαλείο Αλ-Ρασιντίγιε της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, ήταν μέλος της ομάδας ιεροκηρύκων του Τεμένους Αλ-Άκσα και άλλων μουσουλμανικών ευκτήριων οίκων και διατηρούσε πλούσια κοινοφελή δράση υπέρ απόρων οικογενειών του κοινωνικού του περίγυρου.
Η δεύτερη πρωτοτυπία έγκειται στον τρόπο εκτέλεσης: Δεν χρησιμοποίησε μαχαίρι, ούτε αυτοσχέδιο πιστόλι, που εύκολα μπορεί να προμηθευθεί κανείς στην Δυτική Όχθη. Χρησιμοποίησε πιστόλι Beretta M112, που είναι διαθέσιμο στο εμπόριο. Το γεγονός μάλιστα, ότι η σύζυγός του και τα δύο του παιδιά... ταξίδεψαν στο εξωτερικό μόλις τρεις μέρες πριν την ημέρα της επίθεσης και συνεχίζονται να βρίσκονται ακόμα στο εξωτερικό (σε χώρα, την οποία οι ισραηλινές διωκτικές αρχές, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν ανακοινώνουν) ενισχύουν την εκδοχή ότι ο δράστης είχε προσχεδιάσει την πράξη του - και πιθανόν, η αιτία της φυγής των υπολοίπων μελών της οικογένειάς του έγκειται στην αντίρρηση της συζύγου του να προβεί σε αυτήν.
Τέλος, ο δράστης προέρχεται από τον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφάτ - συνοικία που διαχωρίζεται από το Τείχος Ασφαλείας, δια του οποίου έχει διαχωριστεί από την ομώνυμη συνοικία Σουαφάτ του Δήμου της Ιερουσαλήμ. Το γεγονός ότι ο δράστης δεν προέρχεται από τις περιοχές της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά ουσιαστικά κατοικούσε μόνιμα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αυξάνει τις πιθανότητες περαιτέρω αύξησης της έντασης στην πόλη. Και πράγματι, το βράδυ της ίδιας μέρας (21/11), σημειώθηκαν διαδηλώσεις υπέρ του δράστη στη συνοικία Σουαφάτ, καθώς επίσης και αναμέτρηση με δυνάμεις της ισραηλινής συνοριοφυλακής, με τους διαδηλωτές να υψώνουν σημαίες της οργάνωσης Χαμάς.
Είναι η πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2019 που χάνει τη ζωή του στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ ισραηλινός πολίτης, συνεπεία ένοπλης επίθεσης με εθνοθρησκευτικά κίνητρα.
Λίγες ώρες μετά τα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ, ακόμα μία ένοπλη επίθεση, αυτή τη φορά με μαχαίρι, σημειώθηκε στην Γιάφα (21/11), που υπάγεται στον Δήμο του Τελ Αβίβ, με δράστη έναν 18χρονο Παλαιστίνιο με καταγωγή την πόλη Τζενίν της βόρειας Δυτικής Όχθης, ο οποίος διέμενε στο Ισραήλ χωρίς άδεια παραμονής και εργασίας. Θύμα ένας 67χρονος Εβραίος ισραηλινός πολίτης.
Ενώ η υπόθεση βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση, θεωρείται βέβαιο ότι τα κίνητρα ήταν και εδώ εθνοθρησκευτικά, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται κάποια διασύνδεση με την ένοπλη επίθεση που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα την ίδια μέρα στην Ιερουσαλήμ.
Παρ' όλα αυτά, τα δύο αυτά θλιβερά περιστατικά συνδέονται με την αύξηση της δημοτικότητας της οργάνωσης Χαμάς, τόσο στην Ιερουσαλήμ και στο Ισραήλ γενικότερα, όσο και στις περιοχές της Δυτικής Όχθης που τελούν υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής. Συγκεκριμένα: Στην ένοπλη επίθεση στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ ο δράστης ήταν επίσημα ενταγμένος στην εν λόγω οργάνωση, ενώ στην επίθεση στην Γιάφα ο δράστης καταγόταν από την ευρύτερη περιοχή της Τζενίν, όπου τις τελευταίες τρεις ημέρες οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν προχωρήσει σε 'εκκαθαριστικές επιχειρήσεις' κατά πηρύνων της Χαμάς, με στόχο την συλλογή παράνομου οπλισμού και την αποδυνάμωση της επιρροής της οργάνωσης στην παλαιστινιακή κοινωνία.
Εκτιμάται ότι το κλίμα έντασης, που εξυφαίνεται στην Ιερουσαλήμ, με πιθανότητα να εξαπλωθεί περαιτέρω, ενισχύεται από την απόφαση των αρχών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής να 'ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους' με την ολοένα αυξανόμενη επιρροή της οργάνωσης Χαμάς στην Δυτική Όχθη, με αφορμή την επίδειξη δυνάμεως που προκάλεσε η οργάνωση κατά τη διάρκεια επικήδειας πομπής στην πόλη της Τζενίν την περασμένη εβδομάδα. Όπως αναμενόταν, οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την επέκταση των ενδοπαραταξιακών διαφορών που μαίνονται το τρέχον έτος στην παλαιστινιακή κοινωνία - καθιστώντας και πάλι την Ιερουσαλήμ θέατρο του ανταγωνισμού μεταξύ της καθεστωτικής Φατάχ και της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Χαμάς. Ήδη, ιστοσελίδες που πρόσκεινται στην δεύτερη, εξυμνούν τη δράση τόσο του ιεροκήρυκα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όσο και του νεαρού Παλαιστινίου από την Τζενίν που μαχαίρωσε διερχόμενο Ισραηλινό πολίτη στην Γιάφα. Μάλιστα, οι τοπικοί πηρύνες της Χαμάς που δαστηριοποιούνται στη συνοικία Σουαφάτ εντός των ορίων του Δήμου της Ιερουσαλήμ κήρυξαν για σήμερα (22/11) γενική απεργία. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη συνοικία βρίσκεται σε κομβικό σημείο του δικτύου δημοσίων συγκοινωνιών της πόλης, οι συγκρούσεις, που αναμένεται να σημειωθούν μεταξύ Αράβων διαδηλωτών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, ενδέχεται να 'χωρίσουν την πόλη στα δύο' αποκλείοντας την όμορη εβραϊκή συνοικία Πισγκάτ Ζεέβ από τον υπόλοιπο αστικό ιστό - αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την εθνοτική ένταση με άγνωστες συνέπειες μέχρι στιγμής.
Η γρήγορη εξέλιξη των γεγονότων, σε συνδυασμό με τις 'επιχειρήσεις-σκούπα' των αρχών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής στην Δυτική Όχθη, μας παραπέμπουν στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο Μάιο, που οδήγησαν σε ακόμα μία στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς - με την δεύτερη να επιδιώκει να καταδείξει κυρίως στην παλαιστινιακή κοινή γνώμη ότι τηρεί πατριωτικότερη στάση έναντι του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να διενεργήσει, σε όλες τις περιοχές ευθύνης της, δημοτικές εκλογές στις 22 Δεκεμβρίου, καλώντας την οργάνωση Χαμάς να επιτρέψει τη λειτουργία εκλογικών τμημάτων και στην Γάζα. Επιδίωξη της Παλαιστινιακής Αρχής είναι να επιδείξει 'κυριαρχία' και στην Λωρίδα της Γάζας, την οποία εν τοις πράγμασι δεν ελέγχει από το καλοκαίρι του 2006 μέχρι σήμερα. Ενόσω όμως δεν ανακοινώνονται πρακτικά μέτρα για τον τρόπο διεξαγωγής των προγραμματισμένων δημοτικών εκλογών, και συγχρόνως η Χαμάς δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα συμμετάσχει στην όλη διαδικασία τόσο στην Δυτική Όχθη όσο και στην Γάζα, μαίνεται η μάχη των εντυπώσεων ανάμεσα στις δύο παρατάξεις, με θέατρο επιχειρήσεων για την ώρα στην ευρύτερη περιοχή της Τζενίν, στην εντός και εκτός των τειχών Ιερουσαλήμ και , σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, και στην ευρύτερη περιοχή της Χεβρώνας στην νότια Δυτική Όχθη (Ιουδαία, κατά την ισραηλινή διοικητική ορολογία).
- Η πιθανότητα λειτουργίας Προξενείου των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ με τομέα ευθύνης την παλαιστινιακή Δυτική Όχθη
Το ερώτημα που τίθεται είναι με ποιον τρόπο θα διαχειριστεί την παρούσα κατάσταση η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, οι οποίες βλέπουν να αρχίζει να εκτυλίσσεται ουσιαστικά το ίδιο ακριβώς σενάριο που είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Μάιο - το τέλος του οποίου είναι λίγο έως πολύ γνωστό.
Από τη μία, η κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ, δια στόματος του Υπουργού Άμυνας, Μπένι Γκαντς, έχει εκφράσει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να ενισχύσει θεσμικά, πολιτικά, διπλωματικά αλλά και σε επίπεδο αρχών ασφαλείας την ηγεσία του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στην Δυτική Όχθη - κυρίως εξ αιτίας της έλλειψης κατάλληλου διαδόχου του -. Μάλιστα, ο Γκαντς, σε πρόσφατες επαφές του με την αμερικανική διακυβέρνηση ζήτησε από τις ΗΠΑ να επιδιώξουν την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής, ζητώντας οικονομική συνδρομή της ηγεσίας του Προέδρου Αμπάς εκ μέρους των υπολοίπων αραβικών κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ενίσχυση του Προέδρου Αμπάς για τους ίδιους ακριβώς λόγους, επιδιώκουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες του Προέδρου Μπάιντεν, αλλά με έναν τρόπο που δεν ικανοποιεί τους Ισραηλινούς: Με το άνοιγμα Αμερικανικού Προξενείου στην Ιερουσαλήμ, με τομέα ευθύνης τις περιοχές που ελέγχει η Παλαιστινιακή Αρχή, τις περιοχές της Δυτικής Όχθης που ελέγχει ο ισραηλινός στρατός και τον τομέα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που κατοικείται ως επί το πλείστον από Άραβες. Μία τέτοια αμερικανική κίνηση εκλαμβάνεται από την ισραηλινή κυβέρνηση στο σύνολό της ως μία ξεκάθαρη υπαναχώρηση από την απόφαση του τ. Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει ολόκληρη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. Η Ουάσιγκτον για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε ακριβώς θα προβεί σε μία τέτοια κίνηση - η οποία, εάν τελικά πραγματοποιηθεί, είναι πολύ πιθανό να 'ρίξει' την παρούσα κυβέρνηση και να σύρει το Ισραήλ εκ νέου σε εκλογές -. Από την άλλη, η κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ, θέλοντας να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Στέητ Ντηπάρτμεντ περί της αντίθεσής της σε μια τέτοια κίνηση, έχει ήδη θέσει σύντομη προθεσμία σε όλες τις κεντρικές υπηρεσίες όλων των υπουργείων (πλην του Υπουργείου Άμυνας, που εδρεύει στο Τελ Αβίβ) να μεταφερθούν άμεσα στην πρωτεύουσα, Ιερουσαλήμ.
Ακόμα μία φορά διαπιστώνεται πόσο εύθραυστες είναι οι πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές ισορροπίες στη συνεχιζόμενη διένεξη Ισραήλ-Παλαιστινίων, και πόσο αλληλένδετες είναι οι εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ με τους ενδοπαραταξιακούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις στην παλαιστινιακή κοινωνία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αμφισβητείται έντονα η ηγεσία του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς - τη στιγμή μάλιστα που ο διάδοχός του παραμένει δυσεύρετος. Από την άλλη, ο κίνδυνος επικράτησης της οργάνωσης Χαμάς στην Δυτική Όχθη απαιτεί προσεκτικές κινήσεις και στις δύο πλευρές του Τείχους Ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ και τον ευρύτερο Δήμο της Ιερουσαλήμ από την Δυτική Όχθη. Οι αστάθμητοι παράγοντες, όμως, καραδοκούν και μαζί με αυτούς, το γνωστό δυσάρεστο σενάριο έντασης που είδαμε νε εκτυλίσσεται με παρόμοιο τρόπο και για παρόμοια κίνητρα τον περιπετειώδη Μάιο που μας πέρασε.
Στην φωτογραφία: Ο 42χρονος δράστης της χθεσινής ένοπλης επίθεσης στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ιεροκήρυκας του Τεμένους Αλ-Άκσα, καθηγητής στο ιεροδιδασκαλείο Αλ-Ρασιντίγιε της πόλης και στέλεχος της Χαμάς, Φάντι Αμπού Σχίνταμ.
Γαβριήλ Χαρίτος 22/11/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου